Kwas salicylowy – przyjaciel w walce z trądzikiem

24. 10. 2017 · Aleksandra Anna Wolska · 6 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Kwas salicylowy – przyjaciel w walce z trądzikiem

Kwas salicylowy to dobry przykład kwasu BHA, który sprawdza się w walce ze skórą tłustą i trądzikową. Działa złuszczająco i antybakteryjnie, a także dobrze radzi sobie z przebarwieniami skóry. Przeczytaj o tajemniczych właściwościach kwasu salicylowego, sprawdź, w jakich kosmetykach możesz go znaleźć i jak powinnaś go stosować, aby pozbyć się trądziku!

Co to jest kwas salicylowy?

Kiedy słyszysz „kwas salicylowy", prawdopodobnie pierwsze, co przychodzi Ci na myśl, to stara, dobra na wszystko aspiryna. Nie mylisz się – przynajmniej nie tak bardzo.

Sam kwas salicylowy jest naturalnym składnikiem, który występuje w roślinach. To między innymi właśnie dzięki niemu rośliny rosną, mogą się rozwijać i przeprowadzać proces fotosyntezy. Kwas salicylowy ochrania je także przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Czy wiesz, że...

Aspiryna to pochodna kwasu salicylowego, a dokładnie kwas acetylosalicylowy.

W żadnym wypadku nie myl ze sobą tych dwóch substancji!

Historia kwasu salicylowego. Kiedy go odkryto?

Działanie kwasu salicylowego i jego dobroczynne skutki dla organizmu, szczególnie w leczeniu stanów zapalnych, znali już starożytni. Tak naprawdę kwas salicylowy otrzymano dopiero w połowie XIX wieku. Wyodrębniono go z… kory wierzby.

Odkrycie istnienia kwasu salicylowego i możliwości jego produkcji w laboratorium uznaje się w historii za początek działania rynku farmaceutycznego. To właśnie aspiryna stała się pierwszym lekiem produkowanym na skalę masową.

Właściwości lecznicze kory wierzby białej

Kwas salicylowy, a właściwie salicylany, z których dopiero powstaje kwas salicylowy, zawarty jest m.in. w korze wierzby białej. To właśnie z niej dawniej wykonywano okłady na podrażnioną skórę, skórę trądzikową czy chorą na łuszczycę. Ponieważ kwas ten ma działanie silnie dezynfekujące, również dzisiaj stosuje się go w leczeniu różnych schorzeń skóry, np. trądziku czy łuszczycy.

Sproszkowana kora wierzby białej może stanowić także naturalną aspirynę. Ponieważ uczulenie na kwas acetylosalicylowy wcale nie jest rzadkie, alergicy pod żadnym pozorem nie powinni przyjmować leków, które w składzie mają tę substancję. Zawierają ją m.in. leki na przeziębienie, szczególnie te sprzedawane bez recepty.

Jak działa naturalny wywar z kory wierzby białej?

Ratunkiem dla uczulonych na kwas acetylosalicylowy może być naturalny wywar z kory wierzby białej. Roślina ta zawiera w sobie salicylany i saligeninę, która dopiero w żołądku pod wpływem działania panującego tam kwaśnego środowiska zamienia się w naturalny kwas salicylowy i jego pochodne. Dzięki temu działanie związków chemicznych kory wierzby białej jest bezpieczne dla osób w starszych, dzieci, a nawet kobiet w ciąży. Kora wierzby białej działa jak aspiryna – ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalnei antyseptyczne.

kwas salicylowy - przyjaciel w walce z trądzikiem

Kwas salicylowy w kosmetyce. Dlaczego pomaga na trądzik?

Kwas salicylowy rozprawia się z jedną z poważniejszych przyczyn trądziku – nawarstwiania się martwego naskórka i zaburzeniu w procesie jego naturalnego usuwania. Kwas ten nie tylko złuszcza skórę, ale także wycisza stany zapalne przy mieszkach włosowych i zabija bakterie, które często wywołują na twarzy ropne wypryski.

Jak już wspomniałam, czysty kwas salicylowy najczęściej wykorzystywany jest w kosmetyce do walki ze schorzeniami dermatologicznymi i zmianami na skórze, które wymagają złuszczenia. Kwas ten jest najbardziej popularnym przedstawicielem kwasów BHA i jest nieco łagodniejszy od kwasów owocowych AHA, które stosuje się m.in. do wykonywania peelingów enzymatycznych.

Kwas salicylowy w kosmetyce ma szerokie zastosowanie:

  • złuszcza naskórek
  • działa antyseptyczne, bakteriobójczo i przyspiesza gojenie ran
  • pomaga w walce z przebarwieniami skóry
  • odnawia naskórek

Kwas salicylowy – niskie stężenie (> 2%)

Najniższe stężenie kwasu salicylowego stosowane jest w środkach dezynfekujących i przeciwpotowych (np. w antyperspirantach).

Kwas salicylowy – średnie stężenie (ok. 2%)

Nieco większe stężenie kwasu salicylowego stosuje się do złuszczania martwego naskórka. Kwas o takim stężeniu dobrze radzi sobie z przebarwieniami, np. posłonecznymi. Można wykorzystywać go do poważnej walki z trądzikiem i skórą tłustą, ale także punktowo na wypryski i powstające na skórze ranki (przyspiesza gojenie).

Kwas salicylowy – wysokie stężenie (> 10%)

Kwas salicylowy o wysokim stężeniu przeznaczony jest tylko do stosowania miejscowego, np. usuwania piegów czy odcisków, a także do walki z nadmiernym rogowaceniem skóry.

Kosmetyki z kwasem salicylowym dobre nie tylko na trądzik

Jeśli stosujesz kosmetyki, które w składzie mają kwas salicylowy, musisz zachować czujność i rozsądek. Kwas salicylowy wysusza skórę. Jeżeli walczysz z trądzikiem, to wiedz, że nakładanie wielu warstw kremu nie sprawi, że trądzik szybciej zniknie. Wręcz przeciwnie – jeśli zbyt wysuszysz skórę, osiągniesz efekt przeciwny od zamierzonego.

Przesuszona skórą potraktowana zbyt dużą ilością kremu do cery tłustej, np. La Roche-Posay Effaclar K+ czy Bioderma Sebium Pore Refiner, może zacząć sie bronić i produkować coraz więcej sebum. Jednak jeżeli będziesz stosować te kosmetyki zgodnie z zaleceniami producenta, możesz spodziewać się rewelacyjnych efektów.

Kwas salicylowy występuje zarówno w kosmetykach na dzień, jak i na noc np. w Vichy Normaderm Noc Detox czy Normacne Preventi. Zanim ich użyjesz, pamiętaj o regularnym oczyszczaniu twarzy z zanieczyszczeń, które gromadzą się na skórze w ciągu dnia. W przypadku gdy Twoja skóra ma tendencją do przetłuszczania i trądziku, sięgnij po kosmetyki, które w swoim składzie mają właśnie kwas salicylowy, np. VICHY Normaderm – żel głęboko oczyszczający do codziennego mycia twarzy.

Kwas salicylowy pomoże również na przebarwienia

Jak pisałam już wcześniej, kwas salicylowy sprawdza się także w walce z przebarwieniami skóry. Może być stosowany w celu usunięcia plam posłonecznych za pomocą specjalnych zabiegów kosmetycznych w gabinecie dermatologicznym. Wykorzystuje się go również do samodzielnego rozjaśnienia skóry. Możesz to zrobić, stosując Pharmaceris W, Acipeel 3x, depigmentacyjne serum na przebarwienia

Domowy sposób na trądzik: maseczka aspirynowa

Przepisy naszych babć, a nawet jeszcze wcześniejszych pokoleń, często wracają do łask. Jeżeli lubisz bawić się w zielarza i domowego uzdrowiciela, z pewnością ta informacja przypadnie Ci do gustu. Możesz spróbować samodzielnie wykonać maseczkę aspirynową na trądzik.

Tutaj znajdziesz przepis: Maseczka aspirynowa na trądzik – zrób ją sama!

 

maseczka aspirynowa na trądzik

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska