Witamina B1 (5)

Witamina B1, czyli tiamina to substancja niezbędna do właściwego działania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Pierwszy raz została wyodrębniona z otrąb ryżu przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku. Jaką rolę odgrywa w ludzkim organizmie?

Sortuj według
Witamina B1

Witamina B1

Funkcje witaminy B1

Tiamina to ważny koenzym uczestniczący w procesach metabolicznych. Pełni następujące funkcje:

  • bierze udział w procesie oddychania tkankowego (przemianie węglowodanów),
  • współdziała z różnymi hormonami i enzymami (acetyloholiną, karbosylazą, esterazą cholinową, tyroksyną, insuliną, hormonami gonadotropowymi),
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • uśmierza ból,
  • wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.

Podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B, tiamina rozpuszcza się w wodzie.

Witamina B1 (Tiamina) przyczyny i objawy niedoboru

Zbyt niskie stężenie witaminy B1 zazwyczaj wiąże się z niewłaściwą dietą, m.in. spożywaniem zbyt dużej ilości alkoholu, kawy i herbaty. Zdarza się również u osób zażywających suplementy ze skrzypem polnym przez dłuższy czas. 

Skutki niedoboru tiaminy to:

  • bóle i skurcze mięśni,
  • problemy z koncentracją i pamięcią,
  • zaburzenia równowagi emocjonalnej,
  • oczopląs,
  • niewydolność krążenia (przyspieszona akcja i powiększenie serca, opuchlizna rąk i nóg),
  • problemy trawienne (nudności, wymioty, utrata apetytu i masy ciała),
  • zmęczenie,
  • spadek libido.

Kiedy warto suplementować witaminę B1?

Suplementacja witaminy B1 jest bardzo ważna dla pacjentów z cukrzycą, ponieważ aż 70-90% chorych cierpi na jej niedobór. Badania brytyjskich naukowców wykazały też, że witamina B1 może pomóc osobom z cukrzycą typu 2. w odwróceniu wczesnych uszkodzeń nerek. Poza tym na niedobór tiaminy są narażone osoby:

  • starsze, 
  • wyczynowo uprawiające sport,
  • narażone na intensywny wysiłek fizyczny i umysłowy.

Witamina B1 – gdzie jest jej najwięcej i jakie jest jej zapotrzebowanie?

Witamina B1 występuje w produktach spożywczych pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Najwięcej znajdziesz jej w drożdżach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i suchych nasionach roślin strączkowych. Dobrym źródłem tiaminy jest mięso wieprzowe (np. schab), makrela i łosoś. Pewne jej ilości zawierają również produkty mleczne, śledzie karczochy, maliny i jabłka.

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B1 zależy od płci i wieku:

  • 1-3 lata — 0,5 mg,
  • 4-6 lat — 0,6 mg,
  • 7-9 lat — 0,9 mg,
  • 10-12 lat — 1 mg,
  • 13-18 lat — 1,1 mg (dziewczynki), 1,2 mg (chłopcy),
  • dorośli — 1,1 mg (kobiety), 1,4 mg (kobiety ciężarne), 1,5 mg (kobiety karmiące piersią), 1,3 g (mężczyźni).