Dodatki do grilla: wegański majonez z kaszy jaglanej i kalafiora

27. 4. 2018 · 4 minuty czytania

W sieci znajduje się pełno ciekawych przepisów, ale często brakuje pomysłów na zdrowe dodatki do kanapek czy mięsa. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, sprawdź, jak przygotować wegański majonez!

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska
Dodatki do grilla: wegański majonez z kaszy jaglanej i kalafiora

W Internecie możesz znaleźć pełno przepisów na zdrowe dania z grilla. Ale z czym je jeść? Co z dodatkami mięsa, ryby czy pieczonych ziemniaczków? Spokojnie! Znalazłam sposób i na to! Ten wegański majonez ma aż 3 razy mniej kilokalorii niż tradycyjny! Zobacz, mój prosty przepis na przepyszny dodatek do zdrowego grilla, czyli majonez w wersji wege.

Pomysł na zdrowe dodatki do grilla: majonez wegański!

Nareszcie przyszła prawdziwa wiosna, a wraz z nią zaczął się sezon na grilla. Jeśli pogoda dopisze, będzie on trwał do ostatnich, ciepłych dni września, za co mocno trzymam kciuki.

Chociaż grill kojarzy się raczej z jedzeniem tłustych i ciężkich potrwaw, nie oznacza to, że musisz pożegnać się ze zdrowymi nawykami żywieniowymi! Moim ulubionym sposobem na zdrowe odżywianie (jednocześnie nie odmawiając sobie przyjemności z jedzenia) jest przygotowywanie zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Przykładem tego jest właśnie „majonez” z kalafiora i kaszy jaglanej.

Sprawdź też przepis na zapiekankę z bakłażanem.

 

Wegański majonez − przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 25

Składniki:

  • 1/2 małego kalafiora (może być mrożony)
  • Niecała 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (40g)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz
Przepis na wegański majonez

Przygotowanie:

1. Kalafiora umyj i pokrój w różyczki. Wrzuć go do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 − 20 minut.

2. Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy zimną wodą na sitku, żeby pozbyć się jej goryczki. Zalej kaszę w garnku 1 szklanką wrzątku i gotuj bez przykrycia, na malutkim ogniu, przez 20 minut. Możesz lekko posolić wodę. Nie mieszaj kaszy podczas gotowania. Jeśli po 20 minutach nie wchłonęła się jeszcze cała woda, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką na kilka minut.

3. Poczekaj aż kasza i kalafior ostygną i włóż je do kielicha blendera. Dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zblenduj dokładnie na gładką masę. Podczas blendowania stopniowo dodawaj olej.

4. Schłodź przygotowany wegemajonez w lodówce. Podawaj z ulubionymi daniami z grilla.  

Poznaj też przepis na zdrowe guacamole.

Wegański majonez

Majonez kontra wegański majonez!

Porcja 15 g zwyczajnego majonezu zawiera przeciętnie aż 90 kcal! Możesz zastanawiać się, dlaczego jest on aż tak kaloryczny. Wynika to z samej receptury, bo majonez zazwyczaj składa się w ponad 70% z oleju. Porcja przygotowanego przeze mnie, wegańskiego zamiennika majonezu to tylko 30 kcal. A to dlatego, że nie potrzebujesz tu dużej ilości oleju − dodatek kalafiora i kaszy jaglanej pozwolił uzyskać równie kremową konsystencję.

Ponadto, większość majonezów sklepowych nie może pochwalić się naturalnym składem. Do jego produkcji często używa się jaj z proszku lub zagęstników, które nie są konieczne do zrobienia majonezu.

Samodzielne wykonanie domowego majonezu jest dość trudne. Wiem to z doświadczenia – raz w życiu, wraz z przyjaciółką, podjęłyśmy się tego zadania i niestety, wyszła nam gęsta breja, do tego okropna w smaku. Do dziś nie wiemy, gdzie popełniłyśmy błąd.

Na szczęście, z moim przepisem poradzi sobie każdy! Nie musisz się obawiać, czy masz wystarczająco dobry blender. Ja, kupiłam swój na promocji w supermarkecie, a i tak poradził sobie znakomicie. Jeśli Twój sprzęt jest chociaż trochę lepszy, to będziesz w stanie uzyskać jeszcze bardziej gładki majonez wegański.

Przepis ten jest na tyle prosty, że możesz wykonać nawet z dziećmi. Blendowaniem lepiej zostawić dorosłym, ale dzieci na pewno będą dobrze się bawić podczas doprawiania majonezu. Dzięki temu z pewnością będą go chętniej jadły.

Sprawdź też przepis na syrop z czosnku.

Majonez wegański - przepis

 

Mój wegemajonez będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków, szaszłyków z grilla i burgerów. Może nie smakuje on identycznie jak tradycyjny majonez – w końcu jest zrobiony z kalafiora! Ale to nie znaczy, że nie jest przepyszny! Musisz jedynie pamiętać, żeby kupić kalafiora, który nie będzie gorzki oraz o dobrym przepłukaniu zimną wodą kaszy jaglanej.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 0,1
WBT: 0,23

Nazwa Porcja w gramachMiara domowaEnergia [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Błonnik [g]
Wegemajonez15Łyżeczka majonezu300,42,41,40,3

Wartość odżywcza w 100g

Nazwa Porcja w gramachMiara domowaEnergia [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Błonnik [g]
Wegemajonez1006,6 łyżeczki 187,42,315,58,81,7
Kalafior501/8 sztuki13,51,20,11,30,15
Kasza jaglana, gotowana25Łyżka27,250,850,2255,4750,55
Olej rzepakowy151 1/2 łyżki 13515
Sok z cytryny3Pół łyżki0,90,2
Musztarda 31/4 łyżeczki4,1250,150,150,50,05
Ksylitol21/4 łyżeczki4,2

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych...
    Przeczytaj więcej od tego autora