Blog o składnikach kosmetyków (138)

Wybierając produkty kosmetyczne, warto nie tylko kierować się ich ceną, marką czy dobrymi opiniami. Niezwykle istotny jest także skład kosmetyków (INCI), który świadczy o ich jakości i określonych właściwościach, np. pielęgnacyjnych, regeneracyjnych czy odżywczych. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na wpływ poszczególnych substancji na dany rodzaj skóry czy cery. Dobór odpowiedniego kremu, szamponu czy odżywki wymaga więc wiedzy na temat składników dermokosmetyków.

 

Chcąc ułatwić Ci podjęcie właściwej decyzji, przybliżymy wybrane składniki aktywne w kosmetykach powszechnie dostępnych w e-drogeriach, aptekach internetowych, sklepach stacjonarnych. Opowiemy, czym charakteryzują się najpopularniejsze substancje czynne, przy jakich dolegliwościach dermatologicznych należy po nie sięgać, kiedy lepiej z nich zrezygnować oraz co zastosować do pielęgnacji wrażliwej skóry. Podpowiemy także, jak czytać etykiety, analizować INCI i wytypować dobre składniki w kosmetykach. Skoncentrujemy się przede wszystkim na substancjach pochodzenia naturalnego, które coraz chętniej są wybierane przez świadome konsumentki, zwolenniczki naturalnej pielęgnacji.

Składniki kosmetyków i ich funkcje – zgłębiaj wiedzę, by wybrać to, co dla Ciebie najlepsze!

Dermokosmetyki powinny pielęgnować Twoją skórę i wydobywać jej piękno. Substancje aktywne w kosmetykach takie jak: witaminy A, C, E, olej słonecznikowy, kokosowy czy rycynowy albo kwas hialuronowy wspierają naturalne procesy regeneracyjne, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz dodatkowo ją chronią. Pamiętaj także, że istotne jest połączenie poszczególnych substancji czynnych, wpływających na właściwości danego kosmetyku. Nie zapomnij również o swoich indywidualnych preferencjach – każda z nas jest inna, co oznacza, że nasza skóra może różnie zareagować na substancje aktywne w kosmetykach się znajdujące, nawet jeśli będą to składniki pochodzenia naturalnego. Testuj różne marki, by znaleźć swój idealny kosmetyk pielęgnacyjny!

Przeczytaj też

  • Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

    Czy wiesz, że olej kokosowy wspomaga kondycję skóry i włosów? Dowiedz się, kto powinien po niego sięgnąć? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kosmetyków na bazie tego surowca!
    • oleje
    Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
    • oleje
  • HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

    Olejek z pestek malin pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, przeciwzapalnie. Sprawdź, w czym jeszcze pomaga!
    • oleje
    HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
    • oleje
  • Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?

    Chcesz wzmocnić, odżywić i zmiękczyć włosy? Sięgnij po produkty zawierające keratynę. Dowiedz się, dlaczego warto zdecydować się na kuracje kreatynowe i komu poleca się je w sposób szczególny!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Właściwości witaminy C w kosmetykach

    Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Właściwości witaminy C w kosmetykach
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Olejek arganowy – znane i mało znane właściwości

    Czy wiesz, że olejek arganowy ma wyjątkowe właściwości kosmetyczne? Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Sprawdź, na co pomaga i kiedy warto po niego sięgnąć!
    • oleje
    Olejek arganowy – znane i mało znane właściwości
    • oleje
  • Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego

    Chcesz, by Twoja skóra, włosy i paznokcie doskonale się prezentowały? A może zależy Ci na usunięciu zmian trądzikowych? Jeśli tak, sięgnij po olejek rycynowy.
    • oleje
    Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego
    • oleje
  • Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    Do kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarDo kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarwienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!wienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!
    • kwasy
    Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce
    • kwasy
  • Wosk pszczeli w kosmetyce – dlaczego warto go szukać w kosmetykach?

    Czy wiesz, że wosk pszczeli to cenny składnik o działaniu leczniczym i kosmetycznym? Na co pomaga? W jakich sytuacjach się go stosuje? Jakie ma właściwości? Dowiedz się więcej!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Wosk pszczeli w kosmetyce – dlaczego warto go szukać w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Skóra lubi witaminę A, czyli retinol w kosmetykach

    Witamina A  niweluje suchość skóry oraz działa nawilżająco i wspomaga gojenie ran. Z tego powodu substancja często występuje w kosmetykach do skóry suchej i bardzo suchej. Dowiedz się więcej!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Skóra lubi witaminę A, czyli retinol w kosmetykach
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Tajemnice składników kosmetycznych: mocznik

    Mocznik to roślina od lat wykorzystywana w kosmetyce. Nawilża, wygładza, złuszcza oraz łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Czym jeszcze się wyróżnia? Sprawdź!
    • składniki roślinne
    Tajemnice składników kosmetycznych: mocznik
    • składniki roślinne
  • Polski skarb kosmetyczny – poznaj olej z wiesiołka!

    Czy wiesz, że olej z wiesiołka ma cenne właściwości lecznicze? Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, zmniejsza ból, nawilża, przyspiesza gojenie ran. Dowiedz się więcej!
    • oleje
    Polski skarb kosmetyczny – poznaj olej z wiesiołka!
    • oleje
  • Młodość skóry umiera po 25? Kolagen i jego właściwości

    Po 25 roku życia zmniejsza się proces syntezy kolagenu. Skóra traci jędrność, pojawiają się zmarszczki. Jak temu zapobiec? Co zrobić, by zatrzymać starzenie cery? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Młodość skóry umiera po 25? Kolagen i jego właściwości
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Peptydy – czym są i jak działają?

    Peptydy to związek występujący naturalnie w organizmie, a jego działanie docenił między innymi przemysł kosmetyczny. Poznaj właściwości peptydów i zobacz, jakie efekty przynosi używanie kosmetyków z peptydami.
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Peptydy – czym są i jak działają?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?

    Martwią Cię nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub ciała? Skutecznym remedium może okazać się kosmetyk z arbutyną! Co to jest arbutyna i w jakich preparatach ją znajdziesz? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
    Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
  • Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?

    Bakuchiol nazywany też retinolem roślinnym to cenna substancja pozyskiwana naturalnie. Jakie ma właściwości, w jakich kosmetykach można go znaleźć i kto powinien się nim zainteresować? Sprawdź!
    • składniki roślinne
    Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?
    • składniki roślinne
  • Czym jest PEG w kosmetykach?

    PEG (glikol polietylenowy) jest związkiem syntetycznym, wykorzystywanym między innymi w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest i jakie ma właściwości? Czy PEG jest szkodliwy? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Czym jest PEG w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?

    Silikony to związki, które znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a receptury na ich bazie wykazują szereg pozytywnych właściwości. Jakich? Koniecznie przeczytaj. 
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?

    Trawa cytrynowa to roślina znana miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jednak walory smakowe i zapachowe to nie jedyne atuty rośliny. Poznaj właściwości zdrowotne i kosmetyczne trawy cytrynowej.
    • składniki roślinne
    Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?
    • składniki roślinne
  • Olej monoi – właściwości i zastosowanie

    Olei monoi na wyspach Polinezji jest tradycyjnym kosmetykiem, naturalnym lekiem, a nawet afrodyzjakiem. W Polsce dopiero zdobywa popularność. Jest jednak na tyle uniwersalny i bezpieczny, że warto po niego sięgnąć. Jak stosować olej monoi?
    • oleje
    Olej monoi – właściwości i zastosowanie
    • oleje
  • Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?

    Czym są konserwanty w kosmetykach i po co się je stosuje? Jakimi właściwościami się cechują? Podpowiadamy!
    • właściwości składników kosmetyków
    Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?
    • właściwości składników kosmetyków