Dieta makrobiotyczna. Przepis na gulasz z batatem, jarmużem i ciecierzycą

29. 9. 2019 · 4 minuty czytania

Dieta makrobiotyczna polega na spożywaniu produktów zbożowych i roślin. Mięso może stanowić jedynie dodatek. Jak układać jadłospis? Poznaj przepis na gulasz z batatem!

Ewa Antoniak
Ewa Antoniak
Dieta makrobiotyczna. Przepis na gulasz z batatem, jarmużem i ciecierzycą

Makrobiotyka to nie tylko sposób żywienia, ale także szeroko pojęty sposób życia zgodny z naturą. Ma ściśle określone zasady oparte na koncepcji harmonii i długowieczności. Zobacz, jakie są główne założenia diety makrobiotycznej i sprawdź mój przepis na pyszny gulasz – idealny na jesienny obiad.

Makrobiotyczna dieta − filozofia

Dieta makrobiotyczna bazuje na zasadach starożytnej chińskiej medycyny, według której żywność dzieli się na Yin i Yang. Yin reprezentuje pierwiastek żeński. To energia posiadająca właściwości odprężające i chłodzące. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Z kolei, Yang to pierwiastek męski, który wzmacnia i rozgrzewa. W energii tej dominuje smak słony. Kluczową zasadą diety makrobiotycznej jest utrzymanie równowagi pomiędzy Yin i Yang, co pozwoli na uzyskanie stanu pełnego zdrowia.

Jak zatem otrzymać idealny balans? Zadbaj o to, żeby w jadłospisie nie było zbyt dużo produktów ekstremalnie Yang (np. mięso, jaja, sól) i Yin (np. słodycze, nabiał, owoce). Preferowane są produkty neutralne, z których przygotowałam mój gulasz. Więcej o nich o dowiesz się w dalszej części artykułu.

Sprawdź też przepis na wegańskiego burgera.

 

Makrobiotyczna dieta − przepis na gulasz z batatem, jarmużem i ciecierzycą

Czas przygotowania: 30 min (+ namaczanie i gotowanie ciecierzycy)

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 1 batat (150 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 1/2 cebuli (45 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 65 g ciecierzycy (sucha)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 40 g kaszy gryczanej (suchej)
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, lubczyk, papryka słodka
Makrobiotyczna dieta składniki

Przygotowanie:

1.Dzień przed gotowaniem, wieczorem ciecierzycę opłucz w wodzie. Włóż do naczynia i zalej zimną wodą. Mocz przez ok. 12 godzin. Następnego dnia ciecierzycę odcedź i znów wypłucz w wodzie. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę.

2.Batata i cebulę obierz. Pokrój w kostkę.

3. Liście jarmużu oderwij od łodygi i posiekaj.

dieta makrobiotyczna przepisy

 

4.Nastaw wodę na kaszę i ugotuj ją według instrukcji podanej na opakowaniu.

5.Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli. Następnie przełóż ją do miseczki.

6.Na tę samą patelnię wyłóż batata, przypraw pieprzem ziołowym i lubczykiem. Smaż przez
ok. 5 minut. Dolej potem odrobinę wody i przykryj patelnię. Duś aż batat zmięknie. W razie potrzeby uzupełniaj wodę.

7.W międzyczasie zagotuj wodę w rondelku. Do wrzątku wrzuć jarmuż na kilka sekund. Następnie go odcedź.

8.Do miękkich batatów dodaj cebulę, jarmuż i ciecierzycę. Przypraw pieprzem ziołowym, solą, lubczykiem i papryką słodką. Duś przez ok. 5 minut.

9. Na koniec ugotowaną kaszę gryczaną wyłóż na patelnię i całość wymieszaj.

Smacznego!

Sprawdź też przepis na sałatkę z młodych warzyw.

makrobiotyczna dieta

Dieta makrobiotyczna − zasady

Podstawą makrobiotycznego sposobu żywienia są rośliny. Ważne, żeby były jak najmniej przetworzone. Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić jedynie dodatek do diety.

Poszczególne produkty w menu makrobiotyka powinny rozkładać się w następujących proporcjach:

  • 40 − 55%produkty zbożowe z pełnego ziarna, takie jak: ryż brązowy, kasze gruboziarniste, makrony razowe czy pieczywo na naturalnym zakwasie z mąki pełnoziarnistej
  • 25 − 35%warzywa, w szczególności polecane są kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, brukselka, kapusta) i korzeniowe (batat, marchew, pasternak, pietruszka, seler). Nie zaleca się spożywania papryki, pomidorów, ziemniaków czy szpinaku. Rekomendowane są kiszonki i w niewielkiej ilości (do 5%) algi morskie, jak wakame i nori
  • 10 – 15%rośliny strączkowe (soja, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób), owoce (najlepiej sezonowe, zabronione są tropikalne), orzechy i nasiona
  • 10%zupy na bazie warzyw lub fermentowanej soi, np. jarzynowa, kapuśniak, miso
  • 5 − 10%produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mleko, sery, masło, jaja i ryby
  • 5%tłuszcze − najlepiej tłoczony na zimno, nierafinowany olej roślinny, np. sezamowy, rzepakowy, oliwa z oliwek

Istotne jest również zastosowanie odpowiedniej obróbki termicznej jedzenia. Staraj się ograniczyć smażenie i zastąpić je gotowaniem, duszeniem lub pieczeniem. Ważne jest, żeby jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Do zalet diety makrobiotycznej należy przede wszystkim duża ilość produktów z pełnego przemiału, warzyw i nasion roślin strączkowych, a co za tym idzie witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Są to składniki szczególnie cenne w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia czy nowotworów. Z drugiej strony, ścisłe przestrzeganie zasad diety makrobiotycznej może skutkować niedoborem białka, wapnia (ryzyko osteoporozy), żelaza i witaminy B12 (ryzyko niedokrwistości). Jako dietetyk radziłabym raczej porzucenie pomysłu o restrykcyjnym stosowaniu diety makrobiotycznej, a jedynie zaczerpnięcie z niej niektórych elementów.

Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka i gruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 5,9
WBT: 1,7

 Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Gulasz z batatem, jarmużem i ciecierzycą1 miseczka46613,413,171,712,7

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi i motywować do zmian swoich nawyków na zdrowsze. Uważam, że zdrowa dieta to nie tylko klucz do wymarzonej sylwetki, ale także poprawy samopoczucia i zachowania wewnętrznej równowagi.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi...
    Przeczytaj więcej od tego autora