Smoothie bowl, czyli co dobrego na śniadanie [Przepis]

30. 5. 2018 · Izabela Daniel · 5 minut czytania
  • zdrowe przepisy
Smoothie bowl, czyli co dobrego na śniadanie [Przepis]

Na bazarkach można dostać już wszystkie sezonowe owoce w naprawdę przystępnych cenach. Czasem jednak, kiedy temperatura sięga niemal 25 stopni z rana, nie będzie dopisywał Ci apetyt. Nie warto jednak pomijać posiłków. Szczególnie tak ważnego jak śniadanie. Dla ochłody polecam Ci smoothie bowl, czyli pyszne i zdrowe lody z sezonowymi owocami na śniadanie. Zobacz mój przepis!

Przepis na zdrowe śniadanie latem

Latem bardzo często z powodu podwyższonej temperatury masz pewnie mniejszy apetyt. Pamiętaj jednak, że nie warto opuszczać posiłków. Co jednak zrobić, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, kiedy nie chce się jeść? W takich sytuacjach sprawdzi się smoothie bowl, czyli lekka i pożywna miska pełna dobroci. Czasem nazywam ją lodami na śniadanie!

Smoothie bowl to najczęściej mrożone owoce z dodatkiem ulubionych składników. Ja proponuję połączenie masła orzechowego z bananem oraz sezonowymi owocami (w moim przypadku – truskawkami).

Przepis na smoothie bowl z masłem orzechowym, bananem i truskawkami

Składniki:

  • Banan (najlepiej zamrożony bez skórki)
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/3 szklanki lodu
  • Dodatki do dekoracji według uznania ( u mnie: migdały, nasiona chia, płatki kokosa, żurawina, banan, truskawki, płatki owsiane)

Składniki na smoothie bowl

Przygotowanie:

1.Banana, truskawki, lód i masło orzechowe zblenduj na gładką masę w blenderze.

2. Wylej całość do miski i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Przepis na smoothie bowl

Co dobrego daje Ci smoothie bowl?

Tak, jak wspomniałam na początku, smoothie bowl to lekkie, pożywne śniadanie, które idealnie pasuje na nadchodzące upały. Ale oprócz tego, to danie ma jeszcze kilka zalet. Przede wszystkim różnorodność: codziennie możesz przygotowywać inną miseczkę dobroci. Podstawą są jedynie mrożone owoce, które zapewniają odpowiednio gęstą konsystencję smoothie. Ja proponuję bawić się smakami i np. dodać odżywkę białkową, dzięki której dostarczysz organizmowi porcję  białka (odżywki też występują w różnych smakach, więc możesz całkowicie zmienić smak smoothie).

Zamiast odżywki białkowej ciekawie sprawdzi się również kakao, które wzbogaci smoothie o czekoladowy akcent. Spotkałam się również z tym, że niektórzy dodają spirulinę lub chlorellę w proszku − one nadają potrawie zielony kolor, a także wzbogacą ją w dodatkowe witaminy i minerały.

Dlaczego dodałam masło orzechowe do mojego smoothie? Odpowiedź jest prosta – kocham masło orzechowe! Dodaje ono energii. Jest także źródłem tłuszczów, które są niezbędne w codziennej diecie, a smakuje wybornie. Pamiętaj jednak o tym, żeby masło składało się w 100% z orzechów, bez żadnych innych dodatków. Jeżeli nie przepadasz za masłem orzechowym, to jak najbardziej nie musisz go dodawać.

Lekkie śniadanie smoothie bowl

Smoothie bowl od zwykłego smoothie odróżnia jedynie sposób podania oraz stopień gęstości. Danie powinno być na tyle gęste, żeby dodatki, którymi ozdabiasz miseczkę nie zatapiały się w niej.

Jeżeli jesteśmy przy dodatkach to pamiętaj, że to jedynie propozycja podania. Baw się robiąc smoothie bowl! Dodatki wzbogacają śniadanie z owocami w makro i mikroskładniki. Dodatek orzechów i nasion chia dostarczy zdrowych tłuszczów, błonnika, a także witamin i składników mineralnych (migdały są świetnym źródłem wapnia). Płatki owsiane dodaję praktycznie wszędzie – do koktajli, na śniadanie, do ciasteczek i omletów, są one źródłem błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływają na stan jelit, a także mogą pochwalić się witaminami z grupy B.  

Żurawina suszona i banan zostały dodane po to, żeby dosłodzić co nie co śniadanie. Żurawina jest bardzo słodka ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych − znajdują się one w niej naturalnie, ale uważaj, żeby nie dodać jej za dużo.

Banan znajduję się zarówno w smoothie jak i go ozdabia. On również, jak i żurawina bogaty jest w cukry proste, ale ponadto dostarczy organizmowi potasu.

Na koniec, parę słów o truskawkach. Polecam wykorzystać, jak najlepiej sezon na truskawki. Po pierwsze, świetnie smakują, można dodawać je do zdrowych ciast, koktajli, na kanapki, do deserów i oczywiście jeść je same! Truskawki są bardzo niskokaloryczne − w 100 g trukawek znajdziesz jedynie 30 kcal. Co więcej, zawarty jest w nich potas, a także witamina C. Co ciekawe mała garść truskawek spełni 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! 

Truskawki jednym ze składników smoothie bowl

To co? Spróbujesz smoothie bowl? Przygotowanie go jest bardzo proste. Możesz poprosić o pomoc swoją małą pociechę i razem stworzyć coś pysznego.

Jeżeli szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie, polecam Ci przepis Joli: Przepis na wypasione śniadanie - dieta odchudzająca

Wartość odżywcza:

Nazwa składnikaWaga (g)Miara domowaKcalBiałkto (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)WW
Smoothie bowl 1 porcja475,411,525,546,74,7
Banan1001 mały9710,34,10,4
Truskawki70Garść23,10,50,34,10,4
Masło orzechowe201,5 łyżeczki119,64,410,32,20,2
Migdały15Łyżka90,637,81,10,1
Żurawina suszona12Łyżka370,19,20,9
Płatki owsiane10Łyżka37,61,20,76,20,6
Płatki kokosowe7Łyżka46,20,54,51,72
Nasiona chia5Łyżeczka24,30,81,50,4


Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel