Przepis na święta – jarski pasztet z fasoli i soi

15. 12. 2017 · 3 minuty czytania

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na święta, by nie czuć się ociężale? Poznaj nasz przepis na pasztet jarski z soi oraz białej fasoli i grzybów. Dowiedz się więcej!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Przepis na święta – jarski pasztet z fasoli i soi

Jarski pasztet z dodatkiem suszonych grzybów i świeżych ziół urozmaici niejeden wigilijny stół. Świetnie skomponuje się z innymi potrawami, a przy tym wzbogaci Twoją dietę w wiele odżywczych składników.

Przepis na jarski pasztet z fasoli i soi

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli białej
  • 1 szklanka soi
  • 50 g suszonych grzybów
  • 150 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki panierki z ciecierzycy lub bułki tartej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, majeranek, kminek, tymianek, cząber
wege pasztet z fasoli i soi

 

Wykonanie:

1. Grzyby namocz i ugotuj

2. Fasolę i soję gotuj przez 2 – 3 minuty, aż będą miękkie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i wszystko razem podduś.

3. Wszystkie składniki wymieszaj i zmiel w maszynce.

4. Do masy dodaj jajka, panierkę lub bułkę tartą, otręby i przyprawy.

5. Całość włóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami.

6. Pasztet piecz przez około 50 – 60 minut w temperaturze 175 stopni.

Sprawdź przepis na zdrowe ciasteczka korzenne.

wegetariański pasztet z fasoli i soi

 

 

Pasztet wegetariański, czyli wielka moc soi

Warzywa strączkowe stanowią alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa. Dlaczego? Po pierwsze są doskonałym źródłem białka roślinnego. Soja ze wszystkich warzyw strączkowych zawiera go najwięcej i jest ono wartościowe, co oznacza, że jest dobrym źródłem większości aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co więcej, soja w przeważającej ilości, zawiera tłuszcze nienasycone. Jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i potasu. Zawiera wapń, magnez, żelazo, fosfor i witaminę E.  Oznacza to, że jest polecana w diecie osób zdrowych, ale również chorych na choroby dietozależne, takie jak schorzenia sercowo-naczyniowe, cukrzyca czy otyłość.

Sprawdź przepis na jaglaną kutię.

Ponadto udowodniono, że ziarna soi mogą obniżać stężenie cholesterolu LDL, czyli takiego, który niekorzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych w organizmie. Produkty sojowe polecane są kobietom podczas menopauzy, ponieważ mogą złagodzić jej objawy.

pasztet z fasoli i soi

 

Wadą warzyw strączkowych jest zdecydowanie ich działanie wzdymające.  Aby  je ograniczyć, przed ugotowaniem wymocz je w zimnej wodzie (przez około 12 godzin) tak, aby zmiękły. Zaleca się gotowanie warzyw strączkowych bez przykrycia. Najważniejsze w przeciwdziałaniu wzdęciom jest używanie odpowiednich ziół. Sprawdzą się one szczególnie podczas świąt, kiedy Twój układ pokarmowy musi poradzić sobie ze strawieniem większej ilości pożywienia niż zwykle. Kminek, tymianek, majeranek, cząber, które dodaje się do pasztetu, skutecznie zniwelują wzdymające właściwości tej grupy warzyw.

Sprawdź przepis na kaszotto z soczewicy.

Mimo że ten pasztet nazywany jest wegeteriańskim, sprawdzi się ze względu na swoje właściwości nie tylko u wegetarian, ale również w każdej innej diecie.

Wartość odżywcza 1 porcji (30 g)

Nazwa składnika/
potrawy
Ilość na porcję
 (g/ml)
Ilość miara domowaEnergia (kcal)Białko
(g)
Tłuszcz
(g)
Węglowodany
(g)
Błonnik
(g)
WW
Pasztet jarski30 g1 plaster71,74,73,26,32,40,5
Fasola170 g1 szklanka489,636,42,77826,77,8
Soja180 g1 szklanka687,661,735,330,628,33,1
Masło5 g1 łyżeczka36,84,1
Olej rzepakowy30 g3 łyżki265,230
Pieczarki150 gpół opakowania25,54,10,60,93,00,2
Grzyby suszone50 g2,5 garści1424,70,436,51,50,2
Otręby owsiane20 g2 łyżki4920,77,81,50,8
Jaja100 g2 sztuki155,714,010,90,70,1
Bułka tarta20 g2 łyżki55,51,60,311,411,2
Cebula100 g1 sztuka301,40,45,21,70,5
Pasztet (blaszka827 g1 blaszka1936,8125,885,4171,263,713,6

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
    Przeczytaj więcej od tego autora