Olimp Olej MCT, suplement diety, 400 ml

Dostępny
27,90
Darmowa dostawa od 200,00 zł

O produkcie

100020371

Olimp MCT - to kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego.

Ostrzeżenia

Spożycie jednorazowo dawki większej niż 100 g, bez wcześniejszej adaptacji, może powodować pojawienie się dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Długotrwałe spożywanie wysokich dawek oleju MCT zwiększa zapotrzebowanie na L-karnitynę.

Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Producent

Olimp Laboratories

Przeznaczenie

Dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie regulujących masę ciała. OLIMP MCT polecany jest jako:
- źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego sportowców i osób aktywnych fizycznie,
- czynnik wzmagający przemiany anaboliczne, a ograniczający procesy kataboliczne masy mięśniowej.

Skład

składniki: 100% olej (MCT), zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z oleju palmowego i oleju z ziaren palmowych

Jak stosować

Stosować przy posiłku.

Tabela

Wartość odżywcza (100g - 110 ml) na 100 g Na 14 g / 1 łyżka stołowa
Wartość energetyczna 3762 kJ / 900 kcal 528 kJ / 126 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Tłuszcz w tym kwasy tł.: MCT 100 g (95g) 14 g (13g)
Kwas kapronowy (C6:0) 1,9 g 0,3 g
Kwas kaprylowy (C8:0) 47,5-61,8 g 6,7-8,6 g
Kwas kaprynowy (C10:0) 28,5-42,8 g 4,0-6,0 g
Kwas laurynowy (C12:0) 1,9 g 0,3 g

Waga

objętość netto: 400 ml

Właściwości

Olimp MCT - to kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy. Kwasy Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych MCT wynikają z faktu, że z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, a do ich trawienia w odróżnieniu od pozostałych kwasów tłuszczowych nie jest konieczna lipaza i żółć. Dla tego też olej MCT często stosowany jest w stanach upośledzonego wchłaniania tłuszczów.
Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego.
Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego wchłanianie. Stwierdzono m.in. korzystny wpływ oleju MCT na absorpcję witaminy E, wapnia i magnezu.

Dzienne spożycie

Dzienna porcja produktu zalecana do spożycia: łyżka stołowa 2 razy dziennie przy posiłku przez pierwsze 2 dni, stopniowo zwiększając dawki co 3 dni, aż do uzyskania dawki optymalnej: 1-3 łyżek stołowych 2 razy dziennie.

Dokładamy starań, aby opisy i zdjęcia produktów były aktualne i zgodne z wiedzą medyczną. Mimo wszystko prosimy, abyś przed zastosowaniem danego produktu przeczytał dołączoną do niego ulotkę. Wszelkie wątpliwości skonsultuj z lekarzem lub farmaceutą.