Dodatki do grilla: wegański majonez z kaszy jaglanej i kalafiora

27. 4. 2018 · Jolanta Chojnowska · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Dodatki do grilla: wegański majonez z kaszy jaglanej i kalafiora

W Internecie możesz znaleźć pełno przepisów na zdrowe dania z grilla. Ale z czym je jeść? Co z dodatkami mięsa, ryby czy pieczonych ziemniaczków? Spokojnie! Znalazłam sposób i na to! Ten wegański majonez ma aż 3 razy mniej kilokalorii niż tradycyjny! Zobacz, mój prosty przepis na przepyszny dodatek do zdrowego grilla, czyli majonez w wersji wege.

Pomysł na zdrowe dodatki do grilla: majonez wegański!

Nareszcie przyszła prawdziwa wiosna, a wraz z nią zaczął się sezon na grilla. Jeśli pogoda dopisze, będzie on trwał do ostatnich, ciepłych dni września, za co mocno trzymam kciuki.

Chociaż grill kojarzy się raczej z jedzeniem tłustych i ciężkich potrwaw, nie oznacza to, że musisz pożegnać się ze zdrowymi nawykami żywieniowymi! Moim ulubionym sposobem na zdrowe odżywianie (jednocześnie nie odmawiając sobie przyjemności z jedzenia) jest przygotowywanie zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Przykładem tego jest właśnie „majonez” z kalafiora i kaszy jaglanej.

Wegański majonez − przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 25

Składniki:

  • 1/2 małego kalafiora (może być mrożony)
  • Niecała 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (40g)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Przepis na wegański majonez

Przygotowanie:

1. Kalafiora umyj i pokrój w różyczki. Wrzuć go do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 − 20 minut.

2. Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy zimną wodą na sitku, żeby pozbyć się jej goryczki. Zalej kaszę w garnku 1 szklanką wrzątku i gotuj bez przykrycia, na malutkim ogniu, przez 20 minut. Możesz lekko posolić wodę. Nie mieszaj kaszy podczas gotowania. Jeśli po 20 minutach nie wchłonęła się jeszcze cała woda, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką na kilka minut.

3. Poczekaj aż kasza i kalafior ostygną i włóż je do kielicha blendera. Dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zblenduj dokładnie na gładką masę. Podczas blendowania stopniowo dodawaj olej.

4. Schłodź przygotowany wegemajonez w lodówce. Podawaj z ulubionymi daniami z grilla.  

Wegański majonez

Majonez kontra wegański majonez!

Porcja 15 g zwyczajnego majonezu zawiera przeciętnie aż 90 kcal! Możesz zastanawiać się, dlaczego jest on aż tak kaloryczny. Wynika to z samej receptury, bo majonez zazwyczaj składa się w ponad 70% z oleju. Porcja przygotowanego przeze mnie, wegańskiego zamiennika majonezu to tylko 30 kcal. A to dlatego, że nie potrzebujesz tu dużej ilości oleju − dodatek kalafiora i kaszy jaglanej pozwolił uzyskać równie kremową konsystencję.

Ponadto, większość majonezów sklepowych nie może pochwalić się naturalnym składem. Do jego produkcji często używa się jaj z proszku lub zagęstników, które nie są konieczne do zrobienia majonezu.

Samodzielne wykonanie domowego majonezu jest dość trudne. Wiem to z doświadczenia – raz w życiu, wraz z przyjaciółką, podjęłyśmy się tego zadania i niestety, wyszła nam gęsta breja, do tego okropna w smaku. Do dziś nie wiemy, gdzie popełniłyśmy błąd.

Na szczęście, z moim przepisem poradzi sobie każdy! Nie musisz się obawiać, czy masz wystarczająco dobry blender. Ja, kupiłam swój na promocji w supermarkecie, a i tak poradził sobie znakomicie. Jeśli Twój sprzęt jest chociaż trochę lepszy, to będziesz w stanie uzyskać jeszcze bardziej gładki majonez wegański.

Przepis ten jest na tyle prosty, że możesz wykonać nawet z dziećmi. Blendowaniem lepiej zostawić dorosłym, ale dzieci na pewno będą dobrze się bawić podczas doprawiania majonezu. Dzięki temu z pewnością będą go chętniej jadły.

Majonez wegański - przepis

Mój wegemajonez będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków, szaszłyków z grilla i burgerów. Może nie smakuje on identycznie jak tradycyjny majonez – w końcu jest zrobiony z kalafiora! Ale to nie znaczy, że nie jest przepyszny! Musisz jedynie pamiętać, żeby kupić kalafiora, który nie będzie gorzki oraz o dobrym przepłukaniu zimną wodą kaszy jaglanej.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 0,1
WBT: 0,23

Nazwa Porcja w gramachMiara domowaEnergia [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Błonnik [g]
Wegemajonez15Łyżeczka majonezu300,42,41,40,3

Wartość odżywcza w 100g

Nazwa Porcja w gramachMiara domowaEnergia [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Błonnik [g]
Wegemajonez1006,6 łyżeczki 187,42,315,58,81,7
Kalafior501/8 sztuki13,51,20,11,30,15
Kasza jaglana, gotowana25Łyżka27,250,850,2255,4750,55
Olej rzepakowy151 1/2 łyżki 13515
Sok z cytryny3Pół łyżki0,90,2
Musztarda 31/4 łyżeczki4,1250,150,150,50,05
Ksylitol21/4 łyżeczki4,2

Więcej artykułów na ten temat

Jolanta Chojnowska