Joy Day, bio koncentrat napoju probiotycznego, topinambur, 500 ml

Produkt nie jest jeszcze dostępny Ten produkt jest wyprzedany i nie znamy dokładnej daty jego dostarczenia do magazynu

39,09

O produkcie

100017623

Probiotyczny koncentrat napoju uzyskany w naturalnym procesie fermentacji. Charakteryzuje się ziołowo warzywnym aromatem i naturalnym, kwaskowo orzeźwiającym smakiem. Warzywny ekstrakt dodatkowo wspomaga probiotyczne działanie.

Właściwości

Produkt ekologiczny. Bez glutenu, laktozy i kazeiny (Bezmleczny). Nie dodano cukru i substancji słodzących. Nie zawiera barwników i konserwantów. Niepasteryzowany i Nieklarowany.

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne topinambura są od niedawna przedmiotem wnikliwych badań. Poza substancjami zapasowymi, bulwy zawierają niezwykle liczne i różnorodne prozdrowotne związki. w tym kwas askorbinowy (witamina C) i tiaminę (witamina B1), których jak stwierdzono, w bulwach topinambura jest dwukrotnie więcej niż w ziemniakach, które również stanowią niedoceniane
źródło tych witamin. Bulwy topinambura zawierają także dużo potasu, cynku, fosforu, żelaza, a przede wszystkim rekordową zawartość krzemionki.
Ogólnie bulwy topinambura zawierają w swoim składzie 78-85% wody, 14-22% suchej masy, w tym: do 15% stanowi wielocukier inulina oraz stosunkowo skąpe ilości białka i tłuszczu. Jednym z ważniejszych węglowodanów jest rozpuszczalna w wodzie inulina, która w organizmie człowieka ulega hydrolizie do fruktozy. Ta z kolei może być bezpiecznie używana przez chorych na cukrzycę.Topinambur ma także działanie hepatoprotekcyjne (ochrona przed marskościa wątroby) i immunostymulujące, które to działania są coraz częściej uważane za niezbędny element profilaktyki chorób, w tym nowotworowych.

Korzeń marchwi zawiera odżywcze węglowodany – cukry m.in. sacharozę i glukozę, białko (bogaty skład aminokwasów), liczne karoteny (prowitamina A i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 , B6, znaczne ilości wit C , wit. E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Uważa się, że beta karoten zawarty w marchwi jest naturalną, codzienną (w miarę spożywania) szczepionką przeciwko chorobom serca, nowotworom i przedwczesnemu starzeniu się. Prowitamina A wspaniale działa na wzrok, związki mineralne zawarte w marchwi wpływają pozytywnie na cerę, jędrność ciała oraz włosy i paznokcie.

Ważnym składnikiem korzenia marchwi są flawonoidy, które działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne i oczywiście neutralizują wolne rodniki wspierające procesy patogenne i powodujące przyśpieszony proces starzenia się organizmu.

Pasternak, to cały czas niedocenione jeszcze warzywo posiadające składniki niezwykle korzystnie oddziałujące na zdrowie organizmu człowieka, takie jak: błonnik, wit. B1 (tiaminy), wit. B2 (ryboflawina), niacyna (wit. B3 lub witamina PP), wit. B5 (kwas pantotenowy), wit. B6 (pirydoksyna), wit. B9 (kwas foliowy), wit. C (kwas askorbinowy), wit. E (tokoferol), wit. K (fillohinon) oraz Potas, Wapń, Magnez, Sód, Fosfor, Żelazo, Mangan, Miedź, Selen, Cynk.
Pasternak posiada wiele prozdrowotnych właściwości, pobudza trawienie, reguluje krążenie, działa moczopędnie i ma działanie uspokajające.

Skład

Składniki: Specjalnie skomponowany koncentrat probiotyczny, zawierający:
- Aktywne drobnoustroje wyhodowane zespołowo wykazujące wysoką stabilność jakościową i ilościową (min. 20 mln jtk/ml)
- Metabolity drobnoustrojów, w tym: kwasy organiczne (mlekowy, octowy, jabłkowy, masłowy etc.), witaminy, makro i mikroelementy oraz antyoksydanty
- Ekstrakt z przefermentowanych warzyw (20%) [w tym: bulwa topinambura, korzeń marchwi i pasternak]
- Sok jabłkowy (20%)

Identyfikacja szczepów zawartych w produkcie.
- Lactobacillus rhamnosus GG ATCC53103
- Lactobacillus rhamnosus LR 04
- Lactobacillus rhamnosus LR 05
- Lactobacillus acidophilus LA 1
- Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2
- Lactobacillus plantarum LP 02
- Lactobacillus plantarum LP 01
- Lactobacillus fermentum LF 2
- Bifidobacterium breve BL 10
- Bifidobacterium breve Bbr 8
- Bifidobacterium longum BL 03
- Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1 MDX
- Streptococcus thermophilus Z 57
- Streptococcus thermophilus 9 Y
- L. casei 101/37

Jak stosować

Najlepiej spożywać w trakcie posiłku. Przed otwarciem butelki zawartość lekko wstrząsnąć.

Dzienne spożycie

Porcja produktu przeznaczona do spożycia w ciągu dnia:
- Dorośli: 10 do 15 ml, 3 x dziennie, rozcieńczone w min. 100 ml wody lub dowolnego napoju.
- Dzieci > 3 lat: 5 ml, 3 x dziennie, rozcieńczone w min. 50 ml wody lub dowolnego napoju.

Przeznaczenie

- Zapobieganie dolegliwością ze strony układu pokarmowego
- Uszczelnienie oraz odbudowa naturalnej mikroflory jelit
- Wsparcie trawienia i wchłaniania substancji odżywczych
- Zapobieganie stanom zapalnym poprzez pobudzenie reakcji układu odpornościowego
- Hamowanie rozwoju i eliminacja powstałej grzybicy, pleśni i zakażenia bakteryjnego
- Zapobieganie przewlekłym infekcjom
- Regulacja perystaltyki jelit i wypróżnianiawsparcie żywotności komórek poprzez zahamowanie ich starzenia
- Zapobieganie problemom związanym z funkcjami wątroby

Ostrzeżenia

Oryginalnie zamknięte opakowanie przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym (optymalna temp. 6 -24C)
Koncentrat po otwarciu przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu 30 dni.
Naturalnym konserwantem koncentratu są zawarte w nim prozdrowotne metabolity bakterii probiotycznych, w tym kwasy organiczne i antyoksydanty.

Waga

Objętość netto 500 ml.

Producent

Living Food Sp. z o.o.
ul. Graniczna 15
66-320 Trzciel.

Ostrzeżenie: zdjęcia mają charakter wyłącznie informacyjny.

Prosimy, abyś przed zastosowaniem danego produktu przeczytał dołączoną do niego ulotkę. Wszelkie wątpliwości skonsultuj z lekarzem lub farmaceutą.