Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!

18. 3. 2021 · Izabela Daniel · 3 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!

Problemy związane z chorobami sercowo-naczyniowymi dotykają bardzo wielu Polaków. W większości przypadków dieta obniżająca cholesterol to niezbędny elementem leczenia. Najważniejsze jest poznanie zasad takiej diety, wtedy łatwiej będzie Ci komponować posiłki! Sprawdź przepis na pastę z awokado alla guacamole, która dostarcza zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego oraz szeregu witamin i składników mineralnych potrzebnych dla Twojego serca.

Dieta obniżająca cholesterol a awokado

Pasta z awokado, czyli meksykańskie guacamole, idealnie wpasowuje się w dietę obniżającą zły cholesterol. Awokado to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy spożywać stosunkowo najwięcej, nie tylko przy problemach z sercem. Dostarcza także organizmowi potasu i magnezu, czyli składników mineralnych niezmiernie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego układu sercowo-naczyniowego.

W skład guacamole wchodzi także czerwona cebula, pomidor i czosnek – produkty, które mogą pochwalić się zbawiennym wpływem na serce. Pomidory są między innymi źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, a w przypadku chorych zmniejsza ich śmiertelność. Guacamole zjedzone z pełnoziarnistym pieczywem to naprawdę dobry wybór dla Twojego zdrowia.

Sprawdź także artykuł: Kwasy tłuszczowe omega-3. Dlaczego są dla Ciebie ważne?.

Z diety obniżającej cholesterol: przepis na pastę z awokado, czyli guacamole

Porcje: 1-3

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 awokado Hass,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • Świeża natka kolendry,
  • Sól, pieprz, chilli,
  • sok z cytryny lub limonki do smaku,
  • pieczywo pełnoziarniste jako dodatek.

Dieta na cholesterol - składniki

Przygotowanie:

1. Dojrzałe awokado obierz ze skórki i przełóż do miski, rozgnieć widelcem na gładką pastę.

dieta obniżająca cholesterol

2.Pomidora pokrój na ćwiartki, wydrąż pestki i pokrój miąższ w drobną kostkę.

3.Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a kolendrę posiekaj.

4. Przełóż składniki do jednej miski i połącz z awokado, dopraw do smaku przyprawami i skrop sokiem z cytryny lub limonki.

5. Podawaj na grzankach z pełnoziarnistego pieczywa.

Dieta obniżająca poziom cholesterolu

Cholesterol – dieta obniżająca jego stężenie

Dieta obniżająca poziom cholesterolu powinna przede wszystkim być pełnowartościowa: bogata w warzywa i owoce, ale co najważniejsze musi zawierać właściwą ilość i jakość tłuszczów. Produkty, które wpływają na stężenie cholesterolu, to m.in. tłuszcze zwierzęce, żywność typu fast food, słodycze i alkohol.

Podstawą profilaktyki zaburzeń lipidowych będzie zatem eliminacja lub znaczna redukcja spożycia wymienionych składników. Więcej o profilaktyce chorób serca dowiesz się z artykułu: Jak leczyć zaburzenia lipidowe − czyli co pomoże na wysoki cholesterol?. W miejsce produktów odzwierzęcych, słodyczy czy jedzenia fast food wprowadź do jadłospisu produkty roślinne: warzywa, owoce, nasiona strączkowe, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Możesz także jeść nabiał i chude mięso.

Dlatego też moje guacamole to idealna propozycja dla osób borykających się z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi – sama w sobie jest idealnym pomysłem na kanapkę, ale może być również zamiennikiem masła ze względu na wysoką zawartość tłuszczów roślinnych.

 

Wartość kaloryczna (kcal)

Miara  

Białko (g)

Węglowodany (g)

Tłuszcze (g)

WW

Guacamole

279,4

1-3 porcje

4,4

11,8

21,7

1

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel