Olej z pestek winogron − zastosowanie w kosmetyce naturalnej

18. 11. 2017 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • oleje
Olej z pestek winogron − zastosowanie w kosmetyce naturalnej

Choć olej z pestek z winogron cieszy się nie najlepszą opinią wśród dietetyków, zupełnie inaczej oceniają go kosmetolodzy i włosomaniaczki. Olej z pestek winogron to dobre źródło beta-karotenu, witaminy E oraz kwasów omega-6, które wpływają na kondycję skóry. Badania wskazują, że olej z pestek z winogron pozytywnie wpływa na redukcję blizn i walkę z trądzikiem. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości posiada ten olej.

Spis treści:

Skład i pochodzenie oleju z pestek winogron

Pestki z winogron to jeden z odpadków, jaki powstaje podczas produkcji wina. Tylko w 2017 r. w europejskich winnicach wyprodukowano ok. 247 milionów hektolitrów wina, co - przyjmując uproszczony przelicznik - oznacza, że w samej Europie zużyto na ten cel ok. 50 milionów ton winogron.

Plantacja winogrona

Ale wracając do meritum. Biznes nie lubi nieużytków. Dlatego też pestki z winogron zaczęto wykorzystywać do tłoczenia oleju.

Olej z pestek winogron w swoim składzie posiada dużą ilość NNKT w tym: kwas linolowy (ok. 70%), kwas oleinowy (ok. 16%), a także w mniejszych ilościach kwas palmitynowy oraz kwas stearynowy. Ten pierwszy zaliczany jest do kwasów omega-6 i choć ma bardzo dobry wpływ na kondycję Twojej skóry i włosów, nie powinien być spożywany w dużych ilościach − może przyczynić się do otyłości... ale o tym za chwilę.

Wykorzystanie pestek z winogron

Olej z pestek z winogron to także źródło witaminy E, czyli magicznej dla skóry witaminy młodości. W zaledwie jednej łyżce oleju z pestek winogron możesz znaleźć ok. 4 mg witaminy E  − to dość wysokie stężenie. Oprócz tego jest to źródło beta-karotenu, a także witamin D i K.

Dowiedz się więcej na temat właściwości witaminy E.

Olej z pestek z winogron - rafinowany czy nie?

Jaka jest różnica między rafinowanym a nierafinowanym olejem z pestek winogron?

Proces uzyskiwania oleju z pestek przez rafinowanie to proces chemiczny, do którego używa się z reguły wielu chemikaliów i przede wszystkim wysokiej temperatury. Można powiedzieć, że oleje rafinowane są mniej naturalne i posiadają śladowe ilości innych substancji chemicznych, używanych w procesie rafinowania. Co więcej, w wysokiej temperaturze oleje mogą zmieniać swój pierwotny skład chemiczny i tracić właściwości odżywcze.

Dlatego, jeżeli chcesz działać zgodnie z zasadami kosmetyki naturalnej, polecam Ci przede wszystkim olej z pestek winogron nierafinowany.

Olej z pestek z winogron

Oleje nierafinowane powstają w procesie tłoczenia − mówiąc prościej, olej jest po prostu wyciskany z pestek lub nasion w niskiej temperaturze. Przez to oleje nierafinowane są w 100% naturalne, posiadają więcej substancji odżywczych.

Może przeszkadzać Ci jednak także naturalny zapach olejów nierafinowanych. Choć w przypadku oleju z pestek z winogron jest on ledwo wyczuwalny. To właśnie dlatego olej ten stosowany jest często jako tzw. olej bazowy, który stosuje się jako nośnik np. olejków eterycznych.

Sprawdź też, na co pomaga olejek ze słodkich migdałów.

Olej z pestek z winogron: zastosowanie w kosmetyce

Jak i gdzie stosować olej z pestek winogron? Na twarz! I to do każdego rodzaju cery: suchej, wrażliwej, naczynkowej czy trądzikowej.

Olej z pestek z winogron jest bardzo lekki i nie pozostawia tłustej powłoki na skórze. Jego potężna dawka witaminy E odżywia skórę, dobrze ją nawilża i przywraca zdrowy koloryt cery.

Olej z pestek winogron, nierafinowany w szczególności, zawiera antyoksydanty, które nie tylko zapobiegają szybkiemu utlenianiu się samego oleju, ale i walczą z wolnymi rodnikami w skórze i spowalniają procesy starzenia.

Jak każdy olej z witaminą E, także i olej z pestek winogron ujędrnia skórę, można więc zaliczyć go do grupy substancji przeciwstarzeniowych (sprawdź tabletki z witaminą E).

Mało tego − przy regularnym stosowaniu olej ten to prawdziwy magik w walce z cieniami pod oczami. Wystarczy, że każdego wieczora przed snem nałożysz delikatną warstwę oleju pod oczy, a po kilku tygodniach zobaczysz zdecydowane rozjaśnienie skóry pod oczami.

Olej z pestek z winogron w kosmetyce

Oprócz tego, w olej z pestek z winogron wykorzystywany jest w kosmetyce naturalnej do olejowania włosów wysokoporowatych. Przyznaję, że jestem w tym wypadku stronnicza, bo olej z pestek z winogron jest moim ulubionym. Jest lekki i dobrze wnika w strukturę włosa nie obciążając go nadmiernie.

Jest lekki, dlatego śmiało możesz stosować go także, jako odżywkę do skóry głowy podczas olejowania włosów. Możesz go stosować tak na mokre, jak i suche, lecz oczyszczone włosy.

Zastosowanie oleju z pestek z winogron w kosmetyce

Olej z pestek winogron - właściwości lecznicze w walce z bliznami

Niezależne badania opublikowane w Free Radical Biology and Medicine wskazują, że stosowanie oleju z pestek winogron na skórę przyspiesza proces gojenia się ran, blizn, a także dobrze wpływa na walkę z trądzikiem. Olej ten bowiem ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

W badaniach, o których wspomniałam Ci powyżej, przyjęto, że skóra z trądzikiem potrzebuje odpowiedniej ilość dobrych tłuszczów, aby zrównoważyć nadprodukcję łoju i sebum. Olej z pestek winogron zawiera dużą dawkę kwasu linolowego, który odpowiednio natłuszcza skórę, nie powodując jednak jej przetłuszczenia.

Kto wie, może olej z pestek z winogron to nowa broń w walce z zabliźnionymi rozstępami?

Sprawdź też maści na blizny.

Właściwości lecznicze oleju z pestek z winogron

Olej z pestek z winogron - uważaj na niego w kuchni!

Choć olej z pestek winogron ma wiele zalet w kosmetyce, musisz uważać na niego podczas przygotowywania posiłków.

Olej z pestek winogron jest bogaty w kwasy omega-6. Ma jednak niezdrową proporcję kwasu omga-3 do kwasu omega-6, który jest najzdrowszy dla ludzkiego organizmu. A to właśnie kwasu omega-3 najczęściej brakuje Ci w diecie.

Sprawdź też właściwości kwasów Omega-3.

Olej z pestek z winogron w diecie

Bardzo często słyszy się także, że jedzenie oleju z pestek winogron przyczynia się do zapobiegania nowotworom. Brak jest jednak jednoznacznie wskazujących na to wyników badań.

Z naszej najlepszej wiedzy wynika jednak, że zbyt duża dawka oleju z pestek winogron w diecie może prowadzić do otyłości, problemu z miażdżycą, a także zaburzeń hormonalnych czy osłabienia odporności.

Dlatego moja dobra rada − dla zdrowia wcinaj winogrona, a olej z pestek winogron nakładaj na twarz i włosy!

Więcej artykułów na ten temat