Kwas hialuronowy w kosmetyce. Poznaj eliksir młodości!

21. 4. 2021 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • kwasy

Kwas hialuronowy w kosmetyce ma bardzo powszechne zastosowanie. Nie przesadzę, jeżeli powiem, że to jedna z najważniejszych substancji w pielęgnacji Twojej skóry. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego potrafi przenieść nawet 40 razy więcej wody, niż sama waży. Zobacz, jakie zastosowanie ma kwas hialuronowy w kosmetyce.

Kwas hialuronowy w kosmetyce − właściwości

Kwas hialuronowy najczęściej znajdziesz w kosmetykach pod nazwą INCI Hyaluronic Acid (HA). Innym terminem, z którym możesz się spotkać, jest hialuronian sodu. Właśnie pod postacią soli sodowej naturalnie występuje w Twoim organizmie. Z chemicznego punktu widzenia należy do związków z grupy glikozoaminoglikanów. Ma lepką i przezroczystą postać.

Choć najczęściej mówi się o kwasie hialuronowym w kontekście kosmetologii, warto wiedzieć, że stanowi niezwykle ważny składnik mazi stawowej, naczyń krwionośnych czy ciała szklistego oka. Stąd też krople do oczu często oparte są właśnie o hialuronian sodu. Ogólnie rzecz ujmując, buduje Twoje ciało − znajduje się w tkankach łącznych i płynach ustrojowych.

Jaką funkcję spełnia w skórze? Kwas hialuronowy to główny składnik macierzy zewnątrzkomórkowej. Co to oznacza? Mniej więcej tyle, że HA wypełnia przestrzeń międzykomórkową, przez co wpływa na jedność skóry i jej wypełnienie. Ponad połowa kwasu hialuronowego, który znajduje się w Twoim organizmie, wypełnia właśnie skórę. Ze względu na niewielkie przestrzenie międzykomórkowe HA występuje w naskórku w małych ilościach. Największe znaczenie ma dla warstwy kolczastej naskórka, a także dla skóry właściwej.

Kwas hialuronowy w kosmetyce

Niestety z wiekiem poziom kwasu hialuronowego powoli obniża się w Twoim ciele, podobnie z resztą jak elastyny i kolagenu, co sprawia, że skóra wiotczenie i traci sprężystość. Badania dowodzą, że około 80. roku życia organiczny kwas hialuronowy w ludzkim organizmie zupełnie zanika. Dlatego właśnie nazywany jest eliksirem młodości. Polecam Ci także artykuł: Młodość skóry umiera po 25? Kolagen i jego właściwości.

 

Kosmetyki z kwasem hialuronowym − kiedy go stosować?

Odpowiedź brzmi: zawsze, kiedy tylko możesz! Po pierwsze, kwas hialuronowy odpowiada za nawilżenie skóry. Jego główne zadanie to wiązanie wody w organizmie. Jak wspomniałam na wstępie, jedna cząsteczka kwasu hialuronowego może przenieść znacznie więcej wody, niż sama waży.

 

1 g kwasu hialuronowego zatrzymuje nawet 6 l wody!

 

Kwas hialuronowy znajdziesz więc w wielu kosmetykach nawilżających do twarzy, pod od oczy czy do całego ciała. Nie powinny pomijać tego składnika w pielęgnacji osoby ze skórą suchą, trądzikową, a nawet tłustą. Pamiętaj, że nawet oleista cera potrzebuje nawilżenia.

kosmetyki z kwasem hialuronowym

Po drugie, substancja ta to podstawa pielęgnacji anty-age. Kosmetyki z kwasem hialuronowym możesz stosować bez względu na wiek. Im wcześniej zadbasz o uzupełnienie poziomu HA w skórze, tym później masz szansę na zaobserwowanie zmarszczek. Dlaczego jest on taki ważny w profilaktyce starzenia się skóry? Kwas bierze udział w rozprzestrzenianiu się (wzroście) fibroblastów, odpowiedzialnych za produkcję elastyny i kolagenu. Dodatkowo stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. A to właśnie te 3 składniki: kolagen, elastyna i kwas hialuronowy odpowiadają za młodość i jędrność Twojej skóry.

Po trzecie, HA zabezpiecza komórki przez wolnymi rodnikami tlenowymi. Można go więc traktować jako antyoksydant. Pomaga przy ochronie skóry przed fotostarzeniem powodowanym promieniami UV.

Zastosowanie kwasu hialuronowego w kosmetyceHA stosować można w kosmetykach do całego ciała. Jest dość bezpieczny dla oczu, dlatego często znajduje w składzie preparatów pod oczy tak jak w kremie Lierac Magnificence. Kwas hialuronowy to na tyle bezpieczny produkt, że możesz używać go w odpowiednim stężeniu samodzielnie na skórę, jako serum nawilżająco-ujędrniające. Do codziennego stosowania polecam Ci czysty HA w stężeniu 3% od MyVita. Jeżeli poszukujesz dogłębnego nawilżenia przy skórze suchej lub odwodnionej, sprawdź także serum Dermedic Hydrain 3 Hialuro. Pielęgnację cery potrzebującej nawilżenia uzupełnisz kremem z tej samej serii.

Zastosowanie kwasu hialuronowego w kosmetyce estetycznej

Warto też zaznaczyć, że kwas hialuronowy wykorzystuje się bardzo szeroko w kosmetyce estetycznej. Ze względu na jego organiczny charakter, lepkość i zdolność wypełnienia stosuje się go do wypełniania bruzd, zmarszczek czy nawet dodawania objętości ustom. Lekarz lub przeszkolony personel z zakresu medycyny estetycznej wstrzykuje kwas hialuronowy za pomocą igły w miejsce wypełnienia, najczęściej na twarzy.

zastrzyki z kwasem hialuronowym

Zwróć jednak uwagę, że wypełnianie kwasem hialuronowym ma charakter czasowy. Ze względu na to, że Twój organizm naturalnie przetwarza HA, składnik ten, nawet wstrzyknięty, stopniowo zanika. Efekt zabiegu z kawasem hialuronowym trwa zwykle od 8 do 12 miesięcy.

Zobacz, jak możesz wygładzić zmarszczki mimiczne: Zmarszczki mimiczne − czy da się je skutecznie wygładzić?.

Pielęgnacja twarzy kwasem hialuronowym − czy warto? TAK!

Powiem nawet więcej: trzeba! Kwas hialuronowy znajduje się nawet w połowie kosmetyków stosowanych do twarzy. Ma on wszechstronne zastosowanie − wygładza skórę, redukuje drobne zmarszczki, przywraca jej jędrność, a do tego doskonale nawilża i chroni skórę przed utratą wody. Co więcej, działa także jako antyoksydant. HA to naturalny składnik Twojego organizmu, dlatego można powiedzieć, że jest bezpieczny i bardzo rzadko uczula.

 

Źródła:

  1. Kucia M.: Właściwości i zastosowanie kwasu hialuronowego w kosmetologii i medycynie estetycznej. W: Kosmetologia Estetyczna 4/2017, vol.6, s. 329-335,
  2. Styczeń P.: Piękno przez cały rok. Kwas hialuronowy. W: PHARMACEUTICAL REPRESENTATIVE POLSKA, grudzień 2016 - styczeń 2017.

Najnowsze artykuły

  • Peptydy – czym są i jak działają?

    Peptydy to związek występujący naturalnie w organizmie, a jego działanie docenił między innymi przemysł kosmetyczny. Poznaj właściwości peptydów i zobacz, jakie efekty przynosi używanie kosmetyków z peptydami.
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Peptydy – czym są i jak działają?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?

    Martwią Cię nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub ciała? Skutecznym remedium może okazać się kosmetyk z arbutyną! Co to jest arbutyna i w jakich preparatach ją znajdziesz? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
    Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
  • Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?

    Bakuchiol nazywany też retinolem roślinnym to cenna substancja pozyskiwana naturalnie. Jakie ma właściwości, w jakich kosmetykach można go znaleźć i kto powinien się nim zainteresować? Sprawdź!
    • składniki roślinne
    Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?
    • składniki roślinne
  • Czym jest PEG w kosmetykach?

    PEG (glikol polietylenowy) jest związkiem syntetycznym, wykorzystywanym między innymi w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest i jakie ma właściwości? Czy PEG jest szkodliwy? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Czym jest PEG w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?

    Silikony to związki, które znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a receptury na ich bazie wykazują szereg pozytywnych właściwości. Jakich? Koniecznie przeczytaj. 
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?

    Trawa cytrynowa to roślina znana miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jednak walory smakowe i zapachowe to nie jedyne atuty rośliny. Poznaj właściwości zdrowotne i kosmetyczne trawy cytrynowej.
    • składniki roślinne
    Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?
    • składniki roślinne
  • Olej monoi – właściwości i zastosowanie

    Olei monoi na wyspach Polinezji jest tradycyjnym kosmetykiem, naturalnym lekiem, a nawet afrodyzjakiem. W Polsce dopiero zdobywa popularność. Jest jednak na tyle uniwersalny i bezpieczny, że warto po niego sięgnąć. Jak stosować olej monoi?
    • oleje
    Olej monoi – właściwości i zastosowanie
    • oleje
  • Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?

    Czym są konserwanty w kosmetykach i po co się je stosuje? Jakimi właściwościami się cechują? Podpowiadamy!
    • właściwości składników kosmetyków
    Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?
    • właściwości składników kosmetyków

Przeczytaj też

  • Domowy peeling kawowy na cellulit

    Peeling poprawia mikrokrążenie, zwiększa wchłanianie kosmetyków oraz odpręża i działa antyseptycznie. Jak wykonać go samodzielnie z użyciem kawy i olejku pomarańczowego? Poznaj sprawdzony przepis!
    • infografiki urodowe diy
    Domowy peeling kawowy na cellulit
    • infografiki urodowe diy
  • Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

    Czy wiesz, że olej kokosowy wspomaga kondycję skóry i włosów? Dowiedz się, kto powinien po niego sięgnąć? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kosmetyków na bazie tego surowca!
    • oleje
    Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
    • oleje
  • Kto powinien, a kto nie powinien używać korektora rozświetlającego pod oczy?

    Twoja skóra straciła dawny blask, a przemęczanie dało się we znaki? Żeby odzyskać promienny wygląd, sięgnij po korektor rozświetlający po oczy. Na co zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni produkt?
    • pielęgnacja skóry wokół oczu
    Kto powinien, a kto nie powinien używać korektora rozświetlającego pod oczy?
    • pielęgnacja skóry wokół oczu
  • HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

    Olejek z pestek malin pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, przeciwzapalnie. Sprawdź, w czym jeszcze pomaga!
    • oleje
    HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
    • oleje
  • Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?

    Chcesz wzmocnić, odżywić i zmiękczyć włosy? Sięgnij po produkty zawierające keratynę. Dowiedz się, dlaczego warto zdecydować się na kuracje kreatynowe i komu poleca się je w sposób szczególny!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Odmładzająca maseczka na bazie miodu – domowe maseczki na twarz

    Chcesz, by Twoja skóra wyglądała młodo i zdrowo? Sięgnij po maseczkę na bazie miodu, jajka, oliwy z oliwek i olejku z pestek winogron. Poznaj przepis na domowy kosmetyk!
    • infografiki urodowe diy
    Odmładzająca maseczka na bazie miodu – domowe maseczki na twarz
    • infografiki urodowe diy
  • Właściwości witaminy C w kosmetykach

    Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Właściwości witaminy C w kosmetykach
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • 3 domowe sposoby na walkę z cellulitem

    Cellulit to zmora większości kobiet. Na szczęście nieestetyczne zmiany na skórze można zniwelować domowymi sposobami. Poznaj skuteczne metody na walkę z „pomarańczową skórką”!
    • cellulit
    3 domowe sposoby na walkę z cellulitem
    • cellulit

Więcej artykułów na ten temat

  • Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    · 5 minut czytania
    • kwasy
    Do kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarDo kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarwienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!wienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!
  • Kwas salicylowy – przyjaciel w walce z trądzikiem

    Kwas salicylowy – przyjaciel w walce z trądzikiem

    · 6 minut czytania
    • kwasy
    Kwas salicylowy działa dezynfekująco, złuszczająco, przeciwzapalnie. Czym jeszcze się charakteryzuje i dlaczego poleca się go do cery z problemami trądzikowymi? Sprawdź!
  • Kwas glikolowy zalicza się do kwasów AHA. Najczęściej znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i procesów starzenia się skóry. W zależności od stężenia wykazuje inne właściwości.