Owies w kosmetykach − na ratunek skórze wrażliwej i atopowej!

9. 10. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Owies w kosmetykach − na ratunek skórze wrażliwej i atopowej!

Choć owies może kojarzyć Ci się głównie ze składnikiem pożywnego śniadania, to zboże to ma także zastosowanie w kosmetyce i medycynie. Często możesz go spotkać w składzie kosmetyków przeznaczonych do skóry alergicznej, wrażliwej i atopowej. Łagodzi podrażnienia skóry i przyspiesza jej regenerację. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości kryje w sobie owies.

Owies − właściwości i skład

Owies jest dziś jednym z najczęściej uprawianych zbóż. Polecany jest przez lekarzy i dietetyków nie tylko jako element zbilansowanej i zdrowej diety. Jego składniki sprawiają także, że owies świetnie nadaje się do tworzenia naturalnych i delikatnych kosmetyków i dermokosmetyków do skóry wrażliwej i problematycznej.

A co ma w sobie owies? To przede wszystkim bardzo dobre źródło bardzo odżywczego białka. Składa się ono głównie z aminokwasów siarkowych, m.in. lizyny. Ziarno owsa zawiera ok. 7% lipidów. Są to głównie kwas palmitynowy, oleinowy i linolowy. Owies to także źródło węglowodanów, m.in. betaglukanów.

owies roślina

W przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystuje się nie tylko ziarno owsa, ale także łodygi, otręby czy ziele. A to dlatego, że w różnych częściach tego zboża występują różne, drogocenne składniki odżywcze. To głównie ziele owsa jest źródłem flawonoidów i saponiny, a także rozpuszczalną w wodzie krzemionkę.

Owies to bogactwo pierwiastków i minerałów. Do Twojego organizmu dostarczy magnez, potas, wapń, cynk, miedź i żelazo. Zawiera też w sobie witaminy − przede wszystkim witaminy z grupy B, które są bardzo istotne dla utrzymania właściwej kondycji skóry. Znajdziesz w nim także witaminę E.

Owies w medycynie

Choć 80% produkowanego w Polsce owsa przeznaczane jest na paszę dla zwierząt, to produkt ten naprawdę drogocenny dla Twojego zdrowia. Po pierwsze, owies wspomaga Twój profil lipidowy. Dieta, w której zawarty jest owies może pomóc obniżyć Ci wysoki cholesterol frakcji LDL i podnieść poziom HDL we krwi. Mówiąc prościej, owies pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu, za to uzupełnia ten dobry cholesterol. Dieta, w której zamiast innych zbóż, bogata jest w owies pomaga także osobom chorym na cukrzycę. Pomaga bowiem regulować poziom glukozy we krwi. A to dzięki fruktanom, które potrafią produkować energię bez udziału insuliny.

ziarna owsa w różnych postaciach

Owies wspomaga także pracę nerek i układu moczowego, m.in. dzięki flawonoidom i saponinom. Nie sposób też nie wspomnieć do dobroczynnym wpływie owsa na Twój układ pokarmowy. Zawiera on bardzo dużo błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie. Dodatkowo, pomoże Ci też przy odchudzaniu − owies pęcznieje w żołądku i daje Ci uczucie sytości na długo. To m.in. dlatego wiele diet redukcyjnych poleca na śniadanie właśnie owsiankę − potrafi ona utrzymać Cię w sytości na wiele, wiele godzin.

Owies, dzięki kompozycji witamin i minerałów po prostu wzmacnia Twój organizm i uspokaja Twoje nerwy. Witaminy z grupy B są bardzo ważne w profilaktyce chorób układu nerwowego. A właściwa ich ilość w diecie pomaga Ci walczyć ze zmęczeniem, napięciem i stresem. Owies jest też bardzo polecany mężczyznom, którzy chcą zwiększyć swoją potencję − tu pomoże przede wszystkim wyciąg z ziela owsa.

Owies w kosmetyce

Zawarte w owsie składniki mineralne, a także aminokwasy i sacharydy bardzo dobrze wpływają na kondycję Twojej skóry. Sacharydy sprawiają, że owies ma właściwości zmiękczające skórę i dobre ją nawadnia. Dlatego polecany jest do skóry suchej i wrażliwej.

owies w kosmetyce

Owies ma także właściwości regenerujące skórę. Dlatego dermatolodzy często polecają dermokosmetyki z owsem lub wyciągiem z owsa osobom z atopowym zapaleniem skóry (skórą atopową). Tu polecane są przede wszystkim kosmetyki marki Aderma, oparte na łagodzący świąd i regenerującym skórę wyciągu z owsa Rhealba. Do codziennej pielęgnacji skóry możesz wykorzystać zmiękczający balsam Aderma Exomega D.E.F.I. Jeżeli nie lubisz balsamów, o swoją atopową skórę możesz też zadbać przy codziennej kąpiel z olejkiem zmiękczającym pod prysznic Aderma Exomega.  Pomaga także skórze z egzemom, łuszczycą czy innymi schorzeniami skórnymi. Pomaga także przy leczeniu łuszczącej się czy opryszczkowej skóry wokół ust. Tu leczenie może wspomóc krem regenerujący Aderma Dermalibour +. Owies, ze względu na to, że potrafi wyciszać stany zapalne skóry, a przy tym dobrze nawilża i regeneruje sprawdza się przy delikatnej skórze trądzikowej. A nawet przy trądziku różowatym.

owies przy stanach zapalnych skóry

Co ciekawe, jeżeli podczas wakacji przedawkujesz słońce, możesz zrobić domowy okład z płatków owsianych bezpośrednio na skórę. Antyoksydanty, a przede wszystkim betaglukany (sacharydy) pomogą przy poparzeniach. Betaglukany odpowiadają właśnie za nawilżenie skóry i wzmocnienie naskórka. Ich działanie porównuje się do działania kwasu hialuronowego.

Dodatkowo, owies dzięki flawonoidom i saponinom działa silnie antyoksydacyjnie na cały Twój organizm, także na skórę. Świetnie więc sprawdza się w kosmetykach do cery dojrzałej, które pomagają w opóźnieniu starzenia się skóry.

owies w kosmetyce

Białko owsa dobrze wpływa też na regenerację i wzmocnienie włosów. Dlatego wyciąg z owsa możesz znaleźć też w szamponach odbudowujących, do włosów potrzebujących białkowego odżywienia i nawilżenia. Takie właśnie działanie ma chlebowy szampon do wszystkich rodzajów włosów Receptury Babuszki Agafii.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska