Igły i lancety (29)

Insulinoterapia jest jedną z metod leczenia cukrzycy. Diabetycy korzystają ze specjalnych urządzeń do wstrzykiwania insuliny (peny) oraz pomiaru poziomu cukru we krwi (glukometry). Do ich prawidłowego użytkowania niezbędne są jednorazowe akcesoria: igły do penów oraz lancety do glukometru.

Sortuj według
Igły i lancety

Igły i lancety

Igły do penów i lancety do glukometru — akcesoria dla diabetyków

Cukrzyca to choroba przewlekła, w leczeniu której przestrzeganie zaleceń lekarskich, monitorowanie stanu zdrowia i stosowanie farmakoterapii odgrywa kluczową rolę. Terapia cukrzycy wymaga wielokrotnego wykonywania wkłuć (do pomiaru poziomu glukozy oraz do podania leku, insuliny). Dlatego pacjenci powinni zadbać o to, by samodzielne nakłuwanie skóry nie nastręczało dodatkowych problemów. Igły do penów i lancety do glukometru są dużo wygodniejsze niż tradycyjne igły do strzykawek. Ponieważ wkłucia za ich pomocą sprawiają mniej bólu, diabetykom łatwiej kontrolować swój stan zdrowia i przyjmować leki.

Peny insulinowe — czym są?

Pen insulinowy (wstrzykiwacz) jest niewielkim urządzeniem do automatycznego wstrzykiwania insuliny. Wyglądem przypomina pióro i składa się z 3 elementów:

  • obudowy z pokrętłem do ustawiania dawki,
  • wymiennego wkładu z insuliną,
  • jednorazowej igły do penów.

Ten poręczny sprzęt pomaga w bezpiecznej, precyzyjnej i praktycznie bezbolesnej aplikacji dawki insuliny. Do jego prawidłowego działania niezbędne są odpowiednio dobrane igły do pena (zgodnie z zaleceniami producenta). Podawanie leku w taki sposób sprawia zdecydowanie mniej trudności niż pobieranie strzykawką insuliny z fiolki i wkłuwanie się pod skórę.

Igły do insuliny — o czym należy wiedzieć?

Należy bezwzględnie pamiętać, że igły do insuliny (czyli igły do pena) to sprzęty jednorazowego użytku — informuje o tym przekreślona cyfra „2” na opakowaniu. Ponadto warto wiedzieć, że:

  • krew pozostająca na zużytej igle to świetna pożywka dla bakterii, które możesz wprowadzić do organizmu, używając igły po raz drugi,
  • końcówka igły tępi się i zagina po każdej iniekcji, co przyczynia się do odczuwania bólu w czasie zastrzyku. Może to też prowadzić do mikrourazów oraz lipohipertrofii (zwyrodnienia tkanki tłuszczowej), które ograniczają wchłanianie insuliny,
  • kryształki insuliny powstające w igle po zastrzyku uniemożliwiają kolejną iniekcję.

Wielokrotne używanie tej samej igły do pena może wynikać z chęci oszczędzenia pieniędzy, ponieważ nie podlegają one refundacji. Jednak chorzy powinni wziąć pod uwagę, że koszty komplikacji zdrowotnych spowodowanych kilkakrotnym wkłuciem przy pomocy jednej igły do insuliny znacznie przewyższają rzekome oszczędności.

Igły do penów — jaka długość jest najlepsza?

Igły do penów są dostępne w różnych długościach (4-12,7 mm). Ponieważ insulinę należy aplikować do tkanki podskórnej, odpowiednio dobrana wielkość zapewnia właściwe podanie leku. Z jednej strony za krótka igła to ryzyko zbyt płytkiego wkłucia (w skórę) i hiperglikemii (insulina może wypływać i nie wchłonie się prawidłowo). Z kolei użycie za długiej igły skutkuje podaniem leku domięśniowo, a tym samym hipoglikemią (pracujący mięsień intensyfikuje działanie insuliny).

Przed wyborem igły należy też wziąć pod uwagę:

  • wagę i budowę ciała chorego,
  • miejsce iniekcji,
  • kąt wkłucia
  • konieczność unoszenia fałdu skóry przy zastrzyku (lub jej brak).

Obecnie dla wszystkich pacjentów rekomendowane są igły najkrótsze, umożliwiające najbardziej efektywną i wygodną aplikację. Jednak razem z fiolką z insuliną pacjenci dostają dłuższe igły, dlatego zostały one uwzględnione w tabelach poniżej.

 

Dzieci

Możliwa długość igły (mm)

Kąt iniekcji (°)

Unoszenie fałdu skóry

4

90

Nie

5

45/90

Tak

6

45/90

Tak

 

Bardzo szczupli

Możliwa długość igły (mm)

Kąt iniekcji (°)

Unoszenie fałdu skóry

4

90

Można

5

45/90

Tak

6

45/90

Tak

  

O prawidłowej masie ciała

Możliwa długość igły (mm)

Kąt iniekcji (°)

Unoszenie fałdu skóry

4

90

Nie

5

90

Można

6

90

Można

8

45

Tak

12

45

Tak

12,7

45

Tak

 

Otyli

Możliwa długość igły (mm)

Kąt iniekcji (°)

Unoszenie fałdu skóry

4

90

Nie

5

90

Nie

6

90

Nie

8

90

Tak

12

45

Tak

12,7

45

Tak

 
Wybór najlepszej długości igły do insuliny warto przedyskutować z lekarzem. 

Lancety do glukometru, czyli mniej bólu

Lancet do glukometru (czyli sterylna igiełka w plastikowej obudowie) jest wymiennym elementem nakłuwacza. Z jego pomocą pacjent pobiera kroplę krwi kapilarnej, którą następnie umieszcza na pasku testowym glukometru. Procedura umożliwia zbadanie poziomu cukru we krwi. Nowoczesny lancet do glukometru często posiada dodatkową silikonową powłokę, która sprawia, że nakłucie opuszka jest mniej bolesne i w miarę łatwe.

Jak wybrać nakłuwacz?

Dobry nakłuwacz do glukometru to urządzenie spełniające kilka wymagań:

  • sprzęt musi być maksymalnie prosty w użytkowaniu,
  • igła lancetu do nakłuwacza powinna docierać tylko do takiej głębokości, która umożliwia uzyskanie kropli krwi do badania (nie głębiej),
  • dobrze, gdy lancet w nakłuwaczu ma podwójny system prowadzenia uniemożliwiający wibrowanie ostrza i zapobiegający uszkodzeniom skóry.

Lancet i nakłuwacz – o czym należy wiedzieć?

Regularne pomiary cukru we krwi to codzienna rutyna diabetyków. Można ich dokonywać samodzielnie przy użyciu nakłuwacza i lancetu. Należy pamiętać, że podobnie jak igły do penów, lancety do glukometru są sprzętem jednorazowym (w przeciwieństwie do nakłuwacza). Z tego powodu producenci nie przewidują możliwości przywrócenia im sterylności.

Najważniejsze zasady bezpiecznego korzystania z nakłuwaczy i lancetów to:

  • Lancetu powinna używać tylko jedna osoba,
  • Przed każdym pomiarem należy włożyć nowy lancet do glukometru,
  • Nie wolno używać lancetu, jeśli przed nakłuciem dotknięto nim czegokolwiek (stracił sterylność),
  • Nakłuwacz i lancety warto przechowywać razem z glukometrem w dołączonym do zestawu etui. Lepiej nie nosić ich luzem, np. w kieszeni albo torebce,
  • Przed wykonaniem wkłucia opuszek palca należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Nie należy dezynfekować skóry w miejscu iniekcji, ponieważ alkohol może zafałszować wynik.

Nieprzestrzeganie powyższych zasad niesie ze sobą ryzyko zakażenia, powstania trudno gojących się ran i krwiaków oraz odczuwania większego bólu i dyskomfortu w czasie nakłucia.

Wybierając lancet, sprawdź, czy jest kompatybilny z posiadanym nakłuwaczem i glukometrem. Producenci stosują odmienne techniki do ich wytwarzania, dlatego mogą się one nieco różnić ostrością. Pamiętaj, że im ostrzejszy lancet, tym dokładniejsze i mniej bolesne nakłucie. Ostrze musi mieć również odpowiednią długość w stosunku do nakłuwacza, żeby nie wbijało się w skórę zbyt głęboko. Źle dobrana wielkość lancetu potęguje ból w czasie pomiaru, ponieważ igła uszkadza wiele naczyń krwionośnych. Wszystko to sprawia, że rana po wkłuciu goi się gorzej i dłużej.