Przepis na święta – jarski pasztet z fasoli i soi
Jarski pasztet z dodatkiem suszonych grzybów i świeżych ziół urozmaici niejeden wigilijny stół. Świetnie skomponuje się z innymi potrawami, a przy tym wzbogaci Twoją dietę w wiele odżywczych składników.
Spis treści:
Przepis na jarski pasztet z fasoli i soi
Składniki:
- 1 szklanka fasoli białej
- 1 szklanka soi
- 50 g suszonych grzybów
- 150 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki panierki z ciecierzycy lub bułki tartej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, majeranek, kminek, tymianek, cząber
Wykonanie:
1. Grzyby namocz i ugotuj
2. Fasolę i soję gotuj przez 2 – 3 minuty, aż będą miękkie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i wszystko razem podduś.
3. Wszystkie składniki wymieszaj i zmiel w maszynce.
4. Do masy dodaj jajka, panierkę lub bułkę tartą, otręby i przyprawy.
5. Całość włóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami.
6. Pasztet piecz przez około 50 – 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Sprawdź przepis na zdrowe ciasteczka korzenne.
Pasztet wegetariański, czyli wielka moc soi
Warzywa strączkowe stanowią alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa. Dlaczego? Po pierwsze są doskonałym źródłem białka roślinnego. Soja ze wszystkich warzyw strączkowych zawiera go najwięcej i jest ono wartościowe, co oznacza, że jest dobrym źródłem większości aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co więcej, soja w przeważającej ilości, zawiera tłuszcze nienasycone. Jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i potasu. Zawiera wapń, magnez, żelazo, fosfor i witaminę E. Oznacza to, że jest polecana w diecie osób zdrowych, ale również chorych na choroby dietozależne, takie jak schorzenia sercowo-naczyniowe, cukrzyca czy otyłość.
Sprawdź przepis na jaglaną kutię.
Ponadto udowodniono, że ziarna soi mogą obniżać stężenie cholesterolu LDL, czyli takiego, który niekorzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych w organizmie. Produkty sojowe polecane są kobietom podczas menopauzy, ponieważ mogą złagodzić jej objawy.
Wadą warzyw strączkowych jest zdecydowanie ich działanie wzdymające. Aby je ograniczyć, przed ugotowaniem wymocz je w zimnej wodzie (przez około 12 godzin) tak, aby zmiękły. Zaleca się gotowanie warzyw strączkowych bez przykrycia. Najważniejsze w przeciwdziałaniu wzdęciom jest używanie odpowiednich ziół. Sprawdzą się one szczególnie podczas świąt, kiedy Twój układ pokarmowy musi poradzić sobie ze strawieniem większej ilości pożywienia niż zwykle. Kminek, tymianek, majeranek, cząber, które dodaje się do pasztetu, skutecznie zniwelują wzdymające właściwości tej grupy warzyw.
Sprawdź przepis na kaszotto z soczewicy.
Mimo że ten pasztet nazywany jest wegeteriańskim, sprawdzi się ze względu na swoje właściwości nie tylko u wegetarian, ale również w każdej innej diecie.
Wartość odżywcza 1 porcji (30 g)
Nazwa składnika/ potrawy | Ilość na porcję (g/ml) | Ilość miara domowa | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | WW |
Pasztet jarski | 30 g | 1 plaster | 71,7 | 4,7 | 3,2 | 6,3 | 2,4 | 0,5 |
Fasola | 170 g | 1 szklanka | 489,6 | 36,4 | 2,7 | 78 | 26,7 | 7,8 |
Soja | 180 g | 1 szklanka | 687,6 | 61,7 | 35,3 | 30,6 | 28,3 | 3,1 |
Masło | 5 g | 1 łyżeczka | 36,8 | 4,1 | ||||
Olej rzepakowy | 30 g | 3 łyżki | 265,2 | 30 | ||||
Pieczarki | 150 g | pół opakowania | 25,5 | 4,1 | 0,6 | 0,9 | 3,0 | 0,2 |
Grzyby suszone | 50 g | 2,5 garści | 142 | 4,7 | 0,4 | 36,5 | 1,5 | 0,2 |
Otręby owsiane | 20 g | 2 łyżki | 49 | 2 | 0,7 | 7,8 | 1,5 | 0,8 |
Jaja | 100 g | 2 sztuki | 155,7 | 14,0 | 10,9 | 0,7 | 0,1 | |
Bułka tarta | 20 g | 2 łyżki | 55,5 | 1,6 | 0,3 | 11,4 | 1 | 1,2 |
Cebula | 100 g | 1 sztuka | 30 | 1,4 | 0,4 | 5,2 | 1,7 | 0,5 |
Pasztet (blaszka | 827 g | 1 blaszka | 1936,8 | 125,8 | 85,4 | 171,2 | 63,7 | 13,6 |
Najnowsze artykuły
PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
Przedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Dieta obniżająca cholesterol powinna być bogata w tłuszcze roślinne zamiast w odzwierzęce. Sprawdź nasz przepis na zdrowe guacamole!Przepis na syrop na odporność – oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!
Szukasz naturalnego syropu na odporność? Wszystko, czego potrzebujesz, to cebula, miód i imbir. Sprawdź, jak przygotować miksturę wspomagającą układ immunologiczny!Dania z buraka: sałatka z burakiem, gruszką i orzechami
Burak to warzywo o nieocenionych wartościach odżywczych. Jeśli jeszcze go nie polubiłeś, musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na sałatkę z burakiem!Przepis na syrop z czosnku! Na co pomoże?
Czosnek to roślina wspierająca odporność. Nie musisz dodawać go tylko do kanapek - idealnie sprawdzi się jako składnik witaminowego syropu! Sprawdź nasz przepis!Dieta ketogeniczna: przepis na jajko zapiekane w awokado
Dieta katogeniczna zyskuje na popularności. Wśród przepisów bogatych w białko i tłuszcze znajdziesz recepturę na jajka zapiekane w awokado, którą serwujemy na blogu.Mięso roślinne w roli głównej, czyli przepis na wegańskiego burgera
Nie jesz mięsa i tęsknisz za smakiem burgera? Wypróbuj roślinne mięso - przepis na smaczne i syczące wegańskie danie przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie!-
Przeczytaj też
Zdrowe słodycze po treningu – kulki mocy z kaszy jaglanej
Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie organizmu do wysiłku, sprawdź nasz przepis na kulki mocy. Dowiedz się, jak wykonać wysokoenergetyczne przekąski do spożywania przed treningiem!Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Dietetyczny deser – trójwarstwowy pudding chia
Szukasz pomysłu na zdrowy i jednocześnie pyszny deser? Poznaj nasz przepis na trójwarstwowy pudding chia. Sprawdź, jak przygotować pożywne i słodkie danie z nasion chia, malin i bananów!Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i sera feta – oto jak jeść, żeby schudnąć
Nie masz pomysłu na smaczną sałatkę do kolacji lub do obiadu? Poznaj nasz wyjątkowy przepis i połącz buraki, rukolę, miód, oliwę z oliwek oraz ser feta. Sprawdź szczegóły!Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką
Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym
Odpowiednie przygotowanie do treningu ma ogromne znaczenia i wpływa na wydolność organizmu. Sprawdź, co jeść, przygotowując się do wysiłku! Poznaj nasz zdrowy przepis!Odżywczy koktajl potreningowy – dietetyk radzi co jeść po treningu
Odżywienie mięśni po treningu to obowiązkowy element, dzięki któremu mogą się zregenerować i wzmocnić po intensywnym wysiłku. Sprawdź naszą propozycje na szybki i odżywczy koktajl potreningowy!Domowa granola dla wielbicieli słodkich śniadań
Szukasz inspiracji na zdrowe posiłki? Przygotuj samodzielnie granolę - to mix suszonych owoców, nasion i płatków. Sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i przekąskę. Zobacz nasz przepis!
Więcej artykułów na ten temat
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
· 4 minuty czytaniaNie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Szparagi i dieta sezonowa! Przepis na lekką, wiosenną sałatkę ze szparagami
· 3 minuty czytaniaSzparagi wyróżniają się bogactwem witamin i minerałów, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem tego warzywa!Zapalenie jelit – dieta i przepis na zupę warzywną z ryżem
· 4 minuty czytaniaCierpisz na zapalenie jelit? Zwróć uwagę na odpowiednią dietę. Dowiedz się, jak przegotować zupę warzywną z dodatkiem ryżu, kurczaka, a także marchewki i pietruszki!