Dieta w chorobach trzustki. Przepis na zupę krem pomidorowo-marchewkową z grzankami

14. 9. 2019 · Ewa Antoniak · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
Dieta w chorobach trzustki. Przepis na zupę krem pomidorowo-marchewkową z grzankami

W leczeniu chorób trzustki odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Oszczędza bowiem chory narząd i zmniejsza dolegliwości bólowe. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta przy chorobach trzustki i wypróbuj mój przepis na smaczną zupę krem ze świeżych pomidorów i marchwi.

Żywienie w chorobach trzustki

Trzustka to narząd odpowiedzialny za wydzielanie enzymów trawiennych i produkowanie hormonów regulujących stężenie glukozy we krwi.

Do najczęstszych schorzeń tego gruczołu należą: ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Postać ostra to stan nagły, który charakteryzuje się samotrawieniem trzustki i sąsiednich narządów. Z kolej, forma przewlekła to postępujące uszkodzenie trzustki, które prowadzi do trwałej niewydolności wydzielniczej.

Przyczyną tych form chorób trzustki jest m.in. nadużywanie alkoholu. Głównym objawem zapalenia trzustki jest ból brzucha. W postaci ostrej pojawiają się też gorączka, nudności i wymioty.
W przewlekłym zapaleniu dochodzi do zmniejszenia masy ciała, biegunki, zespołu złego wchłaniania i cukrzycy.

Dieta w chorobie trzustki − przepis na zupę krem pomidorowo-marchewkową z grzankami

Czas przygotowania: 75 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • Bulion warzywny:
    • 1,5 l wody
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/8 selera korzeniowego
    • 1/4 pora
    • 1 cebula
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • Kilka listków lubczyku
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, sól
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
  • 2 kromki chleba pszenno-żytniego

Składniki diety w chorobach trzustki

Przygotowanie:

1.Warzywa na bulion umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przypraw solą i pieprzem ziołowym. Gotuj przez ok. 1 godzinę.

składniki w zupie kremowo-pomidorowej

2.W międzyczasie umyj pomidory i przy pomocy noża delikatnie natnij skórkę „na krzyż” po obu stronach. Włóż do miski i zalej wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Odczekaj 1 minutę i wyjmij. Obierz ze skórki.

3. Każdego pomidora pokrój na 8 części i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj i wrzuć do drugiego garnka.

4.Kromki chleba pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni do chrupkości.

5.Gdy bulion będzie już gotowy, odlej szklankę do garnka z pomidorami. Dorzuć ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Całość dokładnie zblenduj.

6.Przypraw papryką słodką, pieprzem ziołowym, bazylią i oregano.

7.Do porcji zupy krem dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek.

8. Podawaj z grzankami. Smacznego!

dieta na chorą trzustkę

Dieta na chorą trzustkę

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna być ustalana indywidualnie. Najważniejsze jest wzięcie pod uwagę stanu zdrowia chorego.

W pierwszym etapie, najbardziej się ogranicza tłuszcze. Zaleca się spożywanie 4 – 5 mało obfitych posiłków dziennie. Wyklucza się m.in.: tłuste mięsa, tłuste ryby, śmietanę, majonez czy słodycze.

Co więcej, nie zaleca się jedzenia produktów ciężkostrawnych, o dużej zawartości błonnika pokarmowego, np.: pieczywa razowego, kasz gruboziarnistych, roślin strączkowych itp. Najlepiej gotuj jedzenie w wodzie i na parze, piecz w folii i duś bez obsmażania. Do produktów zalecanych należą: pieczywo pszenne, drobne kasze, ryż, chude mleko, chude ryby, drób czy gotowane warzywa i owoce.

Dieta na drugim etapie to nieco większy udział tłuszczu, przy czym nadal powinna być łatwostrawna. Trzeci etap to powrót do normalnej, pełnowartościowej diety, która uwzględnia zasady racjonalnego żywienia. Wciąż jednak warto ograniczyć spożycie pokarmów tłustych i smażonych. Wspomniane okresy leczenia dietetycznego trwają zazwyczaj 4 – 6 tygodni. W razie pojawienia się dolegliwości, należy powrócić do wcześniejszego etapu diety.

W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę z ograniczeniem tłuszczu, bogatą w węglowodany i białko. Z uwagi na to, że u większości chorych występuje niedobór masy ciała, zaleca się dietę wysokokaloryczną. Wskazane jest spożywanie 5 – 6 posiłków, niezbyt obfitych. Produkty dozwolone i przeciwwskazane, a także sposób przyrządzania posiłków są podobne jak w okresie rekonwalescencji po przebyciu ostrego zapalenia trzustki. Tolerancja surowych warzyw i owoców jest kwestią indywidualną. Jeżeli po ich zjedzeniu występują objawy ze strony przewodu pokarmowego,
to najlepiej je gotuj lub piecz.

Dieta w chorobie trzustki oznacza całkowitą rezygnację alkoholu.

Zaproponowany przeze mnie posiłek to przykład dania, które osoba z zapaleniem trzustki może bezpiecznie zjeść, dostarczając przy tym swojemu organizmowi cennych składników odżywczych.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 4
WBT: 1

 Ilość w porcji (g) Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Zupa krem pomidorowo-marchewkowa z grzankami3001 miseczka2688,26,647,47,3

Więcej artykułów na ten temat

Ewa Antoniak