Olej jojoba zamiast kremu na noc? Poznaj tajemnicze właściwości złotego wosku

30. 11. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 6 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej jojoba zamiast kremu na noc? Poznaj tajemnicze właściwości złotego wosku

Czy wiesz, że olejek z jojoba się nie starzeje? Dlatego nie znajdziesz na nim daty ważności. Ten złoty, płyny wosk ma wiele zastosowań, szczególnie w kosmetyce. Jego właściwości ochronne i nawilżające wykorzystywane są w kremach do cery tłustej, starzejącej się, a także jako kosmetyk pod oczy. Jakie jeszcze tajemnicze właściwości kryje w sobie olej z jojoba? Przekonaj się!

Olej z jojoba − właściwości

olej z jojoba w butelce

Olejek z jojoba to tak naprawdę nie olej, a płynny wosk. Nie jełczeje, co sprawia, że nie ma klasycznej daty ważności − może być otworzony przez wiele miesięcy, a nawet lat, a jego skład nie ulegnie znacznej przemianie. Wosk ten jest bezzapachowy i nie ma smaku. Jest też bardzo odporny na wysokie temperatury, dlatego też często jest wykorzystywany jako kosmetyk ochronny. Jeżeli jednak będziesz przechowywać go w chłodnym miejscu, może zamienić się w ciało stałe.

Wosk ten pochodzi z tłoczenia na zimno nasion jojoba, czyli nasion rośliny znanej jako Simmondsia Chinensis. A co w swoim składzie zawiera olej z jojoba? Przede wszystkim jest to mieszanka tłuszczów (z niewielką ilością trójglicerydów), nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i alkoholi, a także fitosterole. Bardzo ważną rolę dla Twojej skóry odgrywają jednak skwalen (więcej na temat tego składnika kosmetyków możesz przeczytać w artykule Natalii: Skwalan − dlaczego warto go uzupełniać po 25. roku życia?) i palmitynian cetylu, który jest dobrym emolientem i powleka skórę tłustą powłoką i chronią ją przed uszkodzeniami i czynnikami zewnętrznymi.

nasiona jojoba

Olej z jojoba to także zestaw witamin, które są niezbędne dla skóry. Zawiera w sobie witaminę A, która przyspiesza regenerację naskórka, a także działa lekko złuszczająco (pomaga usunąć warstwę zrogowaciałego naskórka, przez co robi miejsce nowemu naskórkowi). Więcej na temat witaminy A możesz przeczytać w artykule: Skóra lubi witaminę A, czyli retinol w kosmetykach. W oleju z jojoba jest też witamina E, która odżywia skórę i zawiera sporo antyoksydantów, przez co chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Więcej o witaminie E przeczytasz: Sekrety witaminy młodości − witamina E w kosmetykach. Olej z jojoba to także źródło witaminy F, którą możesz też spotkać pod nazwą witamina PP. Jest to bardzo ważny związek, który pomaga w gojeniu się ran i regeneracji naskórka, łagodzi stany zapalne skóry, a przede wszystkim reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego jest szczególnie ważna dla osób z problemami trądzikowymi.

Olej z jojoba − zastosowanie

Olej z jojoba na twarz i ciało

Olej z jojoba jest bardzo ceniony w kosmetyce, bo świetnie nawilża skórę, zabezpiecza ją przed działaniem czynników zewnętrznych (m.in. wolnych rodników, dzięki witaminie E i F), a także reguluje pracę gruczołów łojowych. Do tego wszystkiego, wosk ten jest hipoalergiczny. Jeżeli masz więc problemy ze skórą atopową, śmiało możesz stosować olejek z jojoba, jako uzupełnienie pielęgnacji emolientowymi balsamami do ciała i kremami do twarzy lub też nawet je nim zastąpić. Olej z jojoba nadaje się więc do wrażliwej skóry alergicznej, bo nie powoduje podrażnień, a wręcz je łagodzi.

olej z jojoba w buteleczce

Olej z jojoba polecany jest przede wszystkim przy problemach ze skórą trądzikową, a to dlatego, że nie zatyka porów, a zawarta w nim witamina F reguluje wydzielanie sebum i pracę gruczołów łojowych. Olej z jojoba możesz stosować np. zamiast kremu na noc. Przez noc Twoja skóra wytwarza więcej sebum − dlatego czasem możesz mieć wrażenie, że rano musisz oczyścić swoją skórę, bo jest tłusta. Ale też przez noc, składniki odżywcze oleju z jojoba lepiej wchłoną się w skórę. Olej ten możesz też stosować jako ochrona dla delikatnej skóry pod oczami. Pamiętaj, żeby zawsze nakładać kosmetyki pod oczy palcem serdecznym, który ma najmniej siły i nie będzie rozciągał Twojej skóry. Olej nakładaj od zewnętrznego do wewnętrznego kącika.

użycie oleju jojoba

Olej z jojoba możesz też używać do demakijażu. Oleje świetnie rozpuszczają makijaż, zwłaszcza wodoodporny. Możesz go dodawać też do swoich normalnych kremów i maseczek, aby wzmacniał ich działanie. Polecam Ci naturalny olej z jojoba marki Etja lub olej Nacomi.

olej jojoba do makijażu

Olej z jojoba to także składnik wielu delikatnych kosmetyków do twarzy. Jak podkreślam, polecany jest zwłaszcza przy skórze trądzikowej. Dlatego znalazł zastosowanie w delikatnym peelingu oczyszczającym do twarzy od Avene. W jego składzie znajduje się także kwas salicylowy, który wycisza stany zapalne związane z krostkami trądzikowymi i lepiej usuwa martwe komórki skóry.

Olej z jojoba, dzięki swoim nawilżającym i ochronny właściwościom świetnie sprawdza się w kosmetykach do ciała na zimę. Znalazł zastosowanie m.in. w musie do ciała z miodem i migdałami od Organic Shop. Ojej z jojoba wzmacnia też strukturę skóry i regenerują ją, dlatego wykorzystano go także w kremie modelującym biust Ziaja Multimodeling.

olej jojoba do masażu

Olej z jojoba na włosy i paznokcie

Olej z jojoba nadaje się także świetnie do modelowania i olejowania włosów. Jest to wosk, więc jest dość lekki i nie przetłuszcza włosów. Możesz więc użyć go do stylizacji fryzury i wygładzenia końcówek włosów na sucho, bez obawy, że pozostawi tłustą powłokę. Olej z jojoba jest też bardzo odporny na wysokie temperatury, dlatego też sprawdza się, jako składnik kosmetyków termoochronnych, które stosuje się przed suszeniem czy prostowanie włosów.

Olej z jojoba na włosy i paznokcie

Olej z jojoba, dzięki swojemu ochronnemu działaniu i witaminie E pomaga też na rozdwojone, łamliwe i suche paznokcie. Wosk ten uelastycznia płytkę. Możesz go stosować codziennie przed snem, wcierając w skórki i płytkę paznokcia. Po kilku tygodniach zobaczysz zdecydowaną różnicę w stanie swoich paznokci.

Olej z jojoba to genialny kosmetyk naturalnego pochodzenia. Możesz stosować go samodzielnie na twarz jako krem na noc lub krem pod oczy, ale także jako dodatek do swojej codziennej pielęgnacji. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu sprawdzi się także jako delikatna ochrona przeciwstarzeniowa. Możesz stosować go do każdego rodzaju skóry, zarówno wrażliwej, suchej i alergicznej, jak i z problemami trądzikowymi. Woskowa konsystencja oleju sprawia, że nie przetłuszcza on twarzy i pozostawia na skórze przyjemny film, który chroni przed mrozem i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska