Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

4. 10. 2017 · 3 minuty czytania

Na diecie wcale nie musisz rezygnować z pysznych kanapek. Możesz je wzbogacić o pełnowartościową i zdrową pastę z czerwonej soczewicy. Pastę możesz wykorzystać także np. do makaronu lub ryżu. Sprawdź przepis!

Ewa Antoniak
Ewa Antoniak
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Bardzo częstym problemem osób będących na diecie odchudzającej jest szybkie odczuwanie głodu po spożytym posiłku. Przygotowana przeze mnie pasta to propozycja smarowidła do pieczywa, które z pewnością zapewni uczucie sytości na dłużej.

Pasta z czerwonej soczewicy – kopalnia cennych składników odżywczych

Być może jesteś nie do końca przekonana, co do włączenia roślin strączkowych do codziennej diety. Być może zniechęca Cię dłuższy czas ich przygotowania albo boisz się późniejszych nieprzyjemnych dolegliwości po ich zjedzeniu. Bez obawy - wybrałam nasiona, które nie wymagają moczenia i gotują się bardzo szybko, a rewelacje żołądkowe, których się obawiasz pojawiają się w wyniku nieprawidłowej obróbki technologicznej.

Dowiedz się więcej o roślinach strączkowych!

Soczewica czerwona to produkt wręcz naładowany składnikami odżywczymi. To bogate źródło błonnika pokarmowego, który jak już wiesz, zapewnia uczucie sytości, a przy okazji korzystnie wpływa na pracę jelit. Soczewica dostarcza m.in. witaminy z grupy Bkwas foliowy oraz: magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk. Polecana jest szczególnie w diecie osób z niedokrwistością, tak samo zresztą jak natka pietruszki. To warzywo zwiera dużo biała. Posiada jednak niepełny skład aminokwasowy, dlatego też zaleca się łączenie nasion z produktami zbożowymi. Co więcej, maniski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem mogą spożywać ją diabetycy. Oprócz tego zawiera taniny – substancje wykazujące działanie przeciwnowotworowe.

W skład pasty wchodzą również suszone pomidory, które nie tylko nadają jej wyrazisty smak, ale mają też likopen – silny przeciwutleniacz. Co ciekawe, zawierają one więcej tego składnika niż surowy produkt.

Może obiło Ci się o uszy, że niektóre przyprawy „podkręcają” metabolizm. Papryka ostra dodawana do potraw przyczyni się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

Zaproponowana przeze mnie pasta to idealny zamiennik serków topionych oraz wędlin pełnych konserwantów i sztucznych barwników. Kanapki z chleba pełnoziarnistego posmarowane pastą z soczewicy z dodatkiem warzyw to przykład śniadania lub kolacji, dzięki którym z pewnością zaspokoisz apetyt.

Zobacz, jakie są jeszcze domowe sposoby na szybkie schudnięcie!

 

Przepis na pastę z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 50 g soczewicy czerwonej (suchej)
  • 35 g pomidorów suszonych (nie w oleju)
  • 15 g nasion słonecznika
  • 24 g natki pietruszki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • papryka słodka (ilość wedle uznania)
  • papryka ostra (ilość wedle uznania)
  • pieprz ziołowy (ilość wedle uznania)
 
składniki na pastę z soczewicy

Przygotowanie:

1) Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2)Kiedy soczewica będzie się gotować, posiekaj natkę pietruszki oraz podpraż na suchej patelni nasiona słonecznika aż lekko się zarumienią.

3) Suszone pomidory namocz w ciepłej wodzie do zmięknięcia. Następnie pokrój je na drobne kawałki.

5) Ugotowaną soczewicę odstaw do przestygnięcia.

6)Soczewicę, suszone pomidory, natkę pietruszki, nasiona słonecznika oraz oliwę z oliwek zblenduj do uzyskania gładkiej masy.

miska ze składnikami

 

7)Dopraw wedle uznania słodką i ostrą papryką i pieprzem ziołowym.

kiść pomidorów

 

Smacznego!

 

Wartość odżywcza 1 porcji

NazwaIlość w porcji (g)Ilość  w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g) Węglowodany (g)Błonnik (g)
Pasta z soczewicy czerwonej
z suszonymi pomidorami
1001 porcja194,59,959,6717,995,37
Soczewica czerwona252 łyżki856,350,7512,152,23
Pomidory suszone17,52,5 sztuki180,930,113,682,15
Nasiona słonecznika7,53/4 łyżki431,713,721,410,45
Natka pietruszki121 łyżka4,50,360,10,760,54
Oliwa z oliwek51/2 łyżki445

WW: 1,3
WBT: 1,3

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi i motywować do zmian swoich nawyków na zdrowsze. Uważam, że zdrowa dieta to nie tylko klucz do wymarzonej sylwetki, ale także poprawy samopoczucia i zachowania wewnętrznej równowagi.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi...
    Przeczytaj więcej od tego autora