Szparagi i dieta sezonowa! Przepis na lekką, wiosenną sałatkę ze szparagami

22. 5. 2019 · Monika Kaczorek · 3 minuty czytania
Szparagi i dieta sezonowa! Przepis na lekką, wiosenną sałatkę ze szparagami

Sezon na szparagi trwa i w sklepach możesz spotkać zarówno te zielone, jak i białe. Szparagi to wyjątkowe warzywa i są bardzo zdrowie. Warto więc sięgnąć po nie i przygotować szybką, pożywną sałatkę, która idealne nadaje się na lunch do pracy czyna lekką kolację. 

Przepis na szparagi z pomysłem

Szparagi są bardzo modne, ale często brakuje na nie pomysłu. Dobrą propozycją na wiosenne danie jest lekka sałatka, która idealnie nadaje się na upalne dni. To odpowiednie dla wegetarian czy wegan (wtedy bez jajek i z sosem z jogurtem sojowym).

Moja sałatka to dobre uzupełnienie diety roślinnej, bo zawiera wiele składników odżywczych.

Przepis na sałatkę ze szparagami

Składniki:

Sałatka

  • 1 pęczek szparagów
  • 2 pomidory
  • 4 jaja
  • 6 sztuk rzodkiewek
  • 4 sztuki ogórków konserwowych
  • 1 paczka roszponki

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, estragon) 

szparagi i inne warzywa

Sposób przygotowania

1. Wszystkie warzywa umyj w zimnej wodzie.

2. Szparagi ugotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut.

3.W międzyczasie ugotuj również jajka na twardo (czas gotowania to 10 minut).

4.Pokrój rzodkiewki w cienkie plastry, pomidory w ćwiartki, ogórki w plasterki, szparagi na 2 − 3 cm kawałki oraz jaja w ćwiartki.

sałatka ze szparagami

5.Wrzuć wszystkie składniki do miski.

6.Do oddzielnej małej miseczki dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i zioła do smaku. Wymieszaj powstały sos.

7. Dodaj sos do warzyw.

Smacznego!

szparagi przepisy dietetyczne

Czy szparagi są zdrowe? Bardzo!

Szparagi są bardzo zdrowe i warto je wkomponować w dietę. Są one dobrym źródłem witamin takich jak C, E i A. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego. A ten jest polecany w diecie kobiet, które starają się o dziecko, ciężarnych i karmiących piersią. Odpowiednia dzienna dawka kwasu foliowego w ciąży zapewnia między innymi prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka. Foliany są również odpowiedzialne za prawidłowy rozwój łożyska i stan układu krwionośnego.

Szparagi zawierają również pierwiastki takie jak wapń, fosfor, potas i są szczególnie polecane dla osób na dietach roślinnych (wegan czy wegetarian). Dodatkowo, jeśli jesteś na diecie roślinnej zadbaj o odpowiednią ilość w diecie produktów bogatych w żelazo i kwas foliowy. Realizacja dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki zapobiega anemii. Szparagi należą do tej grupy produktów.

Szparagi są polecane w diecie osób chorych na serce. Są one źródłem steroli roślinnych, które mają właściwości obniżania cholesterolu we krwi. Oprócz tego są bardzo niskokalorycznym warzywem: 100 g szparagów dostarcza jedynie 18 kcal. A to całkiem spora ilość szparagów. Przepisy odchudzające często więc wykorzystują te warzywa.

Szparagi wymają specjalnego gotowania. Gotuje się je pionowo, we wrzącej wodzie, bez zanurzania w niej główek. Główki są na tyle delikatne, że zmiękną pod wpływem samej pary. Dużą zaletą tych warzyw jest to, że szybko się gotują (wystarczy 5 minut). Polecanym sposobem gotowania szparagów jest gotowanie ich na parze. Dzięki temu nie stracą swoich właściwości odżywczych.

Wartość odżywcza 1 porcji sałatki

SkładnikMasa (g)Miary domoweEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik pokarmowy (g)
Szparagi501,5 sztuki90,950,11,850,25
Jaja403/4 sztuki6254,240,440,3
Pomidor801/2 sztuki120,720,162,880,65
Rzodkiewki402 i 2/3 sztuki60,40,081,760,65
Ogórek konserwowy101 sztuka30,030,010,560,3
Roszponka702 i 3/4 garści101,40,281,40,3
Jogurt grecki502 i 1/2 łyżki393,21,353,35
Czosnek32/3 ząbka50,190,010,980,3
SUMA343 14611,896,2313,222,85

Monika Kaczorek