Kuchnia patriotyczna − polskie superfoods! Poznaj skarby z osiedlowego warzywniaka

15. 3. 2018 · 5 minut czytania

Polska kuchnia ma sporo do zaoferowania, jeśli chodzi o superfoods. Poznaj produkty spożywcze charakteryzujące się bogactwem witamin i minerałów. Przeczytaj porady naszej dietetyk!

Ewa Antoniak
Ewa Antoniak
Kuchnia patriotyczna − polskie superfoods! Poznaj skarby z osiedlowego warzywniaka

Pojęcie „superfoods” zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się tematyką zdrowego odżywiania. Superfoods, czyli inaczej „superżywność”, to nic innego, jak produkty spożywcze, które są prawdziwą bombą składników cennych dla Twojego organizmu. Wielu z nas kojarzy je wyłącznie z żywnością o egzotycznie brzmiących nazwach, jednak jak się okazuje lista superfoods jest długa i obejmuje produkty, które znasz doskonale i kupisz je w każdym warzywniaku. Zobacz, jak wygląda superfood po polsku!

Czym charakteryzują się superfoods?

Superfoods to naturalne produkty żywnościowe, które wyróżniają się wartością odżywczą oraz posiadają składniki korzystnie wpływające na Twoje zdrowie. Superfoods to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz biologicznie aktywnych substancji, które mogą wspierać Twój organizm przy różnych dolegliwościach i chorobach. Można powiedzieć, że „superżywność” to skoncentrowane źródło związków poprawiających funkcjonowanie Twojego organizmu. Jedzenie takich produktów, może uchronić Cię przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak: choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu 2, nowotwory oraz choroby narządu wzroku.

Charakterystyka Superfoods

 

Perełki prosto z targu − czyli nasze polskie superfoods

Tak naprawdę nie ma jednego, konkretnego zestawienia produktów określanych mianem „superfoods”. Jednak zwykle nazywa się tak m.in.: spirulinę, nasiona chia, jagody goji, jagody acai, młody jęczmień, komosę ryżową, granata, acerolę, noni itd. Niestety większość z tych produktów jest dość droga, dlatego też nie każdy może sobie na nie pozwolić.

Na szczęście wiele polskich tradycyjnych artykułów spożywczych posiada równie bogaty skład i właściwości odżywcze. Wśród nich wyróżnia się np.: buraka, jarmuż, czosnek, aronię, pigwę, czarną porzeczkę, siemię lniane, orzech włoski, kaszę jaglaną, a także kiszoną kapustę. Możesz także sprawdzić, jakie lecznicze właściwości ma cebula, o których pisaliśmy w tekście: Cebula na przeziębienie: polska torpeda w walce z chorobą! Jak widzisz, lista polskiej „superżywności” jest różnorodna i, co najważniejsze, produkty te są dostępne w każdym sklepie z warzywami w przystępnej cenie.

Żeby jeszcze bardziej wprowadzić Cię w tematykę „superjedzenia”, przedstawię skład i opiszę szczególne właściwości niektórych produktów uważanych za polskie superfoods. Być może, imponująca lista składników odżywczych jakie możesz w nich znaleźć, przekona Cię do naszych polskich warzyw i wkomponujesz je w swoją codzienną dietę.

Burak

Burak to prawdziwy król wśród warzyw. Kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, które mają wielokierunkowy wpływ na Twoje zdrowie. Burakowi przypisuje się właściwości krwiotwórcze. A to wszystko dzięki obecnemu w nim kobaltowi, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Swój intensywnie czerwony kolor zawdzięcza betaninie, zaliczanej do przeciwutleniaczy. Jej działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników, co sprawia, że burak posiada przeciwnowotworowe właściwości. Warzywo to polecane jest szczególnie kobietom w ciąży, z uwagi na sporą zawartość kwasu foliowego − witaminy ważnej dla rozwoju układu nerwowego płodu. Ponadto, jeżeli masz podwyższone ciśnienie tętnicze, staraj się jeść buraka częściej − wykazano bowiem, że picie soku z buraków obniża ciśnienie tętnicze, za sprawą obecnych w nim azotanów.

Sprawdź też suplement diety zawierający koncentrat z buraka.

Burak jako superfoods

Kiszona kapusta

Kiszonki są doskonałym naturalnym probiotykiem. Powstałe podczas fermentacji bakterie kwasu mlekowego, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie wzmacniają odporność organizmu. Produkty kiszone dostarczają sporej ilości błonnika pokarmowego, który daje poczucie sytości oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C (silnego przeciwutleniacza). Kapusta kiszona, tak samo jak świeża, zawiera izotiocyjaniany, czyli związki posiadające właściwości przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że w kiszonkach znajduje dużo soli, która szkodzi w nadmiarze. Dlatego też, przy nadciśnieniu tętniczym powinieneś unikać kiszonek.

Sprawdź tabletki z witaminą C.

Kiszonki doskonałym priobiotykiem

Czarna porzeczka

Owoce czarnej porzeczki to kolejne polskie superfoods, które zasługuje na uwagę. W czarnej porzeczce występują związki, które działają przeciwutleniająco. Owoc ten to znakomite źródło witaminy C − zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy. W czarnej porzeczce występują też flawonoidy, które mają pozytywny wpływ na Twój organizm. Związki te chronią przed nowotworami oraz spowalniają procesy starzenia, a także korzystnie oddziałują na gospodarkę lipidową i układ krążenia. Przeciwdziałają utlenianiu cholesterolu frakcji LDL − tzw. „złego cholesterolu”. Zaliczane do flawonoidów antocyjany kumulują się w tkankach oka i wpływają na poprawę ukrwienia siatkówki. Wpływa to na poprawę komfortu widzenia w przypadku osób z krótkowzrocznością. Ponadto obecna w porzeczce kwercetyna ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe.

Sprawdź też właściwości czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka jako polski superfoods

Jarmuż

Jarmuż to ostatnio jedno z najpopularniejszych warzyw. I to nie bez powodu! Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza sporej dawce składników odżywczych, jak: żelazo, potas, wapń, beta-karoten, witaminy C oraz K. Zawiera składnik o nazwie sulforafan, który tak naprawdę w głównej mierze odpowiada za przeciwutleniający potencjał jarmużu. Badania wykazały, że sulforafan działa przeciwnowotworowo, redukuje czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca, a także może obniżać ciśnienie tętnicze. Sulforafan posiada też właściwości neuroprotekcyjne. Jarmuż zaliczany jest do warzyw kapustnych, a więc zawiera goitrogeny − związki zaburzające syntezę hormonów tarczycy. Z tego względu, jeżeli masz problemy z tarczycą, lepiej ogranicz ilość koktajli z jarmużem. Nie mniej jednak, cenną wskazówką jest to, że podczas gotowania bez przykrycia ilość goitrogenów znacznie się zmniejsza. 

Sprawdź preparaty z wapniem.

Jarmuż

Superfood po polsku − recepta na zdrowie

Można by długo wymieniać cudowne właściwości „superżywności”, zwłaszcza, że ich lista jest naprawdę długa i obejmuje nie tylko warzywa i owoce, ale też nasiona, orzechy, oleje i produkty zbożowe. To świetnie, że coraz bardziej interesujemy sie „superjedzeniem” z Polski. Cały czas możemy poznawać rodzime, polskie produkty na nowo i odkrywać ich niezwykłe właściwości odżywcze. Nie tylko daje możliwość poznania nowych produktów, ale też zauważenia, że nasze polskie superfoods też są niezwykle wartościowe. Włączenie ich do jadłospisu na pewno urozmaici codzienną dietę i przyniesie wiele korzyści dla Twojego zdrowia.

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi i motywować do zmian swoich nawyków na zdrowsze. Uważam, że zdrowa dieta to nie tylko klucz do wymarzonej sylwetki, ale także poprawy samopoczucia i zachowania wewnętrznej równowagi.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi...
    Przeczytaj więcej od tego autora