Parafina ciekła w kosmetyce i jej właściwości dla skóry. Sprawdź!

17. 5. 2021 · Natalia Klonowska · 8 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Parafina ciekła w kosmetyce i jej właściwości dla skóry. Sprawdź!

Olej parafinowy to popularny składnik kosmetyków do skóry atopowej, wrażliwej oraz bardzo suchej. Pojawia się również w produktach pielęgnacyjnych dla dzieci. Pełni funkcję emolientu, wspiera działanie substancji aktywnych i chroni skórę przed utratą wody.

Parafiny, czyli oleje mineralne

Oleje mineralne, stosowane w produktach kosmetycznych pochodzą z ropy naftowej. Ta z kolei jest wytwarzana z pozostałości roślin i zwierząt (planktonu i glonów), które zostały wystawione na ekstremalnie wysokie ciśnienie i temperaturę w głębi skorupy ziemskiej. Kiedy ropę naftową wydobędzie się z ziemi, musi być najpierw oczyszczona, zanim będzie można ją użyć. Te procesy określa się mianem rafineryjnych, a oczyszczanie ropy to rafinacja.

Olej używany w gospodarstwie domowym lub w samochodach jest oczyszczony w stopniu dobrym, ale olej mineralny stosowany w produktach do pielęgnacji skóry zostaje tak intensywnie oczyszczony, że z oryginalnego surowca prawie nic nie zostaje. Tak naprawdę naturalne oleje roślinne też są oczyszczane przed zastosowaniem ich w kosmetyce.

olej parafinowy w kosmetyce

Olej parafinowy w kosmetyce − za czy przeciw?

Przemysł kosmetyczny jest wielkim fanem olejów mineralnych. Nie da się ukryć, że to produkt tani, bezzapachowy i bezbarwny, nie utlenia się i można go łatwo przechowywać przez długi czas. W rezultacie używa się go w bardzo wielu kosmetykach. W rzeczywistości prawie wszystkie olejki dla niemowląt składają się prawie w całości z oleju mineralnego.

 

Destylacja ropy naftowej to główny sposób na pozyskiwanie parafin kosmetycznych. Trudno więc dziwić się, że pochodzenie parafiny budzi sporo wątpliwości. Zwolennikom naturalnych (eko) kosmetyków ciężko zignorować fakt, że tego typu oleje mineralne to substancje ropopochodne. Jednak dyrektywa Komisji Europejskiej dopuszcza jej użycie w przemyśle kosmetycznym. Zastrzeżenie jest takie, że parafiny mają być dokładnie oczyszczone, zanim pojawią się w składzie jakiegokolwiek produktu do pielęgnacji skóry. Standardy określone w Dyrektywie Kosmetycznej pozwalają na użycie substancji jedynie o bardzo wysokiej czystości i praktycznie bez żadnych zanieczyszczeń. Tak naprawdę przeprowadzono wiele badań nad bezpieczeństwem kosmetycznych olejów mineralnych i jasno z nich wynika, że ​​oczyszczona substancja nie jest toksyczna.

ciekła parafina zastosowanie

W Europie oleje mineralne są dozwolone w kosmetykach tylko wtedy, gdy są zgodne ze specyfikacjami czystości i wymogami bezpieczeństwa określonymi w europejskiej farmakopei i rozporządzeniu UE w sprawie kosmetyków WE / 1223/2009.

Efekty uboczne związane ze stosowaniem dużych stężeń parafiny obejmują możliwość nasilenia się zmian trądzikowych, zapchanie porów i powstawanie wyprysków. Dlatego parafiny nie powinny pojawiać się w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej. Jeśli masz problemy z zaskórnikami, a Twoje pory często się zapychają, również unikaj parafiny w kosmetykach. Zbyt częste używanie czystego oleju parafinowego lub wazeliny może doprowadzić do zaburzenia funkcji barierowej skóry, a w efekcie do jej podrażnienia i przesuszenia. W kosmetykach parafiny są wymieszane z innymi substancjami, a ich ilość i stężenie są ściśle kontrolowane i regulowane.

olej parafinowy zastosowanie w kosmetyce

Olej parafinowy w kosmetykach − jak go rozpoznać?

Jak rozpoznać parafinę w składzie danego kosmetyku? Po jej łacińskich nazwach! Nie musisz ich znać na pamięć, ich brzmienie jest bardzo zbliżone do nazwy „parafina”. Olej parafinowy występuje również pod nazwą mineral oil.

Oleje mineralne zaliczane do parafin uznawane są za emolienty tłuste i można do nich zaliczyć:

  • olej parafinowy, czyli płynną parafinę – w kosmetykach widoczny pod nazwą paraffinum liquidum, mineral oil, paraffin oil lub paraffinum oil,
  • wazelinę – nazwy, pod którymi ją znajdziesz w składzie kosmetyków to: petroleum, mineral grease, mineral jelly, petrolatum amber, petrolatum white, petroleum jelly, yellow petrolatum, vaselinum, vaselinum whit lub, vaselinum yellow,
  • wosk mikrokrystaliczny – występuje pod nazwą cera microcristallina, microcrystalline wax lub paraffinwachse,
  • ozokeryt, który w kosmetykach kryje się pod nazwami: ozocerite, earth wax, fossil wax lub ozokerite waxes,
  • cerezynę, określaną inaczej jako: ceresin wax, cirine wax, mineral wax, white ceresin wax lub white ozokerite wax.
olej parafinowy w kosmetykach

Olej parafinowy − zastosowanie w kosmetyce

Olej parafinowy to stabilny i odporny na działanie promieniowania UV emolient. Największą kosmetyczną zaletą ciekłej parafiny jest właśnie jej stabilność − nie rozkłada się na inne, szkodliwe substancje i jest odporna na działanie czynników utleniających.

 

Podobnie jak inne tłuste emolienty parafina tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, zmiękczający film. Taka warstwa okluzyjna zapewnia ochronę przez szkodliwymi czynnikami z zewnątrz, a dodatkowo wspiera działanie składników aktywnych. Oprócz tego olej parafinowy jest uznawany za substancję natłuszczającą, która pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry. Kosmetyki z jej dodatkiem ograniczają odparowywanie wody z naskórka, przez co łatwiej przywrócić przesuszonej skórze jej naturalne funkcje.

olej parafinowy w kosmetyce

Czym olej mineralny różni się od olejów roślinnych?

Oleje mineralne są używane w kosmetyce od kilkudziesięciu lat, ale jakiś czas temu zaczęto podważać ich zalety. Stopniowo narastały plotki, że oleje mineralne powodują trądzik, duszą skórę i mogą powodować różnego rodzaju problemy zdrowotne. Zdaniem zwolenników kosmetyków naturalnych oleje roślinne wydają się dużo bezpieczniejsze i lepsze dla skóry niż naturalne oleje. Tak naprawdę istnieje wiele olejów roślinnych o gorszym profilu bezpieczeństwa niż oleje mineralne.

Główne różnice między olejem roślinnym a mineralnym olejem parafinowym dotyczą właściwości odżywczych parafin. Emolienty roślinne, poza rolą filmotwórczą, mają szereg zróżnicowanych właściwości i składników odżywczych. Parafiny nie posiadają właściwości odżywczych i tak naprawdę działają tylko powierzchniowo – nie wnikają do warstwy rogowej skóry ani do jej żywych warstw. Powodem jest ich odmienna od naszych lipidów stuktura. Dzięki temu substancje składowe parafiny nie powinny odkładać się w Twoim organizmie.

parafina ciekła zastosowanie

Przeznaczenie parafiny w kosmetykach jest trochę inne niż w przypadku olejów roślinnych, które najczęściej i tak wystepują w tym samym produkcie co parafina jako składnik odżywczy. Oleje roślinne to mieszanina mikroelementów, kwasów tłuszczowych oraz witamin. Pełnią funkcję nawilżającą, odżywczą i regenerującą. Olej mineralny tych witamin nie posiada, ale wyróżnia go obojętny dla skóry charakter. Właśnie to sprawia, że parafina jest dużo łagodniejsza dla skóry niż niektóre uczulające oleje roślinne. Poziom jej bezpieczeństwa określa sie jako bardzo dobry. Nie bez powodu znajdziesz ją w wielu produktach pielegnacyjnych dla dzieci.

Parafina ciekła – zastosowanie. Do jakiej skóry?

Najpopularniejszym składnikiem kosmetyków spośród parafin jest parrafinum liquidum, czyli parafina ciekła. Jak stosować kosmetyki z jej dodatkiem, żeby sobie nie zaszkodzić? Warto się dowiedzieć i zapamiętać, jaki rodzaj skóry może czerpać korzyści z obecności parafiny w danym kosmetyku.

Ciekła parafina – zalecane zastosowanie

Opisane wyżej właściwości parafiny sprawiły, że sprawdza się ona w kosmetykach do skór wrażliwej, suchej, przesuszonej, atopowej i dziecięcej.

Parafina w pielęgnacji skóry dziecięcej może być stosowana już od 1. dnia życia. Potwierdzają to dermatologicznie przebadane produkty, takie  jak mydło natłuszczające Oillan Med+ czy oliwka do ciała Emolium Dermocare, czy emulsja natłuszczająca Oillan Med+ do kąpieli dermatologicznej, która otrzymała pozytywną opinię Centrum Zdrowia DzieckaKosmetyk ten również zawiera płynną parafinę w składzie i w porównaniu do poprzednich produktów może być stosowana od 1. miesiąca życia.

Produkty z parafiną poleca się szczególnie zimą. Najlepiej sprawdzają się do przesuszonej od chemii czy mrozu skóry dłoni. Jeśli Twoje ręce często mają kontakt ze środkami chemicznymi, parafina w kremie do rąk zapewni im optymalną ochronę. Do codziennego stosowania możesz wybrać Dermedic Emolient Linum z parafiną. Jeżeli Twoja skóra potrzebuje wygładzenia, sięgnij po peeling parafinowy do dłoni Ziaja Kozie Mleko. Zobacz też, jak wykorzystać parafinę w domowym zabiegu na dłonie. Możesz też odżywić parafiną stopy.

parafina ciekła jak stosować

Parafina może się sprawdzić przy mocno wysuszonej cerze, przy której często pojawia się problem z naturalną warstwą ochronną. Krem do twarzy z parafiną pomoże odzyskać odpowiedni poziom nawilżenia i utworzy na skórze delikatny film, który będzie jednocześnie bazą pod makijaż. Gdy skóra jest nie tylko przesuszona, ale też podrażniona, pomyśl o kremie z regenerującym wyciągiem roślinnym, np. z nagietka, jak w kremie nagietkowym z witaminą E.

Ciekła parafina – niezalecane zastosowanie

Te same właściwości, które działają w powyższych sytuacjach, zadecydowały o tym, że kosmetyki z olejem parafinowym nie są polecane przy cerze trądzikowej, łojotokowej czy tłustej. Parafina, podobnie jak niektóre oleje roślinne, ma działanie komedogenne, czyli może sprzyjać powstawaniu zaskórników. Oprócz tego warstwa okluzyjna jest na tyle szczelna, że sprzyja powstawaniu bakterii beztlenowych, co tylko pogorszyłoby kondycję skóry trądzikowej.

Opinie dermatologów nie wykluczają użycia parafiny jako krótkotrwałej bazy ochronnej. Nie zaleca się jednak stosowania parafiny do długotrwałej pielęgnacji skóry.

parafina ciekła w kosmetyce

Parafina w kosmetykach − co warto zapamiętać?

Parafina, czyli postać oleju mineralnego, bardzo często stosowana jest w kosmetykach, także tych do skóry wrażliwej. To substancja obojętna dla skóry, która nie wywołuje podrażnień. Pomaga we wzmocnieniu płaszcza hydrolipidowego i zapewnia skórze nawilżenie.

Źródła:

  1. Chuberre, B., Araviiskaia, E.,  Bieber, T., Barbaud, A.: Mineral oils and waxes in cosmetics: an overview mainly based on the current European regulations and the safety profile of these compounds. W: Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology. [online]. Listopad 2019. [dostęp 10.05.2021]. Dostępny w Internecie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31588613/

  2. Dr. Ultee, J.: Mineral Oil in Your Cosmetics. What You Really Need to Know! W: THE Blog about skincare. [online]. 3 październik 2012. [dostęp 10.05.2021]. Dostępny w Internecie: https://www.dr-jetskeultee.com/blog/mineral-oil-in-your-cosmetics-what-you-really-need-to-know/

  3. Dragan, M.: Parafina – unikać czy szukać jej w kosmetykach? Odpowiada lek. Agnieszka Kobyłka-Dziki. W: HELLOZDROWIE [online]. 18.07.2019. [dostęp 10.05.2021]. Dostępny w Internecie: https://pielegnacja.hellozdrowie.pl/parafina-unikac-czy-szukac-jej-w-kosmetykach-odpowiada-lek-agnieszka-kobylka-dziki/

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska