Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Właściwości
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 30 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka).
Tabela
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 335 kcal | 210 kJ / 50 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,03 g | 0 g |
Methylglyoxal | >3 mg | >0,45 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Skład
Miód z krzewu Manuka 50%, miód wielokwiatowy 50%.
Jak stosować
Spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Waga
250 g netto
Dystrybutor
MANUKA HEALTH