Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii.
Właściwości
- Zawiera dużą ilość białka ważnego w przypadku hipoproteinemii
- Niewielka zawartość sodu, potasu i fosforu
- Zawiera małą ilość tłuszczu
- Produkt bezglutenowy
- Można dodawać do potraw i napojów, nie zmienia ich smaku i zapachu
Tabela
Skład
Jak stosować
Stosować pod nadzorem lekarza.
Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania.
Jedna płaska miarka dostarcza około 2,5 g proszku Protifar (2,2 g biała).
Umyć ręce, użwać czystych naczyń, upewnić się, że wieczko puszki jest czyste.
Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością zimnego
płynu do uzyskania gęstej, jednorodnej konsystencji. Wymieszać z
potrawą/napojem.
Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić.
Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce. Przygotowaną porcje pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku. 1 płaska miarka = 2,5 g = 2,2 g białka
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii, w szczególności w przypadku:
- oparzenia
- zaburzenia gojenia ran, odleżyny
- nadmierna utrata białka z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi