Opis
Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z nasion krokosza barwierskiego.
Właściwości
Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z nasion krokosza barwierskiego. Polecany jest do stosowania na zimno do surówek, sałatek, dipów, sosów i past. Olej krokoszowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Tabela
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3400 kJ/827 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 9,1g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 13,6 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 69 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 69 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 13 g |
Skład
składniki: olej z nasion krokosza barwierskiego tłoczony na zimno.
Jak stosować
Na oleju krokoszowym tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Dzienne spożycie
Przeznaczenie
Olej polecany jest do stosowania na zimno do surówek, sałatek, dipów, sosów i past.
Ostrzeżenia
Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Waga
objętość netto: 250 ml
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego