Dieta paleo – wady i zalety diety jaskiniowca

27. 10. 2017 · Ewa Antoniak · 5 minut czytania
  • porady żywieniowe

W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się na temat diety paleo. Dieta ta stała się jednym z popularniejszych tematów w świecie dietetycznym i zyskała tylu zwolenników, co przeciwników. W tym artykule postaram się przedstawić główne założenia tego sposobu żywienia oraz spojrzeć na nie krytycznym okiem.

Co to jest dieta paleo?

Dieta paleo odnosi się do sposobu żywienia naszych przodkówz epoki paleolitu. Oczywiście nie naśladuje w 100% tego, co spożywali, bo jest to po prostu niemożliwe. Dieta ludzi z tego okresu była uzależniona, m.in. od klimatu oraz środowiska, w którym przebywali. Jedli to, co udało im się upolować, bądź uzbierać. Dzisiejsza żywność z pewnością nie przypomina tej z odległych czasów. Produkty mięsne, do których mamy dostęp, różnią się nie tylko smakiem czy zapachem, ale przede wszystkim wartością odżywczą.

Sprawdź preparaty zawierające kwas Omega.

jaskiniowiec

Jeżeli z kolei chodzi o rośliny, niektóre gatunki wyginęły albo ewoluowały i dziś nie mamy do nich dostępu. Co więcej, powszechne stosowanie środków ochrony roślin oraz nawozów sprawia, że produkty pochodzenia roślinnego mają mały związek z tymi z epoki kamienia łupanego. Warto zaznaczyć, że tym, co odróżnia dzisiejszą żywność od tej, którą jedli nasi praprzodkowie, jest przede wszystkim jakość. Odżywianie się według zasad „diety jaskiniowca” polega na eliminacji pokarmów, których wtedy nie spożywano. Wtedy nie istniała przecież przetworzona żywność.

Sprawdź, czym jest żywność funkcjonalna.

Dieta paelo – zasady

Jakie są zasady diety paleo? Podstawową zasadą jest rezygnacja z przetworzonych produktów. Jeśli chcesz przejść na dietę paleo, musisz dbać o to, żeby kupowana przez Ciebie żywność nie posiadała rafinowanych cukrów i olejów roślinnych oraz wszelkich chemicznych dodatków.

Skład produktów powinien być jak najprostszy i zawierać wyłącznie naturalnie występujące składniki. Dobrze jest robić zakupy u lokalnych producentów, którzy oferują żywność jak najlepszej jakości.

Dieta paleo całkowicie odrzuca:

  • zboża zawierające gluten, np. pszenicę, żyto, jęczmień i owies niecertyfikowany
  • kasze, np. gryczaną, jaglaną, amarantus, komosę ryżową oraz ryż
  • mleko i produkty mleczne, np. mleko zwierzęce, jogurt, kefir, maślankę, sery twarogowe, żółte oraz śmietanę
  • warzywa strączkowe, np. groch, fasolę, soczewicę, ciecierzycę oraz soję
  • przetworzone produkty mięsne i rybne, np. mięso zawierające konserwanty, sztuczne barwniki, wszelkie ulepszacze oraz pochodzące z hodowli masowych
  • oleje roślinne, np. rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, sezamowy,
    z orzechów ziemnych itp.
  • substancje słodzące – cukier biały i brązowy, syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy oraz produkty zawierające te składniki

Zobacz produkty z błonnikiem.

dieta paleo

Dieta paleo – produkty dozwolone

Wiesz już mniej więcej, czego należy unikać na diecie paleolitycznej. Pora teraz przedstawić produkty, które można spożywać.

Dieta paleo – co jeść? Oto 5 głownych elementów

  1. Nieprzetworzone mięso i ryby z ekologicznych hodowli – wszelkie gatunki mięs, podroby oraz owoce morza
  2. Warzywa i owoce –  udział owoców w diecie powinien być nieco mniejszy niż warzyw
  3. Kiszonki
  4. Orzechy oraz nasiona z wyjątkiem orzeszków ziemnych (zaliczane są do roślin strączkowych, a te nie są dozwolone)
  5. Niektóre tłuszcze: klarowane masło ghee, olej kokosowy, oliwa z oliwek, smalec

Sprawdź, jakie są normy BMI.

Zalety diety paleo

Zacznijmy od pozytywnych aspektów diety paleo. Po pierwsze, odrzuca spożywanie żywności przetworzonej, co w czasach fast foodów wychodzi zdecydowanie na plus.  Konsumpcja produktów poddanych procesom obróbki przemysłowej zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, nowotworów czy alergii.

Po drugie, dieta paleo zakłada spożywanie dużych ilości warzyw i owoców. Według Instytutu Żywności i Żywienia grupa ta powinna stanowić podstawę naszej diety. Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Zawierają antyoksydanty, takie jak witamina A, C, E, selen czy karotenoidy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i zmniejszają proces zapalny w organizmie. Dzięki temu chronią przed chorobami układu krążenia, wzroku, stawów oraz nowotworami.

Po trzecie, dieta paleolityczna nakazuje spożywanie tłuszczów zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze znajdują się m.in. w oliwie z oliwek, awokado, orzechach oraz nasionach. Natomiast wielonienasycone z rodziny omega–3 występują w rybach.  Wymienione tłuszcze pełnią rolę ochronną w profilaktyce miażdżycy i wpływają korzystnie na profil lipidowy. Dodatkowo kwasy omega–3 przyczyniają się do prawidłowej pracy mózgu.

Wady stosowania diety paleo

Przejdźmy teraz do negatywnych skutków stosowania diety paleo. Przede wszystkim jest to dieta bardzo rygorystyczna. Odrzuca spożywanie produktów zbożowych, również tych pełnoziarnistych, które bogate są w witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz błonnik pokarmowy, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Wyklucza produkty mleczne, które są źródłem wapnia budującego kości. Ponadto zabrania spożywania nasion roślin strączkowych, które dostarczają z kolei cennych składników odżywczych, oraz błonnika zapewniającego sytość.

Sprawdź suplementy z błonnikiem oraz tabletki zawierające magnez.

W diecie tej zwiększony udział mają białka i tłuszcze. Duża ilość białka obciąża pracę wątroby i nerek, dlatego jeśli cierpisz na dysfunkcję tych narządów, musisz wystrzegać się diety paleo. Dodatkowo negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową organizmu. Bowiem nadmiar białka i fosforu powoduje utratę wapnia z kości i zwiększa ryzyko osteoporozy. Dieta paleo w znacznym stopniu opiera się na spożywaniu mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi.

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, dieta paleo nie jest polecanym sposobem żywienia. Jeśli chcesz przejść na tę dietę, musisz liczyć się z niedoborami i poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych pociąga za sobą powstawanie chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną umieralności ludzi na całym świecie. 

Najnowsze artykuły

  • Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?

    Nieodpowiednia dieta może wyzwalać powstawanie zmian skórnych u osób z trądzikiem różowatym. Podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać, by zapobiegać zaostrzeniu objawów choroby.
    • dieta w chorobie
    • cera trądzikowa
    Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?
    • dieta w chorobie
    • cera trądzikowa
  • Dieta trzustkowa – jakie są jej podstawowe zasady i jakie produkty warto jeść?

    Choroby trzustki mogą prowadzić do dolegliwości związanych z zaburzeniami trawienia. Co jeść, aby unikać tych objawów? Poznaj zasady diety na trzustkę!
    • dieta w chorobie
    Dieta trzustkowa – jakie są jej podstawowe zasady i jakie produkty warto jeść?
    • dieta w chorobie
  • Dieta na nadciśnienie – co można jeść, a czego unikać?

    Modyfikacje stylu życia są jedną z podstawowych metod profilaktyki i terapii chorób układu krążenia. Jaka dieta sprawdzi się najlepiej przy nadciśnieniu tętniczym?
    • dieta w chorobie
    • zaburzenia krążenia
    Dieta na nadciśnienie – co można jeść, a czego unikać?
    • dieta w chorobie
    • zaburzenia krążenia
  • Dieta przy kamicy nerkowej – co jeść a czego unikać?

    Co może jeść i pić, a czego w jadłospisie powinna unikać osoba z kamicą nerkową? Podpowiadamy, jak za pomocą diety zapobiegać powstawaniu złogów w układzie moczowym.
    • dieta w chorobie
    • nerki
    Dieta przy kamicy nerkowej – co jeść a czego unikać?
    • dieta w chorobie
    • nerki
  • Dieta w chorobach nerek – zalecenia i zasady żywienia

    Zaburzenia funkcji nerek mają różnorodne przyczyny oraz przebieg. Zasady żywienia pacjentów dostosowujemy do konkretnego schorzenia. Jaką dietę zaleca się chorym na niewydolność nerek?
    • nerki
    Dieta w chorobach nerek – zalecenia i zasady żywienia
    • nerki
  • Białko w diecie – co to jest i jaką pełni rolę?

    Odpowiednie spożycie białka jest jedną z podstaw zbilansowanej diety. Czy zrealizowanie zaleceń dotyczących ilości tego składnika często przysparza trudności?
    • składniki odżywcze
    Białko w diecie – co to jest i jaką pełni rolę?
    • składniki odżywcze
  • Jak obniżyć trójglicerydy?

    Wysokie trójglicerydy stanowią jedną ze składowych dyslipidemii aterogennej − stanu predysponującego do rozwoju miażdżycy. Izolowana hipertrójglicerydemia może być powodem ostrego zapalenia trzustki.
    • cholesterol
    Jak obniżyć trójglicerydy?
    • cholesterol
  • Odchudzanie dzieci – jak pomóc dziecku osiągnąć prawidłową masę ciała?

    Odchudzanie dzieci to proces, który wymaga zidentyfikowania najistotniejszych błędów żywieniowych i wprowadzenia trwałych zmian w ich jadłospisie. O czym należy przy tym pamiętać?
    • żywienie malucha
    Odchudzanie dzieci – jak pomóc dziecku osiągnąć prawidłową masę ciała?
    • żywienie malucha

Przeczytaj też

  • Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?

    Chcesz wyeliminować cukier ze swojej diety? Sprawdź, jakie zamienniki zastosować! Przeczytaj, czym są ksylitol i stewia. Dowiedz się, czy warto sięgać po syropy roślinne!
    • porady żywieniowe
    Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?
    • porady żywieniowe
  • 10 skutecznych sposobów na wzdęcia – dieta na wzdęcia i nie tylko!

    Jak pozbyć się wzdęć? Poznaj skuteczne sposoby na zmniejszenie uciążliwych dolegliwości. Sprawdź, jakich potraw musisz unikać. Dowiedz się, czy warto pić ziołowe herbatki!
    • dieta w chorobie
    10 skutecznych sposobów na wzdęcia – dieta na wzdęcia i nie tylko!
    • dieta w chorobie
  • Dna moczanowa – dieta najlepsza przy chorobie

    Chorujesz na dnę moczanową? Jeśli tak, zadbaj o swoją dietę. Przeczytaj nasz poradnik i poznaj aktualne zalecenia dietetyczne. Dowiedz się, jakich produktów musisz unikać!
    • dieta w chorobie
    Dna moczanowa – dieta najlepsza przy chorobie
    • dieta w chorobie
  • Dieta paleo – wady i zalety diety jaskiniowca

    Brak przetworzonych potraw, spożywanie warzyw i owoców  –  to główne zasady diety paleo. Kiedy warto zdecydować się na taki sposób odżywiania? Szczegóły w naszym artykule!
    • porady żywieniowe
    Dieta paleo – wady i zalety diety jaskiniowca
    • porady żywieniowe
  • Tłuszcz idzie w tłuszcz, a owoce odchudzają, czyli największe żywieniowe mity [INFOGRAFIKA]

    Ziemniak tuczą, a tłuszcz należy całkowicie wyeliminować z codziennego menu? Na temat zdrowej diety krąży wiele mitów. W naszym artykule obalamy wszystkie żywieniowe absurdy!
    • porady żywieniowe
    Tłuszcz idzie w tłuszcz, a owoce odchudzają, czyli największe żywieniowe mity [INFOGRAFIKA]
    • porady żywieniowe
  • Dlaczego zimą przybywa kilogramów? Dietetyk radzi, jak nie przytyć zimą

    Zimą marzymy o ciepłym kocyku, kanapie i paczce ciasteczek. Niestety to nie sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki. Jak się odżywiać, aby nie przytyć? Ile razy w tygodniu należy ćwiczyć? Sprawdź!
    • porady żywieniowe
    Dlaczego zimą przybywa kilogramów? Dietetyk radzi, jak nie przytyć zimą
    • porady żywieniowe
  • Jakie właściwości ma błonnik? Na odchudzanie najlepszy!

    Chcesz wspomóc proces odchudzania? Sięgnij po błonnik. Dowiedz się, dlaczego jest tak ważny w codziennej diecie. Sprawdź, w jakich produktach można go znaleźć!
    • porady żywieniowe
    • redukcja wagi
    Jakie właściwości ma błonnik? Na odchudzanie najlepszy!
    • porady żywieniowe
    • redukcja wagi
  • Przykładowy jadłospis przy Hashimoto − propozycja dietetyka

    Jak walczyć z Hashimoto za pomocą diety? Z czego powinno składać się codzienne menu? O czym pamiętać, układając jadłospis? Jakich produktów unikać? Sprawdź porady naszego dietetyka!  
    • dieta w chorobie
    Przykładowy jadłospis przy Hashimoto − propozycja dietetyka
    • dieta w chorobie

Więcej artykułów na ten temat