Masło shea – kosmetyczny skarb Czarnego Lądu idealny na polskie zimy!

2. 12. 2017 · Aleksandra Anna Wolska · 6 minut czytania
  • substancje naturalne i syntetyczne

Masło shea w Afryce jest uniwersalnym kosmetykiem. Stosuje się je jako odżywkę do włosów, balsam do ust, balsam do ciała, krem do twarzy, a przede wszystkim naturalny filtr UV i oczywiście... świetny dodatek do lokalnych potraw. Poznaj tajemnicze pochodzenie i właściwości masła shea!

Gdzie i jak powstaje masło shea?

Czy wiesz, że masło shea, znane także jako masło karite, nazywane jest czasem „złotem kobiet”? I to nie tylko ze względu na swoje wszechstronne właściwości pielęgnacyjne dla skóry i włosów!

Dzięki zapotrzebowaniu na masło shea kobiety 19 zachodnioafrykańskich narodowości, które pochodzą m.in. z Ghany, Burkina Faso czy Nigerii, mają pracę i są absolutnie niezastąpione w swoim fachu. Naturalne masło shea wciąż w przeważającej mierze wytwarzane jest tradycyjnymi, ręcznymi metodami. Technika gotowania masła przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i nieraz jest najbardziej wartościową częścią majątku rodzin i plemion.

Sprawdź kosmetyki naturalne.

produkcja masła shea

 

Masło shea wytwarza się z nasion orzechów, które rosną na drzewach shea znanych także pod nazwą Masłosz Parka. Rośliny te rosną na szerokich, afrykańskich sawannach i są niezwykle cenne. Niektóre afrykańskie plemiona przypisują im nawet magiczną moc. Czas dojrzewania takiego drzewa może wynosić nawet 50 lat! Gdy orzechy są już dojrzałe, zbiera się je, a następnie gotuje w wielkim garnku do czasu, aż ich skorupa zmięknie i łatwiej będzie dostać się do środka.

Masło shea – jakie ma właściwości i co znajduje się w jego składzie?

Afrykańskie złoto kobiet zawiera witaminy A, E i F. Witamina A i E to dwie najważniejsze witaminy w walce o zdrowy i młody wygląd skóry. Z kolei witamina F działa przeciwzapalnie, radzi sobie z problemami trądzikowymi i reguluje pracę gruczołów łojowych. Masło karite jest także naturalnym antyoksydantem i może stanowić naturalny filtr UV i barierę przed słońcem.

Sprawdź właściwości oleju z pestek malin.

W skład masła shea wchodzą także:

  • kwas oleinowy (do 60%)
  • kwas stearynowy (do 50%)
  • kwas linolowy (do 11%)
  • kwas palmitynowy (do 9%)

Zawartość poszczególnych kwasów w maśle shea zależy od procesu jego przetwarzania oraz składu biochemicznego samych orzechów.

Masło shea w kosmetykach – jak się je wykorzystuje?

Masło możesz stosować jako balsam do ciała, krem do twarzy, odżywkę do włosów, czy krem do przesuszonej skóry stóp i pięt.

Producenci wykorzystują nawilżające i natłuszczające działanie masłashea w kosmetykach przeznaczonych do bardzo suchej skóry, nawet tej ze skłonnością do atopii. Przykładem zastosowania go w składzie dermokosmetyków może być: Eau Thermale Avene – krem odżywczy do bardzo suchej skóry, Bioderma Atoderm Nutritive, odżywczy krem do skóry suchej i osłabionej i mój ulubiony La Roche-Posay Nutritic Intense Riche – krem do skóry wrażliwej i bardzo suchej.

Masło shea nie uczula i przynosi natychmiastową ulgę suchej skórze – efekt wygładzenia widać od razu.

Możesz także stosować masło shea pod oczy. Natłuści skórę i wyrówna delikatne zmarszczki mimiczne. Dobrze odżywi delikatną skórę pod oczami, dzięki mocy witaminy A i E. To właśnie dzięki nim masło shea stało się także częstym składnikiem kremów przeciwzmarszczowych i opóźniających procesy starzenia. Masło shea pobudza także skórę do produkcji kolagenu.

Masło shea do twarzy – co potrafi zdziałać?

Moja przyjaciółka Kasia od paru lat mieszka na stałe w Ghanie. Kiedy odwiedzała mnie w Polsce, ze zdziwieniem zwróciłam uwagę na jej kosmetyczkę, która zawsze wypełniona była różnego rodzaju kremami i balsamami do ciała. Tym razem w niewielkiej saszetce był tylko jeden produkt – ogromne pudełko z obłędnie pachnącym masłem shea. To jednak jeszcze nic!

Skóra twarzy mojej przyjaciółki była niezwykle gładka i jędrna. Kasia nawet pożegnała się z problemem uporczywego i bolesnego trądziku. Postanowiłam sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi. Prawdziwy szok przeżyłam, kiedy sięgnęła do pudełka i zamaszystym ruchem wygrzebała z niego całą garść tępego, gęstego jak zamarznięte masło tłuszczu i nałożyła go na twarz, dekolt, stopy i nogi.

Sprawdź kremy do twarzy.

 

masło shea

W wytrzeszczonymi oczami zapytałam: „Kładziesz masło shea na twarz? Czy Twoja skóra może jeszcze pod tym oddychać?”. Kasia z uśmiechem przytaknęła i nałożyła mi na twarz grudkę ciepłego masła, mówiąc: „Masz – spróbuj!”. Byłam dość zaskoczona faktem, że efekt kitu na twarzy szybko zniknął, a mojej skórze kompletnie niestraszny był wtedy 20-stopniowy mróz. Nie poczułam żadnego szczypania czy wysuszenia, kiedy znalazłam się na zewnątrz. Nie miałam też problemu z nałożeniem makijażu – podkład świetnie trzymał się gęstej bazy w postaci masła.

Wniosek: masło shea jest „temperaturoodporne”! Nie ważne, czy za oknem śnieg, czy palące słońce Afryki – kosmetyk ten jest jak naturalny bloker, który chroni Twoją skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Masło shea to genialny środek, który potrafi odbudować naturalny płaszcz lipidowy. Nie tylko nawilża, ale i nie pozwala skórze się odwodnić. Działa jak wosk położony na karoserię samochodu tuż po jej umyciu – krople wody po prostu odbijają się od pokrytej nim powierzchni.

 

Jak stosować masło shea do włosów?

Masło shea to także bardzo dobra odżywka do włosów. Jest ono naturalnym emolientem, który dobrze radzi sobie z burzą puszących się i przesuszonych włosów.

W krajach, z jakich pochodzi, jest także stosowane jako kosmetyk pielęgnujący przesuszoną skórę głowy. Ponieważ łagodzi podrażnienia i stany zapalne, możesz go stosować także w maskach, które pomogą Ci zwalczyć łupież.

Masło shea stosowane może być także do olejowania włosów (poznaj domowe sposoby na olejowanie włosów). Nakładaj je od samej nasady, a tym samym odżywisz swoje cebulki i sprawisz, że włosy będą rosły zdrowe i mocne. Po olejowaniu włosy staną się silniejsze i nabiorą pięknego połysku.

masło shea


Jak wybrać masło shea o najlepszej jakości?

Masło shea, w przeciwieństwie do większości tłuszczów roślinnych, w temperaturze pokojowej ma formę ciała stałego, a nie cieczy. Nawet w wysokich, afrykańskich temperaturach jego konsystencja jest stała i nigdy nie staje się płynnym olejem.

Jeśli chcesz kupić jak najlepszy produkt, pamiętaj, że masło powinno mieć kolor biały, kremowy lub żółtoszary. Karite może być bezwonne (rafinowane masło shea) lub posiadać przyjemny, słodkawy zapach orzechów (nierafinowane masło shea).

Sprawdź kosmetyki do ciała.

W kosmetyce powinno być wykorzystywane tylko masło shea oznaczone literami A, B lub C.

Klasyfikacja masła shea:

  • A – oznacza nierafinowane, surowe i czyste masło, otrzymywane przy użyciu wody
  • B – masło rafinowane
  • C – masło wysokorafinowane przy użyciu rozpuszczalników, takich jak heksan
  • D – masło o niskim poziomie zanieczyszczeń innymi substancjami
  • E – masło zawierające zanieczyszczenia

Najnowsze artykuły

  • Kwas mlekowy – właściwości i zastosowanie

    Kwas mlekowy jest związkiem organicznym wyróżniającym się cennymi właściwościami dla zdrowia i urody. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w swoich rytuałach pielęgnacyjnych.
    • kwasy
    Kwas mlekowy – właściwości i zastosowanie
    • kwasy
  • Kwas bursztynowy (ekstrakt z bursztynu) – czym jest i jakie ma zastosowanie?

    Kwas bursztynowy znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, a od niedawna również w branży kosmetycznej. Czym jest ekstrakt z bursztynu i jak działa na organizm?
    • kwasy
    Kwas bursztynowy (ekstrakt z bursztynu) – czym jest i jakie ma zastosowanie?
    • kwasy
  • Peptydy – czym są i jak działają?

    Peptydy to związek występujący naturalnie w organizmie, a jego działanie docenił między innymi przemysł kosmetyczny. Poznaj właściwości peptydów i zobacz, jakie efekty przynosi używanie kosmetyków z peptydami.
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Peptydy – czym są i jak działają?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?

    Martwią Cię nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub ciała? Skutecznym remedium może okazać się kosmetyk z arbutyną! Co to jest arbutyna i w jakich preparatach ją znajdziesz? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
    Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
  • Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?

    Bakuchiol nazywany też retinolem roślinnym to cenna substancja pozyskiwana naturalnie. Jakie ma właściwości, w jakich kosmetykach można go znaleźć i kto powinien się nim zainteresować? Sprawdź!
    • składniki roślinne
    Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?
    • składniki roślinne
  • Czym jest PEG w kosmetykach?

    PEG (glikol polietylenowy) jest związkiem syntetycznym, wykorzystywanym między innymi w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest i jakie ma właściwości? Czy PEG jest szkodliwy? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Czym jest PEG w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?

    Silikony to związki, które znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a receptury na ich bazie wykazują szereg pozytywnych właściwości. Jakich? Koniecznie przeczytaj. 
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?

    Trawa cytrynowa to roślina znana miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jednak walory smakowe i zapachowe to nie jedyne atuty rośliny. Poznaj właściwości zdrowotne i kosmetyczne trawy cytrynowej.
    • składniki roślinne
    Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?
    • składniki roślinne

Przeczytaj też

  • Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

    Czy wiesz, że olej kokosowy wspomaga kondycję skóry i włosów? Dowiedz się, kto powinien po niego sięgnąć? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kosmetyków na bazie tego surowca!
    • oleje
    Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
    • oleje
  • HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

    Olejek z pestek malin pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, przeciwzapalnie. Sprawdź, w czym jeszcze pomaga!
    • oleje
    HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
    • oleje
  • Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?

    Chcesz wzmocnić, odżywić i zmiękczyć włosy? Sięgnij po produkty zawierające keratynę. Dowiedz się, dlaczego warto zdecydować się na kuracje kreatynowe i komu poleca się je w sposób szczególny!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Właściwości witaminy C w kosmetykach

    Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Właściwości witaminy C w kosmetykach
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Olejek arganowy – znane i mało znane właściwości

    Czy wiesz, że olejek arganowy ma wyjątkowe właściwości kosmetyczne? Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Sprawdź, na co pomaga i kiedy warto po niego sięgnąć!
    • oleje
    Olejek arganowy – znane i mało znane właściwości
    • oleje
  • Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego

    Chcesz, by Twoja skóra, włosy i paznokcie doskonale się prezentowały? A może zależy Ci na usunięciu zmian trądzikowych? Jeśli tak, sięgnij po olejek rycynowy.
    • oleje
    Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego
    • oleje
  • Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    Do kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarDo kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarwienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!wienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!
    • kwasy
    Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce
    • kwasy
  • Wosk pszczeli w kosmetyce – dlaczego warto go szukać w kosmetykach?

    Czy wiesz, że wosk pszczeli to cenny składnik o działaniu leczniczym i kosmetycznym? Na co pomaga? W jakich sytuacjach się go stosuje? Jakie ma właściwości? Dowiedz się więcej!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Wosk pszczeli w kosmetyce – dlaczego warto go szukać w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne

Więcej artykułów na ten temat

  • Kosmetyki ze srebrem. Nie tylko zdobią skórę!

    Kosmetyki ze srebrem. Nie tylko zdobią skórę!

    · 5 minut czytania
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Srebro koloidalne w kosmetykach to coraz popularniejszy trend. Czy rzeczywiście składnik dobrze wpływa na skórę? Jakie posiada właściwości? Dowiedz się więcej!
  • Masło z mango na mocne i lśniące włosy

    Masło z mango na mocne i lśniące włosy

    · 6 minut czytania
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Jeśli chcesz cieszyć się pięknymi i lśniącymi kosmykami, sprawdź, jak działa masło z mango. Dowiedz się, jakie właściwości posiada i dlaczego warto wybierać produkty z jego dodatkiem!
  • Jedwab pomaga wygładzić włosy i ciało!

    Jedwab pomaga wygładzić włosy i ciało!

    · 5 minut czytania
    • substancje naturalne i syntetyczne