Wielkanoc dla cukrzyka − sałatka wiosenna z jajkiem

9. 4. 2020 · Izabela Daniel · 3 minuty czytania
  • dieta w chorobie
Wielkanoc dla cukrzyka − sałatka wiosenna z jajkiem

Wielkanoc dla  cukrzyka może być wyzwaniem. Jak każde święta w Polsce, Wielkanoc wiąże się z dużą ilością nie do końca zdrowego jedzenia. Jak utrzymać zdrową dietę podczas tych świąt? Oto przepis na wiosenną sałatkę skomponowany dla osób z cukrzycą typu II. Sprawdź to!

Wielkanoc cukrzyka − na co uważać?

Cukrzyca typu II to choroba metaboliczna, która rozwija się w przebiegu zaburzeń związanych z funkcjonowaniem trzustki, skutkuje to podwyższeniem stężenia glukozy we krwi.  Objawia się między innymi: zwiększonym pragnieniem, zwiększonym wydzielaniem moczu, zmęczeniem. Często współtowarzyszy nadwadze i otyłości. Jest ona bardzo powszechna, a zgodnie z danymi z 2013 r. w Polsce blisko 3 miliony osób borykało się z tą chorobą.

Co ciekawe, zmiana stylu życia i odżywiania się jest główną metodą walki z chorobą. Dieta, która opiera się przede wszystkim na zasadach zgodnych z Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) to podstawa terapii.

Okres świąt, jak np. zbliżająca się Wielkanoc to czas, w którym diabetycy zastanawiają się jak jeść. Na szczęście wciąż mogą jeść zdrowo i smacznie.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 pomidory np. malinowe
  • 1 ogórek zielony
  • 5 rzodkiewek
  • Sałata rzymska, masłowa lub lodowa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • składniki na sos: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu, sól, pieprz, suszone zioła

Składniki na sałatkę wiosenna z jajkiem

Przygotowanie

1.Jajka ugotuj na twardo.

2.W międzyczasie umyj warzywa i pokrój. Rzodkiewkę i ogórka w plasterki, pomidora w kostkę.

Przygotowanie sałatki wiosennej z jajkiem

3. Gdy jajka się ugotują pokrój je na ćwiartki.

4. Wymieszaj składniki sosu.

5.W dużej misce ułóż warzywa, na szczycie ułóż pokrojone jajka, polej wszystko sosem i posyp słonecznikiem.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Diabetyczne przepisy na Wielkanoc − co dobrego jest w sałatce wiosennej?

Dieta w cukrzycy typu II opiera się na zasadach zdrowego, racjonalnego odżywiania. Jednak wciąż kojarzona jest z znaczącymi restrykcjami czy pogorszoną jakością smaku potraw.

W święta wielkanocne na stołach pojawiają się spore porcje mięs, dużo jajek i majonezu. Nie jest to najlepsze zestawienie dla cukrzyka. Podczas świąt, jak i każdego innego dnia, osoba borykająca się z cukrzycą powinna zadbać przede wszystkim o odpowiednią podaż warzyw i owoców. Z tego względu polecam przygotować warzywną sałatkę, która będzie bardziej wartościową wersją dla standardowej „jarzynowej”. Zamiast kilku łyżek majonezu na osobę, który jest produktem wysokotłuszczowym, można stworzyć sos „a’ majonezowy”. Dzięki temu podkręcisz smak potrawy i nie będzie trzeba rezygnować z popularnego produktu z powodu choroby. Dodatek jajka dostarczy pełnowartościowego białka, które nasyci na dłużej.

Przy wielkanocnym stole warto pamiętać o pozostałych zasadach żywienia w cukrzycy, np. o wybieraniu produktów pełnoziarnistych, z niskim indeksem glikemicznym (np. chleb razowy do sałatki) lub jedzenia często, ale mniejszych posiłków, co pozwoli kontrolować spożycie odpowiedniej ilości energii.

Wartości odżywcze

WW: 0,8

Nazwa   Ilość (g)Ilość w miarach domowychEnergia (kcal) Tłuszcz (g)Węglowodany (g) Białko (g)
Sałatka  100586,5 


 

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel