Dania wegetariańskie na wigilię: przepis na jaglaną kutię

18. 12. 2019 · Monika Kaczorek · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Dania wegetariańskie na wigilię: przepis na jaglaną kutię

O dania wegetariańskie na wigilię nie jest trudno. W końcu w ten dzień, w polskiej tradycji powstrzymuje się od spożywania dań mięsnych. Dlatego wegetarianie w przeddzień Bożego Narodzenia mają więc w czym wybierać. Moja propozycja, która urozmaici świąteczne wegetariańskie menu to przepis na kutię jaglaną.

Potrawy wigilijne dla wegetarian

Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu z diety mięsa, ryb i ich przetworów. Post wigilijny jest częścią tradycji polskiej i oprócz dań rybnych, potrawy na stole wigilijnym są odpowiednie dla wegetarian.

Kutia to tradycyjne danie, które zwyczajowo przygotowuje się z ziaren pszenicy, maku z dodatkiem miodu, bakalii i skórki pomarańczowej. W niektórych domach co roku pojawia się na wigilijnym stole. Mój przepis na kutię jaglaną jest urozmaicony o zdrową kaszę i „słodzidło” w formie daktyli. Taki przepis na kutię do doskonała propozycja dla wegetarian, a  nawet dla wegan. 

Wegetariański przepis na Boże Narodzenie − kutia jaglana

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 6 łyżek maku
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 5 sztuk daktyli

jaglana kutia

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą na zmianę z wrzącą, żeby pozbyć się jej goryczy. Następnie ugotuj ją w mleku migdałowym według instrukcji na opakowaniu.

2. Dowolnym sposobem przygotuj mak − sparz lub ugotuj i zmiel, albo użyj zmielonego maku.

3. Bakalie posiekaj na drobno. 

4.Zetrzyj skórkę z pomarańczy.

5.Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dodaj tyle słodkich daktyli do smaku, ile uważasz za stosowne. Oprócz daktyli możesz też użyć miodu w celu dosłodzenia. Dodaj też trochę mleka migdałowego lub np. śmietanki kokosowej, żeby rozluźnić konsystencję kutii.

wegetariańska jaglana kutia

Kutia jaglana na wigilię − co w niej jest dobrego?

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Jest zaliczana do produktów bezglutenowych, co oznacza, że jest odpowiednia również w diecie osób chorych na celiakię i osób z alergią na pszenicę lub nietolerujących glutenu.

Kaszę tą można stosować jako zamiennik ziemniaków, ryżu, makaronu, innych kasz dla urozmaicenia jadłospisu. Dostarcza ona energii, jest bogata w węglowodany i stanowi ich dobre źródło. Jest uznawana za lekkostrawną, bo zawiera mniej błonnika pokarmowego niż kasze gruboziarniste, jak gryczana czy pęczak. Zobacz, dlaczego warto jeść kasze: Dlaczego warto jeść kasze? Dla zdrowia, intelektu i urody!

Kasza jaglana słynie z właściwości zdrowotnych. Gdyby porównać ją do innych kasz, można zauważyć, że zawiera więcej składników mineralnych niż kasze ze zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Kasza ta zakwalifikowana została do tzw. superfoods, czyli produktów o bardzo dużej wartości odżywczej, która jest pożądana w każdej diecie.

Wegetarianie powinni szczególnie zwracać uwagę m. in. na podaż żelaza czy witaminy B12. Wykluczenie mięsa i ryb z diety i nie zastępowanie ich produktami o równoważnej wartości odżywczej może doprowadzić do konsekwencji zdrowotnych np. do anemii. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Dlaczego właśnie ta kasza jest cenna w diecie wegetarian? Kasza jaglana zawiera około 2-krotnie więcej żelaza niż inne kasze. Oprócz tego jest bogata w składniki mineralne: magnez, witaminy z grupy B, cynk. Kutia na bazie kaszy jaglanej to dobra propozycja, która wzbogaci tradycyjną kutię. Kutia to potrawa słodka, ale kasza jaglana sprawdzi się nie tylko w takich potrawach. Doskonale pasuje do potraw warzywnych, słonych, ostrych. Inną propozycją dania wegetariańskiego z kaszą jaglaną jest na przykład cukinia faszerowana kaszą jaglaną, pomidorami i soczewicą.

Kutia to danie urozmaicone różnymi mieszankami bakalii. Migdały, orzechy nerkowca stanowią cenne źródło składników mineralnych i witamin. Mak jest bogaty w wapń i witaminy C, A, D, E. Orzechy, mak to źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożądanych w każdej zdrowej diecie na miejsce nasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy, mak i inne bakalie wchodzą w skład kutii, dlatego jest ona zdrową, słodką propozycją na stół wigilijny.

Tabela kaloryczności na 4-5 porcji:

Nazwa składnikaIlość naIlość miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)WW
Kutia jaglana  853,6275358,123,35,9
Mleko migdałowe2501 szklanka752,35,33,82,30,5
Kasza jaglana, gotowana100 g4 łyżki1113,40,921,912,2
Mak60 g6 łyżek314,412,125,72,512,30,2
Orzechy nerkowca30 g2 łyżki165,95,513,18,910,9
Skórka z pomarańczy25 g1 łyżka24,30,40,13,62,70,4
Daktyle25 g5 sztuk72,50,50,116,32,21,6
Migdały15 g1 łyżka90,637,81,11,90,1

Więcej artykułów na ten temat

Monika Kaczorek