Dieta (257)
Dbałość o zbilansowaną dietę stanowi ważny element codziennego funkcjonowania. Spożywanie odpowiednich ilości witamin, minerałów, białka, węglowodanów, tłuszczów pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki i minimalizuje ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia jadłospis dorosłego człowieka powinien składać się z 4 lub 5 posiłków spożywanych średnio co 4 godziny. Na czym jeszcze polega zdrowe odżywianie? Blog, który prowadzimy, zawiera cenne wskazówki na ten temat!
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Porady z naszego bloga!
Aby zadbać o dobrą formę, trzeba się właściwie odżywiać. Warto zwracać uwagę, by na talerzu znajdowały się pełnowartościowe posiłki. Należy również ograniczać słodycze oraz sól – potrawy najlepiej przyprawiać ziołowymi mieszankami. Zdrowe diety powinny być dobrane do masy ciała oraz zapotrzebowania kalorycznego. To nie wszystkie kwestie, które trzeba wziąć pod uwagę. Od czego zależy dieta? Zdrowe odżywianie musi być dopasowane do stanu zdrowia oraz indywidualnego celu, np. redukcji tkanki tłuszczowej lub budowy masy mięśniowej.
Zdrowe odżywianie – blog tworzony przez specjalistów!
Systematyczność, zastosowanie pełnowartościowych składników i właściwego sposobu obróbki – tym wyróżnia się zdrowa dieta. Blog dostępny na naszej stronie internetowej wyjaśnia istotne kwestie związane z opracowywaniem codziennego menu. Artykuły przygotowują dietetycy z ogromnym doświadczeniem, a swoje wskazówki opierają na aktualnych doniesieniach naukowych. Tłumaczą, z czym wiąże się zdrowe odżywianie. Porady kierują do osób w różnym wieku. W swoich wpisach uwzględniają wiele praktycznych zagadnień.
Jak zacząć zdrowe odżywianie? Blog pełen inspiracji!
W artykułach przedstawiamy tematy związane z kształtowaniem odpowiednich nawyków żywieniowych. W przystępny sposób omawiamy tematy, takie jak dieta, zdrowe odżywianie. Blog składa się również z interesujących porad motywujących do zmiany stylu życia. Opracowujemy również oryginalne przepisy dla osób chcących zrzucić nadmierne kilogramy lub borykających się z przewlekłymi schorzeniami. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapoznaj się z naszymi poradami.
Porady
Białko w diecie – co to jest i jaką pełni rolę?
Odpowiednie spożycie białka jest jedną z podstaw zbilansowanej diety. Czy zrealizowanie zaleceń dotyczących ilości tego składnika często przysparza trudności?
Jak obniżyć trójglicerydy?
Wysokie trójglicerydy stanowią jedną ze składowych dyslipidemii aterogennej − stanu predysponującego do rozwoju miażdżycy. Izolowana hipertrójglicerydemia może być powodem ostrego zapalenia trzustki.
Odchudzanie dzieci – jak pomóc dziecku osiągnąć prawidłową masę ciała?
Odchudzanie dzieci to proces, który wymaga zidentyfikowania najistotniejszych błędów żywieniowych i wprowadzenia trwałych zmian w ich jadłospisie. O czym należy przy tym pamiętać?
Dieta ajurwedyjska – zasady żywienia dla doszy vata, pitta i kapha
Dieta ajurwedyjska jest częścią systemu holistycznego podejścia do zdrowia, zapoczątkowanego w starożytnych Indiach. W artykule opisujemy zasady przyświecające tej filozofii żywienia.
Przepisy
PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
Przedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!
Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Dieta obniżająca cholesterol powinna być bogata w tłuszcze roślinne zamiast w odzwierzęce. Sprawdź nasz przepis na zdrowe guacamole!Przepis na syrop na odporność – oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!
Szukasz naturalnego syropu na odporność? Wszystko, czego potrzebujesz, to cebula, miód i imbir. Sprawdź, jak przygotować miksturę wspomagającą układ immunologiczny!Dania z buraka: sałatka z burakiem, gruszką i orzechami
Burak to warzywo o nieocenionych wartościach odżywczych. Jeśli jeszcze go nie polubiłeś, musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na sałatkę z burakiem!
Suplementacja
Izotoniki – czym są i jak działają?
Jeśli Twoją codziennością są intensywne treningi, koniecznie zwróć uwagę na napoje izotoniczne. Jak działają i czym są izotoniki? Czy są zdrowe? Dowiedz się więcej o napojach izotonicznych.
Maślan sodu – właściwości i zastosowanie
Maślan sodu wykazuje korzystne działanie na przewód pokarmowy. Redukuje wzdęcia, zaparcia i problemy z jelitami. Sprawdź, czym jest maślan sodu i w jakich produktach należy go szukać.
Inulina – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Suplementy z inuliną ze względu na szerokie zastosowanie zdobywają popularność wśród coraz większej grupy osób. Dowiedz się, jakie właściwości prozdrowotne ma ta substancja i na co pomaga!
Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak działa i jakie są efekty jego stosowania?
Czy ocet jabłkowy można traktować jako domowy sposób na odchudzanie? Ten powszechnie wykorzystywany produkt w starożytności zalecał ojciec medycyny – Hipokrates, ale czy naprawdę działa?
Zioła i superfoods
Prawoślaz lekarski – zastosowanie i właściwości zdrowotne
Lek na kaszel, środek łagodzący zgagę, składnik kosmetyków, a nawet deserów – właściwości prawoślazu lekarskiego wykorzystuje się w wielu obszarach. Dowiedz się więcej o tej cennej roślinie!
Karczoch - zastosowanie, działanie, właściwości
Karczoch to warzywo, które intryguje charakterystycznym wyglądem. Warto docenić jego szerokie właściwości prozdrowotne. Jak wykorzystuje się karczochy w kuchni i medycynie?
Jarmuż – zastosowanie, działanie, właściwości
Do niedawna był niedoceniany, dziś coraz częściej gości na polskich stołach, a w dodatku rozpycha się łokciami w przemyśle kosmetycznym. To jarmuż, najcenniejszy przedstawiciel warzyw z rodziny kapustowatych.
Koniczyna czerwona – właściwości lecznicze i zastosowanie
Koniczyna czerwona to niedoceniany gatunek rośliny, który ma szereg właściwości zdrowotnych i jest wartościowym kosmetykiem. Na co dokładnie pomaga? Czy są przeciwwskazania do jego stosowania?
Prawoślaz lekarski – zastosowanie i właściwości zdrowotne
Lek na kaszel, środek łagodzący zgagę, składnik kosmetyków, a nawet deserów – właściwości prawoślazu lekarskiego wykorzystuje się w wielu obszarach. Dowiedz się więcej o tej cennej roślinie!
Białko w diecie – co to jest i jaką pełni rolę?
Odpowiednie spożycie białka jest jedną z podstaw zbilansowanej diety. Czy zrealizowanie zaleceń dotyczących ilości tego składnika często przysparza trudności?
-
Karczoch - zastosowanie, działanie, właściwości
Karczoch to warzywo, które intryguje charakterystycznym wyglądem. Warto docenić jego szerokie właściwości prozdrowotne. Jak wykorzystuje się karczochy w kuchni i medycynie?
Maślan sodu – właściwości i zastosowanie
Maślan sodu wykazuje korzystne działanie na przewód pokarmowy. Redukuje wzdęcia, zaparcia i problemy z jelitami. Sprawdź, czym jest maślan sodu i w jakich produktach należy go szukać.
Jak obniżyć trójglicerydy?
Wysokie trójglicerydy stanowią jedną ze składowych dyslipidemii aterogennej − stanu predysponującego do rozwoju miażdżycy. Izolowana hipertrójglicerydemia może być powodem ostrego zapalenia trzustki.
Odchudzanie dzieci – jak pomóc dziecku osiągnąć prawidłową masę ciała?
Odchudzanie dzieci to proces, który wymaga zidentyfikowania najistotniejszych błędów żywieniowych i wprowadzenia trwałych zmian w ich jadłospisie. O czym należy przy tym pamiętać?
Jarmuż – zastosowanie, działanie, właściwości
Do niedawna był niedoceniany, dziś coraz częściej gości na polskich stołach, a w dodatku rozpycha się łokciami w przemyśle kosmetycznym. To jarmuż, najcenniejszy przedstawiciel warzyw z rodziny kapustowatych.