Cedr i olejek cedrowy w kosmetyce. Remedium na suchą skórę!

31. 12. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Cedr i olejek cedrowy w kosmetyce. Remedium na suchą skórę!

Cedr to gatunek drzewa, który pamięta jeszcze czasy starożytnych cywilizacji. To długowieczna roślina, która mogłaby nauczyć dziś nas niejednego na temat medycyny naturalnej i dbania o urodę. Kultury starożytne, między innymi azji i basenu Morza Śródziemnego stosowały cedr do pielęgnacji skóry i do komponowania perfum. Dziś cedr i pozyskiwane z niego olejki mają podobne zastosowanie. Zobacz, jakie tajemnicze właściowści skrywa w sobie cedr. 

Cerd w kosmetyce i medycynie naturalnej

O leczniczych właściwościach cedrów można dowiedzieć się otwierając przeglądając podręczniki do historii antycznej. Pierwsze wzmianki o właściwościach cedru i olejku cedrowego można znaleźć na klinowej tabliczce sumeryjskiej, która mogła zostać sporządzona nawet 3000 lat przed naszą erą. O cedrze wspomina także Ajurweda, czyli starożytny indyjski system medycyny naturalnej. A jak wykorzystywano cedr?

Olejek cedrowy zastosowanie znajdował przede wszystkim w produkcji kosmetyków i perfum. Do dziś surowiec ten używany jest w podobny sposób. Olejek z drzewa cedrowego ma wielkie znaczenie w aromaterapii.

Wyróżnia się 4 gatunki cedrów: atlantycki, himalajski, cypryjski i libański. Drzewa cedrowe pochodzą głównie z Azji i Afryki Północnej, choć kojarzyć mogą się przede wszystkim z basem Morza Śródziemnego. To wysokie, zielone drzewa, których drewno ma piękny zapach.  

cedr

Gatunki cedrów różnią się nie tylko wyglądem, ale także i składem chemicznym. Analizie poddawane są głównie pozyskiwane z drewna cedrowego olejki eteryczne. Olejek z cedrowy z drzewa libańskiego zawiera w swoim składzie głównie borneol i cisatlanton. Z kolei substancja z drzewka atlantyckiego to głównie kadinen i alfa- i gamma-atlanton. Co ważne, w gałęziach drzewa cedrowego stwierdzono obecność flawonoidów (kwercetyny, 8-C-metylokwercetyny i taksyfoliny) , które są silnymi antyoksydantami. W liściach natomiast znaleziono taniny (substancję tę możesz kojarzyć ze składu winogron − taniny występują w winie).

Olejek cedrowy z drzewka himalajskiego wykorzystywane było w lecznictwie układu moczowego, m.in. przy kamieniach nerkowych czy zapaleniu pęcherza. Olejek z tego drzewka ma także właściwości mukolityczne i pomaga w chorobach układu oddechowego. Kora z cedru himalajskiego wykorzystywana jest także przy biegunkach czy w postaci sproszkowanej przy leczeniu wrzodów żołądka. Co więcej, himalajska odmiana drzewka stanowiła też od lat dla Hindusów antidotum na jad żmij.

Cedrowe olejki eteryczne mają także właściwości przeciwbakteryjne. Przebadano także cedr himalajski pod kątem właściwości przeciwzapalnych. W badaniach na szczurach wykazano, że obrzęk po podaniu ekstraktu z drewna zmniejszył się.

olejek cedrowy

Olejek z orzechów cedrowych i zastosowanie

Oprócz olejków eterycznych pozyskiwanych z drewna i liści cedrów, olej można także pozyskiwać z orzeszków z szyszek cedrowych. Olej ten wykorzystywany jest m.in. przy chorobach układu krążenia. Mówi się o pozytywnym wpływie oleju z orzechów cedrowych na poziom cholesterolu we krwi. Ma też działanie moczopędne, dzięki czemu jest wykorzystywany w oczyszczaniu organizmu.

Dowiedz się więcej na temat leczenia zaburzeń lipidowych: Jak leczyć zaburzenia lipidowe − czyli co pomoże na wysoki cholesterol?

W oleju z orzechów cedrowych znajduje się moc witamin i minerałów. Jest bogaty m.in. w witaminę E, witaminy z grupy B (ważne dla układu nerwowego i skóry), a także tego, czego w zimie brakuje nam najbardziej, a więc witaminy D. Olej cedrowy pozyskiwany z orzeszków zawiera także jod, magnez i miedź.

Olej z orzechów cedrowych zawiera w sobie także witaminę F, znaną też jako witaminę PP czy zestaw wielonasyconych kwasów tłuszczowych. W jego składzie znajduje się kwas oleinowy czy linolowy. Są one ważne nie tylko w diecie, ale także w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia skóry i zabezpieczenia jej przed uszkodzeniami. Olej ten działa także antyoksydacyjnie na organizm. Wyłapuje wolne rodniki tlenowe i neutralizuje je.

Olej cedrowy zastosowanie znalazł m.in. w leczeniu odparzeń, odmrożeń i uszkodzenia naskórka.

cedr w kosmetyce

Olej cedrowy w kosmetykach

Olejek cedrowy przede wszystkim ma działanie nawilżające i odżywcze dla skóry. Dlatego właśnie ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Olejek cedrowy w pielęgnacji ciała

Cedr znalazł się m.in. w składzie olejku modelującego Nuxe Body. Naturalne składniki kosmetyku zostały skomponowane z myślą o wygładzeniu cellulitu w newralgicznych jego punktach. Olejek cedrowy często stosuje się w pielęgnacji skóry wiotkiej i pozbawionej witalności. Znajduje także zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej.

Wyciąg z cedru znajdziesz także w kompozycji mydła kwiatowego według naturalnej receptury Babuszki Agafii. Nawilżający cedr znalazł się także w kremowym mydle z kaszmirem Ziaja Kaszmirowa.

Olejek cedrowy w pielęgnacji ciała

Olejek cedrowy na włosy

Olejek cedrowy jest wykorzystywany w pielęgnacji włosów i to nie tylko ze względu na swój nawilżający charakter. Cedr wykorzystany został w naturalnej kompozycji składników nawilżających i odżywczych w szamponie do suchych włosów Natura Siberica. Z kolei w szamponie według receptury Babuszki Agafii, pył z szyszek cedrowych ma nieco inne zastosowanie. Został on wykorzystania do łagodzenia podrażnień skóry. Cały szampon wzmacnia włosy i nadaje im blasku.

olejek cedrowy zastosowanie

Olejek cedrowy jest wykorzystywany także do walki z wypadającymi włosami. Ma też właściwości przeciwzapalne na skórę głowy i pomaga w walce z łupieżem.

Jak widzisz to starożytne, długowieczne drzewo ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i współczesnej kosmetyce. Cenione jest nie tylko ze względu na cenny olejek eteryczny, który uzyskuje się z drewna cedrowego, ale także z uwagi na olej z orzechów cedrowych, sproszkowaną korę czy pył szyszek.

Źródła:

1. Mirosława Krauze-Baranowska, Joanna Skwierawska, Loretta Pobłocka, Właściwości lecznicze cedrów – historia i współczesność

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska