Kulki czekoladowo-orzechowe, czyli przepis na domowe Reese’s!

24. 3. 2018 · Izabela Daniel · 5 minut czytania
  • zdrowe przepisy
Kulki czekoladowo-orzechowe, czyli przepis na domowe Reese’s!

Kocham masło orzechowe! Można z niego wyczarować m.in. wiele deserowych pyszności, na przykład nadziewane czekoladki, orzechowe kremy, a nawet lody. Choć najczęściej wyjadam je prosto ze słoiczka łyżeczką, połączenie masła orzechowego z gorzką czekoladą jest równie pyszne! Zobacz, mój przepis na zdrowszą wersję czekoladowo-orzechowych kuleczek à la Reeses.

Tajemnica zdrowych deserów

Jak już zdążyłeś zauważyć, zdrowe i łatwe desery to moja specjalność. Polecam Ci także mój przepis na panna cottę: Odchudzona panna cotta − deser bez wyrzutów sumienia!

Najlepsze zdrowe desery to takie, które łatwo i szybko można przygotować w domu. Dobrze, jeżeli do ich przygotowania wykorzystasz składniki ogólnodostępne w sklepach. I takie właśnie są domowe czekoladki Reeses według mojego przepisu!

Czas przygotowania całego deseru jest bardzo krótki, choć czekoladki z masłem orzechowym muszą się trochę pochłodzić w zamrażalniku. Ale mam nadzieję, że nie będzie to dla Ciebie problemem. Moje domowe Reese's pozbawione są dodatkowego cukru, tłuszczu i wszelkich wzmacniaczy smaku. Bogate są za to w potas, magnez, białko i błonnik!

Przepis na domowe Reese's

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego z arachidów 100%
  • 60 g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • Tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
  • Sól do smaku
  • Erytrol do smaku

Przygotowanie:

1. Masło orzechowe wymieszaj z mąką kokosową, solą i erytrolem. Jeżeli masz gęste masło to użyj mniej mąki. Masa powinna być wystarczająco gęsta, żeby można było z niej formować kuleczki.

2.Masę schłodź w zamrażarce przez około 30 min, schładzaj tak długo, aż będziesz mógł bez problemu uformować z niej kulki.

3. Uformuj z masy kulki − u nas wyszło około 17 sztuk, wielkość zależy od Twoich preferencji.

4. Ułóż kuleczki na papierze do pieczenia i wsadź do zamrażalnika na minimum godzinę.

5. W międzyczasie, rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.

6. Po upływie godziny, orzechowe kulki zamocz w gorzkiej czekoladzie i ponownie ułóż na papierze do pieczenia.

7. Wsadź oblane czekoladą kuleczki do zamrażalnika i schładzaj do czasu, aż czekolada zastygnie.

8.Na sam koniec rozpuść odrobinę masła orzechowego i zrób wzorki na kuleczkach.

Masło orzechowe i gorzka czekolada − przeczytaj ich skład!

Jedną z podstaw zdrowego stylu życia jest czytanie etykiet. Możliwe, że już nie raz myślałeś, że kupujesz dobry produkt, a po głębszej analizie składu okazało się, że dodano do niego cukier, tłuszcz, oraz mnóstwo „E” dodatków. Dziś nauczymy się, jakie masło orzechowe i jaką gorzką czekoladę warto wybierać w sklepie.

100% masło orzechowe

Masło orzechowe powinno składać się w 100% z orzechów! Tak naprawdę nie jest trudno je znaleźć w sklepach, a jego ceny nie są już dużo wyższe od maseł „z dodatkami”. Masła orzechowe robi się chyba ze wszystkich orzechów, jakie są. Moje ulubione to takie, które przygotowuje się z orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, a także z orzeszków ziemnych.

Co dobrego znajdziemy w maśle orzechowym? To zależy od tego, z jakich orzechów jest ono zrobione. Na pewno znajdziemy w nich zdrowe tłuszcze, a także witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy. Kiedy kupujesz masło orzechowe, może okazać się, że wzbogacone jest w cukier, sól, a także tłuszcz palmowy. Żaden z tych składników nie powinien znaleźć się w polecanym przeze mnie maśle orzechowym. Są to składniki, które są zbędne w codziennej diecie, a tym bardziej nie powinny się znaleźć w produkcie, który wchodzi w skład zdrowego deseru.

Gorzka czekolada

Z kolei gorzka czekolada jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, a także antyoksydantów i flawonoidów. A zawdzięcza to kakao. Najlepsze gorzkie czekolady to takie, które w swoim składzie zawierają minimum 70% kakao. Ale oczywiście im więcej, tym lepiej.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie gorzkiej czekolady? Wybieraj taką czekoladę, która będzie miała jak najmniej dodatkowego cukru (najlepiej, gdyby cukier był zamieniony na słodzik typu ksylitol, erytrytol). W składzie gorzkiej czekolady powinna znaleźć się dodatkowo miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy.

W prawdziwej gorzkiej czekoladzie nie znajdziesz mleka. Choć nie jest to składnik szkodliwy dla zdrowia, to w typowej gorzkiej czekoladzie nie powinno go być. Czekolady kiepskiej jakości będą miały w swoim składzie dodane emulgatory, lecytynę sojową i syrop glukozowo-fruktozowy.

Dlatego za każdym razem, zanim zapłacisz za produkt w sklepie, przeczytaj jego etykietkę!

Wartość odżywcza 1 porcji (3 kulki)

WW: 1,6

Nazwa potrawyIlość w porcji (g)Ilość  w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g) Węglowodany (g)Błonnik (g)
Domowe reeses703 kulki347,610,925,416,16,5
Masło orzechowe35Łyżka209,37,8183,91,8
Mąka kokosowa11Łyżka37,721,32,44,4
Czekolada gorzka183 - 4 kostki100,61,26,29,90,3
ErytrolDo smaku------
SólDo smaku------

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel