Przepis na trójwarstwowy pudding chia
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki masła migdałowego 100% migdałów
- 1 szklanka (do pierwszej warstwy) oraz 2-3 łyżki (do drugiej warstwy) mleka ryżowo-kokosowego lub innego ulubionego mleka
- 3 łyżki kakao
- 6-7 łyżek nasion chia
- 1 opakowanie mrożonych lub świeżych malin

Przygotowanie
Pierwsza warstwa
Wlej do miseczki szklankę schłodzonego mleka. Dodaj do niej 3-4 łyżki nasion chia i wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 30-40min, aż powstanie pudding.

Druga warstwa
Do blendera włóż pokrojone banany, kakao, masło migdałowe i wlej 2-3 łyżki mleka.
Blenduj, aż powstanie gładka, jednolita warstwa. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z resztą nasion chia. Wstaw na lodówki na 10-15min.

Trzecia warstwa
Zblenduj rozmrożone maliny, do uzyskania jednolitej masy. Świeże maliny wystarczy rozgnieść widelcem.

Po schłodzeniu wszystkich warstw, przełóż do szklanki lub pucharka.

Słodka propozycja dla osób, które chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów
Główny składnik deseru to nasiona chia, zaliczane do grupy tzw. "superfoods". Można śmiało o nich mówić, że są "super jedzeniem". Mają zdolność pochłaniania wody – to dlatego mój deser, po odstawieniu do lodówki, uzyskuje konsystencję puddingu.
Chia, czyli szałwia hiszpańska, sprawdzi się szczególnie w dietach odchudzających. Dlaczego?
Po pierwsze, nasiona chia zawierają mało kilokalorii. W dwóch łyżkach, co daje około 28g, dostarczą 137kcal. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i pomoże powstrzymać chęć podjadania pomiędzy posiłkami.
Dwie łyżki nasion dostarczają 12g węglowodanów, w tym aż 11g to błonnik! |
Błonnik poprawi perystaltykę jelit, ułatwi trawienie i zadba o kondycję bakterii jelitowych (stanowi dla nich doskonałą pożywkę). Pomimo, że należy do grupy węglowodanów, nie podnosi stężenia glukozy we krwi oraz nie wymaga aktywności hormonu insuliny. Z tego powodu błonnik powinien być stale dostarczany w diecie osób chorych na cukrzycę, w ilości przynajmniej 25g na dzień.
Spożywając porcję deseru dostarczymy aż 50% dziennego zalecanego spożycia błonnika. |
Co poza tym? Ten superprodukt doładuje Twój organizm w wiele składników odżywczych, takich jak: białko roślinne, kwasy omega-3, cynk, potas, wapń, fosfor, witamina B1, B2 i B3.
No to „na zdrowie” i „smacznego”, bez wyrzutów sumienia!
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 3
WBT: ~2
Nazwa potrawy | Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Pudding chia | 228 | 3 kulki | 313,5 | 8,6 | 16,1 | 29 | 12,7 |
Banan | 60 | Pół sztuki | 57 | 0,6 | 0,2 | 13 | 1 |
Mleko | 23 | 0,3 szklanki | 34,5 | 0,1 | 0,8 | 6,8 | 0,1 |
Nasiona chia | 16 | 3 łyżeczki | 78 | 2,6 | 4,9 | 1,2 | 5,5 |
Kakao | 7 | 1,5 łyżeczki | 31 | 1,3 | 1,5 | 2,1 | 0,4 |
Masło migdałowe | 15 | 1 łyżeczka | 92 | 3 | 8,3 | 1,3 | 1,5 |
Maliny | 60 | Garść | 17 | 0,8 | 0,2 | 3,2 | 4 |