Problemy związane z chorobami sercowo-naczyniowymi dotykają bardzo wielu Polaków. W większości przypadków dieta obniżająca cholesterol to niezbędny elementem leczenia. Najważniejsze jest poznanie zasad takiej diety, wtedy łatwiej będzie Ci komponować posiłki! Sprawdź przepis na pastę z awokado alla guacamole, która dostarcza zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego oraz szeregu witamin i składników mineralnych potrzebnych dla Twojego serca.
Dieta obniżająca cholesterol a awokado
Pasta z awokado, czyli meksykańskie guacamole, idealnie wpasowuje się w dietę obniżającą zły cholesterol. Awokado to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy spożywać stosunkowo najwięcej, nie tylko przy problemach z sercem. Dostarcza także organizmowi potasu i magnezu, czyli składników mineralnych niezmiernie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego układu sercowo-naczyniowego.
W skład guacamole wchodzi także czerwona cebula, pomidor i czosnek – produkty, które mogą pochwalić się zbawiennym wpływem na serce. Pomidory są między innymi źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, a w przypadku chorych zmniejsza ich śmiertelność. Guacamole zjedzone z pełnoziarnistym pieczywem to naprawdę dobry wybór dla Twojego zdrowia.
Sprawdź także artykuł: Kwasy tłuszczowe omega-3. Dlaczego są dla Ciebie ważne?.