Olej rzepakowy - polski skarb słowiańskiej cery

31. 1. 2020 · Natalia Klonowska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej rzepakowy - polski skarb słowiańskiej cery

Nazywany „oliwą północy” olej rzepakowy dopiero w ostatnich latach zaczął być doceniany przez Polaków. Bogactwo korzystnych dla skóry witamin i kwasów tłuszczowych zawartych w oleju sprawia, że idealnie sprawdza się on w codziennej profilaktyce zdrowotnej. Zobacz, jakie zastosowanie ma olej rzepakowy w kosmetyce.

Olej rzepakowy − właściwości

Rzepak należy do tej samej rodziny roślin, co rzepa, brukselka, kapusta, jarmuż, kalafior i brokuły. W dniu 6 października 2006 roku amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) wydał oświadczenie, że „19 gramów (około 1,5 łyżki stołowej) oleju dziennie może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca”.

Polski rzepak

Olej rzepakowy w Polsce

„Pokochaj olej rzepakowy” to nazwa kampani prowadzonej w Polsce od 2011 roku. Jej celem jest nie tylko promowanie oleju rzepakowego, ale przede wszystkim uświadomienie konsumentom, ile wartości odżywczych się w nim znajduje. Kampanię wsparło grono specjalistów zajmujących się kwestiami żywienia i diety w codziennym życiu.

Zbiór rzepaku

Olej rzepakowy wzbudził duże zainteresowanie badaczy ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne − niski poziom tłuszczów nasyconych, wysoki poziom tłuszczów jednonienasyconych i optymalną równowagę tłuszczów omega-3 i -6.

Olej rzepakowy − kwasy tłuszczowe w układzie optymalnym

Potwierdzona badaniami wysoka jakość żywieniowa oleju rzepakowego to zasługa optymalnej zawartości kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasu linolowego do kwasu a-linolenowego w oleju rzepakowym jest korzystny, co pomaga m.in. zapobiegać stwardnieniu rozsianemu. Olej rzepakowy ma w sobie zdecydowanie więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż nasyconych. Zgodnie z oświadczeniem zdrowotnym EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia) zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi ma wpływ między innymi na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Ale to nie wszystko! Olej rzepakowy może opóźniać procesy starzenia, przeciwdziałać chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom i otyłości.

olej rzepakowy

Olej rzepakowy w kosmetyce

Olej rzepakowy wykorzystuje się w kosmetyce i pielęgnacji cery w wersji tłoczonej na zimno. Najprawdopodobniej wtedy zachowuje on najcenniejsze dla skóry właściwości i działanie ochronne. Trwają badania nad optymalnym przygotowaniem nasion w celu uzyskania najlepszych efektów po obróbce. Ich wstępne, bardzo krótkie ogrzewanie i odpowiednia wilgotność w trakcie obróbki cieplnej ma zwiększać korzystne działanie oleju. Warto wiedzieć, że olej rzepakowy nie powoduje alergii.

Olej rzepakowy − witaminy i zdrowe tłuszcze

Tokoferole (związki witaminy E) zawarte w oleju chronią organizm i skórę przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, niezbędnym do utrzymania integralności błony komórkowej, błon śluzowych i skóry. Taka ochrona jest szczególnie ważna dla skóry wystawionej na działanie zanieczyszczeń, wiatru czy promieniowania słonecznego. Dlatego olej rzepakowy będzie doskonałą bazą do domowych kosmetyków, na przykład domowego mydła, kremu, maseczki czy peelingu z fusów. Znajduje się także w kosmetykach przeznaczonych do skóry potrzebującej nawilżenia i regeneracji np. balsamie nawilżająco-natłuszczający Pharmaceris E Emotopic.

Tak naprawdę rzepak i inne oleje roślinne są podstawowym źródłem tokoferoli w diecie człowieka.

Następny przeciwutleniacz w oleju rzepakowym to prowitamina A (beta-karoten). Jej obecność pomaga wspierać naturalne procesy ochronne skóry. Beta-karoten pobudza działanie włókien kolagenowych, zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek i redukuje ilość wyprysków w przypadku cery trądzikowej.

zdrowy olej rzepakowy

Witamina K, której obecność w oleju powierdziły badania, wzmacnia naczynia krwionośne, rozjaśnia szarą cerę, zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi podrażnienia skóry. Jest polecana szczególnie przy cerze naczynkowej.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno to także bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, które stymulują proces wytwarzania błon komórkowych i ich regenerację. Przesuszona i skłonna do podrażnień skóra może być wynikiem niedoboru tych składników w organizmie. Ponieważ olej rzepakowy jest bardzo bezpieczny i hipoalergiczny został wykorzystany w balsamie do ciała od 1 dnia życia do skóry nadmiernie suchej Eloderm. Kwasy tłuszczowe z oleju rzepakowego znajdziesz także w żelu do mycia ciała Eloderm.

Olej rzepakowy w codziennej diecie

Olej rzepakowy nie jest niskokaloryczny. Jednak jego wysokokaloryczność pochodzi z tych lepszych tłuszczów. Bogactwo składników odżywczych nasion rzepaku z pewnością przekonuje do uwzględnienia oleju w swojej codziennej diecie. Poprawi to Twoje zdrowie, samopoczucie, ale także stan skóry. Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej rzepakowy jest bardzo pożywny, ale podatny na utlenianie. Naturalnie obecne w nim związki bioaktywne (tokoferole, fitosterole i polifenole) chronią go. Ważne jest zachowanie tych bioaktywnych składników podczas produkcji i przetwarzania oleju. Dlatego najlepiej dodawać olej do sałatek, pić w postaci czystej lub rozcieńczonej w szklance wody z miodem i cytryną.

Olej rzepakowy jest również dobrym źródłem fitosteroli. Ponieważ związki te są strukturalnie podobne do cholesterolu, ograniczają jego wchłanianie w jelicie cienkim. Dzięki temu olej rzepakowy obniżaja poziom cholesterolu w surowicy, a co za tym idzie zmniejszaja ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

 

Źródła:

1. Wartość żywieniowa olejów rzepakowych tłoczonych na zimno, Małgorzata Wroniak, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 79 – 92.

2. Kampania „Pokochaj olej rzepakowy”. [online, dostęp: 02.02.2020]. Dostępna w Internecie: http://pokochajolejrzepakowy.pl/o-akcji/

3. Quality of Rapeseed Oil Produced by Conditioning Seeds at Modest Temperatures, Journal of the American Oil Chemists' Society, 90 (4), April 2013.

4. Fact Sheet on Canola Oil, Cancer Association of South Africa (CANSA), March 2015

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska