Wielkanoc i dieta w chorobie Hashimoto. Sprawdź przepis na sałatkę!

8. 4. 2019 · Izabela Daniel · 3 minuty czytania
  • zdrowe przepisy

Jeżeli Ty lub ktoś z Twoich bliskich cierpi na chorobę Hashimoto, nie musisz rezygnować z pysznego jedzenia podczas świąt Wielkanocnych. Ten przepis na pewno sprawdzi! Oto  lekka sałatka, która dostarcza pełnowartościowego białka, a także innych drogocennych składników. Wpisze się w Twój jadłospis, nawet jeżeli obowiązuje Cię dieta w chorobie tarczycy Hashimoto. Sprawdź przepis!

Wielkanoc i dieta w chorobie Hashimoto − jak je połączyć?

Przepis ten skierowany jest przede wszystkim do osób, które borykają się z chorobami tarczycy, głównie Hashimoto. Wiele osób, które usłyszało diagnozę, jaką jest choroba Hashimoto, zastanawia się co jeść? Odpowiedź nie jest wcale taka trudna. Oczywiście „to zależy”, ale przede wszystkim nie wariuj! Przepis jest bardzo prosty i smakowity, na pewno z przyjemnością sprawdzisz go w święta.

Wielkanocna sałatka przy chorobie Hashimoto − przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jaja
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść oliwek
  • kilka pomidorków cherry (4 ­− 6 sztuk)
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

dieta w chorobie hashimoto na Wielkanoc

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Gdy woda zacznie się gotować wsadź delikatnie jajka do niej i gotuj przez 8 minut.

2. W międzyczasie umyj i pokrój wszystkie warzywa.

3.W kubeczku wymieszaj wszystkie składniki sosu, czosnek rozgnieć na prasce

4. Na talerzu lub w misce ułóż porwane liście sałaty rzymskiej, odsączone z sosu kawałki tuńczyka, pokrojone pomidorki i oliwki.

5. Gdy jajka się ugotują ostudź je i pokrój na ćwiartki, ułóż na sałatce.

6. Polej całość przygotowanym sosem.

przepis na sałatkę w chorobie hashimoto

Choroba Hashimoto − co jeść?

Zwrot „motylki” jest zdrobniałym określeniem dla osób cierpiących na Hashimoto. Osoby te bardzo często myślą, że nie mogą jeść „normalnie”. Nie odpowiem, czy jest to prawdą, bo dla każdego „normalność” oznacza co innego. Warto, żeby osoby cierpiące na Hashimoto dbały o jakość swojej diety. Warto dostarczać pełnowartościowego białka, odpowiedniej dawki kalorii, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów (np. oliwa) i mnóstwa warzyw i owoców. O diecie w chorobie Hashimoto pisała już Monika w artykule: Przykładowy jadłospis przy Hashimoto − propozycja dietetyka.

W przepisie przygotowanym przeze mnie nie bez powodu znajduje się tuńczyk. Dostarcza on niezbędnego do prawidłowej tarczycy jodu i pełnowartościowego białka. Oliwa to zdrowy tłuszcz, a jajka dostarczają białka, witamin i składników mineralnych. Jeżeli chodzi o warzywa to możesz dodać jakie tylko chcesz. Sprawdź tylko, czy Monika nie zaliczyła ich do tych niezalecanych. Nie martw się o jedzenie w trakcie świąt. Dbaj o wybór zdrowych składników i nie traktuj jedzenia jak wroga.

Wartość odżywcza:

SkładnikMiary domoweGramatura [g]Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]WW 
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem1 porcja28825,517,86,20,6
Tuńczyk w sosie własnym 80 7716,81
Jaja1 szt.567875,40,3
Sałata1/4 szt.100171,20,33,30,3
Pomidorki3 szt.60112,30,3
Oliwa z oliwek1 łyżka109010
Musztarda Dijon1 łyżeczka10150,51,10,2

Więcej artykułów na ten temat