Kwas ferulowy w kosmetyce – jak działa na skórę i dlaczego warto go stosować?

11. 5. 2023 · 8 minut czytania

Działanie kwasu ferulowego na skórę – poznaj moc natury dla pięknego wyglądu. Jego właściwości rozjaśniające i przeciwdziałające starzeniu się skóry sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem w kosmetyce.

Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Kwas ferulowy w kosmetyce – jak działa na skórę i dlaczego warto go stosować?

Od wieków natura dostarcza człowiekowi skarby, które wpływają na nasze zdrowie i urodę. Jednym z nich jest kwas ferulowy – naturalny związek roślinny o ogromnym potencjale antyoksydacyjnym. Substancja zdobyła olbrzymią popularność w przemyśle kosmetycznym, stając się kluczowym składnikiem wielu preparatów pielęgnacyjnych. Poznaj właściwości kwasu ferulowego i jego wpływ na kondycję skóry.

Co to jest kwas ferulowy?

Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) jest naturalnym związkiem fenolowym, rozpuszczalnym w wodzie i etanolu, będącym pochodną kwasu cynamonowego. Jego chemiczna struktura charakteryzuje się obecnością dwóch głównych grup funkcyjnych: karboksylowej i hydroksylowej. Naturalnie występuje w wielu roślinach, biorąc udział między innymi w biosyntezie lignin – składnika ścian komórkowych, który zapewnia im strukturalną wytrzymałość. Największe zasoby substancji znajdują się w nasionach ryżu, pszenicy i owsa. Inne, potencjalne źródła to między innymi kukurydza, cytrusy, żurawina, winogrona, czarny bez, kora drzew oraz szałwia.

Kwas ferulowy jest stabilny w warunkach neutralnych lub lekko kwasowych, jednak wykazuje wrażliwość na działanie wysokiej temperatury, mocnych zasad i światła UV. W celu zachowania jego skuteczności produkty, które go zawierają, zazwyczaj pakowane są w nieprzezroczyste opakowania wspomagające jego stabilność. Aby zapobiec degradacji, kwas ferulowy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła i wilgoci.

Opisywana substancja to przede wszystkim potężny antyoksydant, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki w organizmie, przyczyniające się do uszkodzeń komórek i przyspieszające procesy starzenia się skóry. Trzy formy wolnych rodników, które kwas ferulowy skutecznie neutralizuje to:

  • Tlenek azotu (NO) – reaktywny związek azotu generowany w skórze wskutek zanieczyszczeń środowiskowych czy działania promieniowania UV. Nadmierna ilość tlenku azotu prowadzi do uszkodzenia komórek skóry i przyspiesza proces starzenia,
  • Ponadtlenek (superoxide) – reaktywny związek tlenowy, który jest jednym z głównych czynników powodujących stres oksydacyjny w skórze. Nadmierna ilość ponadtlenku uszkadza kolagen, elastynę i inne struktury skóry, przyczyniając się do utraty elastyczności,
  • Rodnik hydroksylowy (hydroxyl radical) – jedna z najbardziej szkodliwych form wolnych rodników powodująca poważne uszkodzenia komórek skóry.

Kwas ferulowy jest wykorzystywany pod kątem swojego potencjału terapeutycznego w pielęgnacji skóry zarówno jako środek przeciwstarzeniowy, jak i w walce z innymi problemami skórnymi, takimi jak hiperpigmentacja, podrażnienia czy trądzik u dorosłych

Co to jest kwas ferulowy

Kwas ferulowy – właściwości

Kwas ferulowy wykazuje znaczące właściwości bioaktywne, które przysparzają mu dużego zainteresowania w dziedzinie kosmetologii.

  • Jego wyjątkowe właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, fotoprotekcyjne i rozjaśniające sprawiają, że jest składnikiem o potencjalnych korzyściach dla zdrowia i urody skóry.
  • Wykazuje zdolność do hamowania procesów oksydacyjnych poprzez skuteczne neutralizowanie wolnych rodników.
  • Zdolność do modulacji odpowiedzi zapalnej skóry wpływa na redukcję i wyciszenie stanów zapalnych, a tym samym na poprawę kondycji skóry.
  • Jedną z właściwości jest zdolność do absorpcji i rozpraszania promieniowania UV, w efekcie czego chroni naskórek przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
  • Ma również potencjał w rozjaśnianiu skóry i redukcji przebarwień.

Kwas ferulowy – działanie

Wpływ kwasu ferulowego na skórę jest wieloaspektowy i kompleksowy. Substancja dociera do głębszych warstw skóry, dając zarówno długoterminowe, jak i natychmiastowe efekty. Jakie działanie wykazuje kwas ferulowy?

  • Przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki obecne w skórze i chroni naskórek przed procesami degeneracyjnymi.
  • Przeciwzapalne – wykazuje zdolność do hamowania stanów zapalnych skóry poprzez modulację szlaków sygnalizacyjnych związanych z procesem zapalnym. Ogranicza wydzielanie cytokin prozapalnych i enzymów degradujących tkankę. W rezultacie zmniejsza się zaczerwienienie, obrzęk i podrażnienie skóry, przywraca równowagę i wspomaga regenerację.
  • Fotoprotekcyjne – absorbuje i rozprasza promieniowanie UV. Działa niczym filtr ochronny, redukując penetrację skóry, wskutek czego zmniejsza ryzyko uszkodzeń skóry, fotostarzenia i hiperpigmentacji.
  • Rozjaśniające – wpływa na redukcję przebarwień skóry i poprawę jej kolorytu poprzez hamowanie enzymów związanych z produkcją melaniny, co prowadzi do rozjaśnienia plam pigmentacyjnych czy piegów.
  • Stymulacja produkcji kolagenu – pobudza fibroblasty komórek odpowiedzialnych za produkcję kolagenu, wspomagając tym samym tworzenie nowych włókien kolagenowych, które zapewniają skórze jędrność, elastyczność i redukcję zmarszczek.

 

Kwas ferulowy – zastosowanie

Kwas ferulowy może być stosowany zarówno w produktach kosmetycznych dostępnych w sprzedaży, jak i w profesjonalnych zabiegach wykonywanych u kosmetologa czy dermatologa. Dokładne stężenie substancji w danym produkcie określane jest przez producenta na podstawie różnych czynników, takich jak zamierzony efekt działania, synergia z innymi składnikami, a także wytyczne i regulacje dotyczące bezpieczeństwa kosmetyków. Z kolei stężenie w zabiegach gabinetowych uzależnione jest między innymi stanu skóry klienta, historii zabiegów, innych zastosowanych składników i techniki aplikacji.

  • W kosmetykach do użytku domowego, takich jak kremy do twarzy czy maseczki do twarzy stosuje się zwykle stężenie od 0,5 do 1%. Wyższe stężenia, oscylujące w granicach 2-5%, występują w preparatach o silniejszym działaniu, np. w serum do twarzy lub w kosmetykach do pielęgnacji wieczornej. Sprawdź ranking prezentujący najlepsze serum na przebarwienia po lecie.
  • W pielęgnacji profesjonalnej stężenie kwasu ferulowego może być wyższe niż w produktach przeznaczonych do samodzielnego użytku w domu. W zależności od rodzaju i intensywności zabiegu stężenie związku może wynosić od 10% do nawet 40%, dlatego wszelkie zabiegi polegające na dogłębnym odnowieniu skóry powinny być wykonywane przez doświadczonych specjalistów, którzy potrafią dostosować stężenie i czas trwania zabiegu do potrzeb i tolerancji skóry klienta.

W jakich produktach kosmetycznych dostępnych na rynku znajdziesz kwas ferulowy? Przede wszystkim w kremach przeciwzmarszczkowych, efektywnie zwalczających oznaki starzenia się skóry. Nierzadko wzbogaca również formulacje kremów nawilżających, jako jeden ze składników zapobiegających nadmiernej utracie wody z naskórka. Poniżej kilka przykładów:

Kwas ferulowy – działanie

Kwas ferulowy – z czym nie łączyć?

Kwas ferulowy jest zazwyczaj dobrze tolerowany przez skórę i nie ma znanych substancji, z którymi nie można go łączyć. Wielu producentów kosmetyków łączy kwas ferulowy z innymi składnikami, aby wzmocnić i uzupełnić jego działanie. Mimo wszystko zawsze zaleca się przestrzeganie instrukcji producenta w celu maksymalizacji korzyści i minimalizacji ryzyka. W przypadku wątpliwości lub pytań dotyczących łączenia kwasu ferulowego z innymi substancjami warto skonsultować się z lekarzem – specjalistą w dziedzinie dermatologii.

Kwas ferulowy – z czym łączyć?

Kwas ferulowy da się bezpiecznie łączyć z wieloma składnikami kosmetycznymi, co umożliwia uzyskanie optymalnych efektów pielęgnacyjnych. Z czym można bezpiecznie łączyć kwas ferulowy?

  • Witamina C – kwas ferulowy i witamina C wzmacniają swoje działanie przeciwutleniające i rozjaśniające skórę. Chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, redukują przebarwienia, stymulują produkcję kolagenu i poprawiają ogólny wygląd skóry.
  • Witamina E – razem tworzą potężną mieszankę przeciwutleniającą. Zabezpieczają przed stresem oksydacyjnym, wspomagają regenerację, nawilżają i wygładzają.
  • Kwas hialuronowy – pomaga utrzymać wilgoć w skórze, poprawia jej elastyczność, wygładza drobne linie i zmarszczki.
  • Peptydy – wspomagają produkcję kolagenu, poprawiają elastyczność skóry i redukują oznaki starzenia.

Czy można łączyć kwas ferulowy z retinolem? Połączenie kwasu ferulowego z retinolem może przynieść korzyści dla skóry, jednak ze względu na potencjalne podrażnienie skóry należy zachować ostrożność i wprowadzać retinol stopniowo, aby dać skórze czas na adaptację, zwłaszcza przez osoby o skórze wrażliwej lub skłonnej do podrażnień.

Kwas ferulowy – przeciwwskazania

Potencjalne przeciwwskazania, które należy rozważyć przed użyciem kwasu ferulowego to między innymi:

  • Nadwrażliwość skóry – przed zastosowaniem produktów zawierających substancję, zaleca się przeprowadzenie testu na małym obszarze skóry,
  • Reakcje alergiczne – u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na kwas ferulowy,
  • Ciąża i karmienie piersią – brak jest wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania kwasu ferulowego u kobiet w ciąży lub karmiących piersią. W takich przypadkach zawsze zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania produktów zawierających ten składnik.
Kwas ferulowy – przeciwwskazania

Kwas ferulowy – skutki uboczne

Skutki uboczne stosowania kwasu ferulowego są zazwyczaj rzadkie i łagodne, jednak należy być świadomym potencjalnych reakcji skórnych.

  • Jednym z możliwych skutków ubocznych jest podrażnienie skóry. U niektórych osób może wystąpić zaczerwienienie, pieczenie, swędzenie lub uczucie napięcia. Podrażnienie to może być wynikiem reakcji skóry na składnik, szczególnie u osób o wrażliwej skórze.
  • Kolejnym potencjalnym skutkiem ubocznym jest suchość skóry. Aby temu zapobiec, zaleca się stosowanie nawilżających preparatów po zastosowaniu kwasu ferulowego w celu utrzymania odpowiedniego nawilżenia skóry.

Każda osoba może reagować inaczej na kwas ferulowy. W sytuacji wystąpienia niepokojących objawów należy przerwać stosowanie i skonsultować się z dermatologiem.

Podsumowanie

Kwas ferulowy to naturalny przeciwutleniacz, który znajduje zastosowanie w kosmetyce ze względu na swoje właściwości neutralizowania wolnych rodników, ochrony skóry przed stresem oksydacyjnym, rozjaśniania cery i redukcji przebarwień. Warto jednak pamiętać o przeciwwskazaniach, zwłaszcza w przypadku wrażliwej skóry lub ciąży. Stosowanie kwasu ferulowego może przynieść wiele korzyści, pod warunkiem odpowiedniego stosowania i świadomego podejścia do pielęgnacji.

Źródła:

  1. M. Engler-Jastrzębska, C. Musiał, A. Kamm, Metody niwelowania hiperpigmentacji skóry w świetle nowych doniesień naukowych, http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/11/ke2019.5-1.pdf [dostęp 14.05.2023 r.]
  2. P. Rzepa, W. Barszcz, W. Hetman, P. Mielniczuk, W. Dalmata, Nowoczesne połączenia składników aktywnych jako metody walki z oznakami starzenia, https://novaosvita.com/wp-content/uploads/2020/12/InnTrImModSc-Kyiv-Dec2020.pdf#page=183 [dostęp 14.05.2023 r.]
  3. H. Puzanowska-Tarasiewicz, L. Kuźmicka, M. Tarasiewicz, Antyoksydanty i reaktywne formy tlenu, https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2010/1_2010/br%201,2010%20s.%20009-014.pdf [dostęp 14.05.2023 r.]

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Copywriterka, pasjonatka słonecznej Italii, literatury faktu i mocnej, włoskiej kawy. Na co dzień stawiam na rozwój w obszarze świadomej pielęgnacji i dbałości o ciało. Rozszyfrowuję składy kosmetyków i ich wpływ na organizm. Swoją wiedzą dzielę się za pomocą merytorycznych artykułów, niosących realną wartość dla czytelników.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Copywriterka, pasjonatka słonecznej Italii, literatury faktu i mocnej, włoskiej kawy. Na co dzień stawiam na rozwój w obszarze świadomej pielęgnacji i dbałości o ciało. Rozszyfrowuję składy kosmetyków i ich wpływ...
Przeczytaj więcej od tego autora