Dania wegetariańskie na Wielkanoc - przepis na pasztet jarski

9. 4. 2020 · 4 minuty czytania

Szukasz pomysłu na wegetariańskie danie? Jeśli tak, poznaj przepis na pasztet z tofu, kaszy jaglanej, marchewki, cukinii. Poznaj szczegóły w naszym artykule!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Dania wegetariańskie na Wielkanoc - przepis na pasztet jarski

Dania wegetariańskie na Wielkanoc coraz częściej pojawiają się w polskich domach. Tradycyjnie Wielkanoc jest świętem typowo mięsnym i jajecznym. Wegetarianie w sposób bardzo prosty mogą przygotować doskonały substytut znanej potrawy wielkanocnej − pasztetu. Smakiem i konsystencją bardzo przypomina ten mięsny. Sprawdź przepis!

Dania wegetariańskie na wielkanocny stół − wiosenny pasztet roślinny

W skład wegetariańskich wielkanocnych potraw wchodzą przede wszystkim jaja, nasiona roślin strączkowych i warzywa. Przepis na pasztet jarski łączy te wszystkie składniki i zachwyca swoim smakiem. Wersja wegetariańska pasztetu jest o wiele bardziej zdrowa od tej tradycyjnej − nie zawiera cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięsny smak tego wegetariańskiego dania wielkanocnego można uzyskać poprzez dodatek przede wszystkim ziół (majeranek), pieprzu kolorowego i gałki muszkatołowej. Wykonując ten przepis na Wielkanoc zaskoczysz nie jednego mięsożercę!

Sprawdź też przepis na sałatkę z młodych warzyw.

 

Potrawy wegetariańskie na Wielkanoc − przepis na wegetariański pasztet

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 15

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 tofu, ok. 200 g
  • 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki ciecierzycy z puszki (lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, majeranek, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa (do smaku)
Produkty na wegetariański pasztet

Przygotowanie

1.Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą na zmianę z gorącą. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudź kaszę zimną wodą.

2. W międzyczasie umyj warzywa, marchew i cebulę obierz ze skórki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Sposób przygotowania wegetariańskiego pasztetu

 

3.Na patelni rozgrzej olej (1 łyżka). Dodaj warzywa i smaż parę minut aż zmiękną. 

4.W blenderze umieść kaszę, tofu, ciecierzycę i zmiel na jednolitą masę. Jeśli nie masz mocnego blendera czy innego rozdrabniacza możesz też użyć maszynki do mielenia mięsa.

blendowanie składników potrzebnych na wegetariański pasztet

 

5.W misce połącz masę z warzywami. Dodaj 4 łyżki oleju − przyprawy i spróbuj do smaku. Na końcu połącz z jajkiem.

6.Piekarnik ustaw na 180 stopni C (termoobieg). Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej masę pasztetową.

Pasztet wegetariański

 

7. Całość zapiekaj aż góra będzie zarumieniona (około 40 − 50 minut w zależności od piekarnika).

Pasztet jarski wegetariański

Potrawa wegetariańska doskonała na Wielkanoc − substytut mięsnego pasztetu

Tradycyjne święta Wielkanocne są znane z tego, że wiele potraw przygotowywanych jest na bazie różnych mięs i ich przetworów − kiełbas, schabu, podrobów. Jeśli  dopiero zaczynasz ograniczać mięso lub całkowicie już z niego zrezygnowałeś to dobrym początkiem będzie przygotowanie wegetariańskiego pasztetu roślinnego.

Pasztety jarskie mają szereg zalet i warto wykorzystać ten przepis i urozmaicić śniadanie Wielkanocne, nawet jeśli na co dzień nie jesteś wegetarianinem. Wykonanie jest o wiele mniej pracochłonne niż tradycyjnego pasztetu. Czy wiesz, że taki pasztet smakiem przypomina ten tradycyjny, a jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny? Jeśli stosujesz dietę wegetariańską i czasem brakuje Ci smaku potraw mięsnych, szczególnie w wegetariańskich obiadach wielkanocnych, to ten pasztet z powodzeniem  przypomni Ci ten smak.

Tradycyjne przetwory mięsne, takie jak pasztety, charakteryzują się dużą zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia, zamieszczonych w Piramidzie Zdrowego Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, lepiej ograniczać spożycie mięsa szczególnie czerwonego (do 0,5 kg na tydzień). Taki nawyk żywieniowy spowoduje, że w Twojej diecie będzie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych czy cholesterolu. Ma to prozdrowotny wpływ na organizm i zapobiega rozwojowi między innymi chorób układu krążenia. W obiadach wegetariańskich zamiast mięsa powinny znaleźć się jaja i nasiona roślin strączkowych. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej powinieneś szczególnie zadbać o występowanie tych produktów w codziennym jadłospisie, żeby dostarczyć odpowiednią ilość białka. Osobom na diecie tradycyjnej polecane jest przygotowanie potraw jarskich przynajmniej 1 lub 2 razy w tygodniu zamiast mięsnych.

Pasztet z ciecierzycą i tofu to doskonała wegetariańska potrawa wielkanocna. Ciecierzyca wzbogaca go w witaminy (z grupy B, K ), składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk), błonnik pokarmowy oraz białko roślinne. Tofu to wegetariański produkt pozyskiwany z nasion soi. Konsystencją przypomina miękki ser. W kuchni wegetariańskiej jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych. Tofu to bogate źródło białka roślinnego i wapnia (tofu często jest produktem wzbogacanym w wapń przez producentów − warto zwrócić na to uwagę przy wyborze w sklepie). W wielkanocnym daniu wegetariańskim nie może zabraknąć jajka. Jajo w pasztecie pełni funkcję wiążącą i oprócz walorów odżywczych ma też znaczenie technologiczne. W połączeniu z kaszą jaglaną i warzywami te wartościowe produkty komponują się znakomicie i urozmaicą wielkanocny stół. 

Sprawdź też przepis na sałatkę wiosenną ze szparagami.

Wartość odżywcza

NazwaMasa w g/miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik pokarmowy (g)
SUMA 178768,3293,86170,4843,3
Wartość 1 porcji  1194,56,2611,362,89
Cebula100 g/1 sztuka420,920,0810,111,4
Cukinia200 g/1 sztuka322,420,366,72,2
Marchew180 g/2 sztuki741,670,4317,245
Ciecierzyca340 g/2 szklanki43221,410,862,226,2
Jajko50 g/1 sztuka746,294,970,38
Kasza jaglana100 g/1 torebka37811,024,2272,858,5
Tofu200 g/ 1 opakowanie26024,6171
Olej rzepakowy40 g/4 łyżki49556

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
    Przeczytaj więcej od tego autora