Żywienie w chorobie (153)

Sortuj według
Żywienie w chorobie

Żywienie w chorobie

Żywienie medyczne − stosowanie


W czasie, gdy dochodzi do poważnego urazu lub choroby, organizm potrzebuje większej dawki składników odżywczych, aby mieć szanse na szybszą i skuteczną regenerację. Często jednak spadkowi formy zdrowotnej towarzyszy również obniżenie apetytu. Niesie to za sobą nie tylko konsekwencje dla ogólnego samopoczucia. Spadek energii powoduje również wydłużenie czasu samego leczenia lub hospitalizacji. Preparaty odżywcze wspomagają proces rekonwalescencji po przebytej operacji, poważnym urazie lub podczas leczenia chorób, w tym nowotworowych.

Brak apetytu wynikający zarówno ze złego samopoczucia fizycznego, jak również psychicznego, jest częsty zwłaszcza u osób walczących z nowotworem.
Żywienie medyczne stosowane jest również u osób starszych, u których występuje zaburzenie w przyjmowaniu pokarmów. Preparaty odżywcze dla osób starszych są wygodną, skuteczną i bezpieczną alternatywą dla regularnych posiłków lub też ich uzupełnieniem, gdy ich przyjmowanie staje się utrudnione lub niemożliwe. .


Preparaty odżywcze do odżywiania w chorobie − rodzaje


Preparaty odżywcze do odżywiania w chorobie są napojami wysokoenergetycznymi o dużej zawartości białka. Są one również bogate we wszystkie składniki odżywcze, w odpowiednio zbilansowanych proporcjach.
Możesz z łatwością dostać je w aptekach. Preparaty wysokobiałkowe dla chorych występują w różnych formach. Często występują jako gotowe do wypicia odżywki lub też w postaci saszetek lub opakowań z odżywką, którą należy rozpuścić w mleku lub wodzie.
Preparaty białkowe dla chorych różnią się też smakami. Dzięki dodatkom smakowym chorzy chętniej je przyjmują.
Preparaty odżywcze mogą być zalecone przez lekarza w różnych dawkach. To, jaki preparat będzie polecony przez lekarza choremu uzależnione jest od wagi, wieku, płci,  zapotrzebowania kalorycznego pacjenta, a także tego, w jakich ilościach przyjmuje tradycyjne posiłki.


Jedzenie medyczne − działanie


Preparaty medyczne dla chorych na nowotwory mają niewielką objętość, ale zapewniają przy tym tak bardzo niezbędną energię, substancje odżywcze, witaminy i minerały. Żywienie medyczne (preparaty wysokobiałkowe) ma za zadanie dostarczyć choremu siły do walki z chorobą i wzmocnić jego organizm. Preparaty na wzmocnienie organizmu są zwykle wysokokaloryczne i mogą nawet zastąpić choremu całkowicie tradycyjne jedzenie.


Odżywki w postaci koktajli i płynów do picia dobrze sprawdzają się także u osób starszych, które niechętnie jedzą normalne posiłki, np. ze względu na to, że mają trudności z gryzieniem tradycyjnego jedzenia.
Żywienie w chorobie jest bardzo istotne, szczególnie kiedy chorzy walczą z chorobą nowotworową. Lekarze potwierdzają, że istnieje wiele przypadków, w których brak apetytu i niedożywienie osób chorych może osłabić skutki leczenia. Co więcej, coraz częściej niedożywienie jest samoistną przyczyną przegrania z chorobą.


Pacjent niedożywiony jest bardziej podatny na infekcje, a nawet wpływa to na proces gojenia się ran. Dlatego żywienie w chorobie powinno być zbilansowane, zdrowe i pełnowartościowe.
Jeżeli masz wątpliwości dotyczące wyboru właściwego preparatu odżywczego, poproś o radę naszego eksperta. Odpowie na Twoje pytania i pomoże podjąć najlepszą decyzję.