Miażdżyca − leczenie zacznij od zmiany trybu życia!

17. 9. 2019 · Edyta Jakubik · 4 minuty czytania
  • leczenie
Miażdżyca − leczenie zacznij od zmiany trybu życia!

Miażdżyca jest uogólnioną chorobą dotyczącą dużych, średnich i małych tętnic. Kogo dotyczy? Właściwie to nas wszystkich. Zobacz, jak leczyć miażdżycę i jak powinna wyglądać dieta, która uchroni Cię przed rozwojem blaski miażdżycowej.

Miażdżyca − skąd się bierze?

Miażdżyca polega na tworzeniu się tzw. blaszki miażdżycowejwewnątrz naczynia w wyniku gromadzenia się cholesterolu w ścianie tętnicy. Ta blaszka może powodować zaburzenia przepływu krwi. Jeśli dojdzie do istotnego zawężenia światła w naczyniu dochodzi do niedokrwienia tkanek, a to może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu.

miażdżyca

Aktualna wiedza na temat naturalnego przebiegu miażdżycy opiera się głównie na badaniach autopsyjnych wykonanych we Włoszech i USA. Dzięki temu wiemy, że zmiany miażdżycowe powstają już w życiu płodowym i występują w całej populacji krajów cywilizacji zachodniej. Z tego wynika, że już w trakcie życia płodowego zostaje zaprogramowana ludzka wrażliwość na promiażdżycowe działanie cholesterolu.

Miażdżyca − dieta jest kluczowa!

Żeby zmniejszyć swoje szanse na rozwój miażdżycy, najlepiej ograniczyć spożywanie cukrów prostych i tłuszczy, zwłaszcza zwierzęcych, które są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Warto odżywiać się zgodnie z piramidą zdrowego żywienia.

Staraj się jeść ryby morskie i oleje roślinne, a także siemię lniane, pestki z dyni, nasiona słonecznika i orzechy włoskie. Te produkty są bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 i omega-6. Ważny jest również błonnik pokarmowy, który obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi. Znajdziesz go w owocach, warzywach i zbożach – głównie w płatkach owsianych.

miażdżyca leczenie

Ważnymi składnikami Twojej diety powinny być związki antyoksydacyjne: witamina E, witamina C i beta-karoten. Występują w zielonolistnych warzywach i koloru czerwonego, pomarańczowego i żółtego. Zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie w folii. Unikaj smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu.

Miażdżyca − jak leczyć?

Najważniejsze w leczeniu miażdżycy jest ograniczenie czynników ryzyka, czyli zaprzestanie palenia papierosów, utrzymanie prawidłowej masy ciała, prawidłowe ciśnienie tętnicze, prawidłowe stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Konieczna jest zmiana stylu życia: odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna. Jeśli takie postępowanie nie przynosi efektu warto rozważyć leczenie farmakologiczne.

miażdżyca jak leczyć

Miażdżyca − leczenie naturalne

Dodatkowego wsparcia w obniżaniu cholesterolu możesz szukać w składnikach roślinnych, które normalizują metabolizm cholesterolu w organizmie. Ekstrakt z czerwonego ryżu hamuje produkcję cholesterolu, dzięki zawartości naturalnej statyny tzw. monakoliny K. Obecnie jest to jeden z najczęściej stosowanych suplementów diety, który ma pomóc zredukować cholesterol. Zwłaszcza u chorych, którzy nie tolerują leczenia farmakologicznego.

Kolejnym naturalnym produktem, który skutecznie chroni przed miażdżycą jest czosnek. Zawiera składniki przeciwzapalne i antybakteryjne. Jest znany od wieków ze swoich prozdrowotnych właściwości.

miażdżyca leczenie naturalne

Leczenie miażdżycy − farmakologia

W przypadku, kiedy masz już podwyższone stężenie cholesterolu, a więc prawdopodobnie rozwiniętą miażdżycę, lekarz może zalecić leczenie farmakologiczne.

Najczęściej stosowanymi preparatami są statyny, które skutecznie hamują syntezę cholesterolu zwłaszcza tego złego, czyli LDL. Przez to hamują rozwój miażdżycy. Niektóre leki z tej grupy mogą nawet zmniejszyć stopień zaawansowania zmian miażdżycowych.

Udowodniono również, że statyny skutecznie chronią Cię ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a więc są lekami przedłużającymi życie.

leczenie miażdżycy farmakologicznie

Kolejną grupą leków są fibraty, które zmniejszają stężenie trójglicerydów. Stosunkowo nowym lekiem na rynku jest ezetymib, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu pokarmowego.

Miażdżyca może przez długi czas pozostać niezauważona, bo nie daje żadnych objawów. Pierwsze symptomy najczęściej zostają zauważone między 40. a 50. roku życia. Miażdżyca jest chorobą przewlekłą, która ma skłonności do ciągłego rozwoju w swoim naturalnym przebiegu, dlatego żeby zahamować jej postęp leczenie należy kontynuować do końca życia.

Więcej artykułów na ten temat

Edyta Jakubik