Opis
Właściwości
Wyciąg z owoców głogu wzmacnia serce, usprawnia jego dotlenienie oraz wspomaga krążenie obwodowe.
Koncentrat czerwonego wina (bez alkoholu) i standaryzowany wyciąg ze skórek winogron zawierają cenne bioflawonoidy. Dzienna porcja preparatu odpowiada dawce bioflawonoidów zawartej w 2 kieliszkach czerwonego wina (ok. 200 ml). Tradycyjnie dużemu spożyciu czerwonego wina we Francji przypisuje się rzadsze występowanie chorób serca i układu krążenia wśród Francuzów niż ma to miejsce w krajach sąsiednich.
Wyciąg z melisy wpływa relaksująco na układ nerwowy, wspomaga dobre samopoczucie oraz wspiera układ krążenia. Melisa zawiera zarówno flawonoidy jak i olejki eteryczne, które zwiększają tolerancję na stres nerwowy oraz wykazują działanie poprawiające nastrój.
Żelazo odgrywa istotną rolę w wytwarzaniu hemoglobiny i czerwonych krwinek oraz transporcie tlenu przez krew. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych (np. kojarzenie i zapamiętywanie) i redukuje skutki zmęczenia. Wpływa na zachowanie prawidłowej odporności organizmu
Witamina C poprzez wpływ na syntezę kolagenu wspomaga naczynia krwionośne m. in.w sercu i mózgu. Wit. C zwiększa również przyswajanie żelaza.
Witaminy B1, B2, B6, B12 oraz biotyna i niacyna wpływają korzystnie na układ nerwowy i zapobiegają skutkom zmęczenia. Witaminy B2, B6, B12 i kwas foliowy pomagają w wytwarzaniu krwinek czerwonych, a witamina B1 wspomaga pracę serca. Zaleca się spożywanie dodatkowych ilości witaminy B12 przez osoby w wieku podeszłym, u których często dochodzi do słabszego jej przyswajania. Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), wit. C oraz żelazo odpowiadają również za prawidłową gospodarkę energetyczną komórek, w tym komórek mięśnia sercowego. Dodatkowo wit. B5 (kwas pantotenowy) sprzyja utrzymaniu prawidłowej sprawności umysłowej. Witaminy B2 i C chronią komórki przed wolnymi rodnikami i dzięki temu sprzyjają zachowaniu młodego wyglądu skóry.Tabela
Dzienna porcja (60 ml) zawiera: | ||
Wyciąg z owoców głogu (5,5:1) | 600 mg | |
Wyciąg z liści melisy (5:1) | 600 mg | |
Koncentrat czerwonego wina (30:1) | 600 mg | |
Standaryzowany wyciąg ze skórek winogron* (500:1) | 30 mg | |
Witaminy: | %ZDS | |
Witamina B1 | 3 mg | 273%** |
Witamina B2 | 3 mg | 214% |
Niacyna (wit. B3***) | 15 mg NE | 94% |
Kwas pantotenowy (wit. B5) | 9,6 mg | 160% |
Witamina B6 | 3 mg | 214% |
Witamina B12 | 2,1 µg | 84% |
Kwas foliowy | 180 µg | 90% |
Witamina C | 60 mg | 75% |
Skład
Dzienne spożycie
Ostrzeżenia
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Interakcje:
Nie stosować jednocześnie z innymi preparatami zawierającymi znaczne dawki żelaza ani z antybiotykami z grupy tetracyklin (np. doksycyklina).Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Nie zawiera cukru ani alkoholu.