Przepis na sałatkę ze szparagami
Składniki:
Sałatka
- 1 pęczek szparagów
- 2 pomidory
- 4 jaja
- 6 sztuk rzodkiewek
- 4 sztuki ogórków konserwowych
- 1 paczka roszponki
Sos czosnkowy:
- jogurt grecki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, estragon)

Sposób przygotowania
1. Wszystkie warzywa umyj w zimnej wodzie.
2. Szparagi ugotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut.
3. W międzyczasie ugotuj również jajka na twardo (czas gotowania to 10 minut).
4. Pokrój rzodkiewki w cienkie plastry, pomidory w ćwiartki, ogórki w plasterki, szparagi na 2 − 3 cm kawałki oraz jaja w ćwiartki.

5. Wrzuć wszystkie składniki do miski.
6. Do oddzielnej małej miseczki dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i zioła do smaku. Wymieszaj powstały sos.
7. Dodaj sos do warzyw.
Smacznego!

Czy szparagi są zdrowe? Bardzo!
Szparagi są bardzo zdrowe i warto je wkomponować w dietę. Są one dobrym źródłem witamin takich jak C, E i A. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego. A ten jest polecany w diecie kobiet, które starają się o dziecko, ciężarnych i karmiących piersią. Odpowiednia dzienna dawka kwasu foliowego w ciąży zapewnia między innymi prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka. Foliany są również odpowiedzialne za prawidłowy rozwój łożyska i stan układu krwionośnego.
Szparagi zawierają również pierwiastki takie jak wapń, fosfor, potas i są szczególnie polecane dla osób na dietach roślinnych (wegan czy wegetarian). Dodatkowo, jeśli jesteś na diecie roślinnej zadbaj o odpowiednią ilość w diecie produktów bogatych w żelazo i kwas foliowy. Realizacja dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki zapobiega anemii. Szparagi należą do tej grupy produktów.
Szparagi są polecane w diecie osób chorych na serce. Są one źródłem steroli roślinnych, które mają właściwości obniżania cholesterolu we krwi. Oprócz tego są bardzo niskokalorycznym warzywem: 100 g szparagów dostarcza jedynie 18 kcal. A to całkiem spora ilość szparagów. Przepisy odchudzające często więc wykorzystują te warzywa.
Szparagi wymają specjalnego gotowania. Gotuje się je pionowo, we wrzącej wodzie, bez zanurzania w niej główek. Główki są na tyle delikatne, że zmiękną pod wpływem samej pary. Dużą zaletą tych warzyw jest to, że szybko się gotują (wystarczy 5 minut). Polecanym sposobem gotowania szparagów jest gotowanie ich na parze. Dzięki temu nie stracą swoich właściwości odżywczych.
Sprawdź też przepis na indyka z warzywami i kaszą.
Wartość odżywcza 1 porcji sałatki
Składnik | Masa (g) | Miary domowe | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik pokarmowy (g) |
Szparagi | 50 | 1,5 sztuki | 9 | 0,95 | 0,1 | 1,85 | 0,25 |
Jaja | 40 | 3/4 sztuki | 62 | 5 | 4,24 | 0,44 | 0,3 |
Pomidor | 80 | 1/2 sztuki | 12 | 0,72 | 0,16 | 2,88 | 0,65 |
Rzodkiewki | 40 | 2 i 2/3 sztuki | 6 | 0,4 | 0,08 | 1,76 | 0,65 |
Ogórek konserwowy | 10 | 1 sztuka | 3 | 0,03 | 0,01 | 0,56 | 0,3 |
Roszponka | 70 | 2 i 3/4 garści | 10 | 1,4 | 0,28 | 1,4 | 0,3 |
Jogurt grecki | 50 | 2 i 1/2 łyżki | 39 | 3,2 | 1,35 | 3,35 | 0 |
Czosnek | 3 | 2/3 ząbka | 5 | 0,19 | 0,01 | 0,98 | 0,3 |
SUMA | 343 | | 146 | 11,89 | 6,23 | 13,22 | 2,85 |
