Rokitnik w trosce o skórę dojrzałą i nie tylko!

22. 1. 2020 · Natalia Klonowska · 4 minuty czytania
  • tajemnicze właściwości
Rokitnik w trosce o skórę dojrzałą i nie tylko!

Rokitnik, nazywany Złotem Syberii, jest źródłem cennych substancji bioaktywnych. Olejek z rokitnika wpływa korzystnie na skórę całego ciała i zapobiega wypadaniu włosów. Ponadto, rokitnik ma w sobie 3-krotnie więcej witamitny C niż porzeczka i nie traci jej podczas obróbki termicznej, więc idealnie sprawdza się w zimie. Zobacz, jakie tajemnicze właściwości skrywa w sobie rokitnik.

Rokitnik − złoto Syberii

Rokitnik to roślina (krzew) znana i ceniona od setek lat. Olejek pozyskiwany z małych, pomarańczowych owoców rośliny zdobył sporą popularność w świecie kosmetyków naturalnych. W Polsce rokitnik rośnie dziko na wydmach, wybrzeżach klifowych i należy do gatunków chronionych. Na świecie krzewy rokitinika można spotkać na Syberii, w Nepalu, Indiach, Chinach, Pakistanie i Afganistanie.

Rokitnik

Rokitnik − zastosowanie

Duża ilość substancji bioaktywnych w roślinie w znacznym stopniu podnosi jej wartość na rynku kosmetycznym.

Rokitnik to bogate źrodło:

  • witamin A, B12, C, E, F, K, P
  • antyoksydantów
  • aminokwasów
  • lipidów
  • kwasów tłuszczowych
  • mikroelementów: potas, żelazo, wapń, krzem, glin

zastosowanie rokitnika

Rokitnik na skórę

Olejek z rokitnika zwyczajnego składa się z grupy złożonych lipidów, które wspierają zdrowe funkcjonowanie skóry. Sterole, które są obecne w olejku, wspierają barierę ochronną naskórka, pomagają zatrzymać wilgoć na poziomie komórkowym, co oznacza, że olejek przywraca jędrność i elastyczność Twojej skórze.

Liposomy pomagają przenikać przez skórę składnikom odżywczym, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie ceramidów. Ceramidy podtrzymują naturalne właściwości regeneracyjne skóry i pomagają wygładzić jej zewnętrzny wygląd.

Innymi lipidami, które można znaleźć w olejku z rokitnika są glikolipidy i fosfolipidy. Są one istotne dla pielęgnacji skóry, bo spowalniają stany zapalne i przyspieszają regenerację naskórka. Niektóre osoby nakładają jagody lub olejek rokitnika bezpośrednio na skórę, żeby zapobiec oparzeniom słonecznym lub leczyć skórę uszkodzoną promieniowaniem UV lub promieniami rentgenowskimi.

Rokitnik w kosmetologii

Rokitnik doustnie

Liście i kwiaty rokitnika stosowane są w leczeniu zapalenia stawów, wrzodów żołądkowo-jelitowych, dny moczanowej i wysypek skórnych spowodowanych chorobami zakaźnymi (odra). Herbata zawierająca liście rokitnika to źródło witamin, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych i minerałów i budulców białka (aminokwasy).

Właściwości rośliny wykorzystuje się w do poprawy ciśnienia krwi czy obniżenia poziomu cholesterolu. Rokitnik ma również chronić organizm przed chorobami naczyń krwionośnych.

Rokitnik w kuchni

Jagody rokitnika są stosuje się do zapobiegania infekcjom. Przetwory z rokitnika będą dobrym rozwiązaniem na zimę, gdy dla organizmu niezbędna jest porządna dawka witaminy C. Dzięki zawartości enzymu askorbinazy, obróbka termiczna owoców rokitnika nie powoduje utleniania witaminy C.

Rokitnik w kuchni

Rokitnik w kosmetyce

Twarz

Kosmetyki z rokitnikiem to dobre rozwiązanie jeżeli masz problemy z suchą i szybko starzejącą się skórą. Kremy do twarzy z ekstraktem z tej rośliny zaleca się do pielęgnacji skóry zmęczonej, ziemistej, przesuszonej i ze skłonnością do zmarszczek, np. lekki krem rokitnikowy Sylveco.

Usta

Właściwości odżywcze rokitnika wykorzystuje się również w pielęgnacji ust − zwłaszcza pękających i przesuszonych w okresie zimowym. Stąd jego obecność w składzie regeneracyjnego serum do ust Regenerum.

Ciało

Olejek z rokitnika dodany do balsamu intensywnie odżywia skórę całego ciała. Wszystko dzięki wysokiej zawartości karotenoidów i witaminy E w ekstrakcie z rośliny. Ciekawą, gotową propozycją takiej mieszanki jest intensywnie odżywcze masło do ciała Vianek z rokitnikiem, masłem Shea, masłem kakaowym, miodem i nagietkiem. Naturalny i krótki skład produktu przekłada się na efekt działania. Ze względu na naturalny skład, kosmetyki tego producenta mają bardziej ograniczony czas przydatności.

Rokitnik w kosmetyce

Włosy

Wyciąg z rokitnika ma dobroczynny wpływ nie tylko na kondycję skóry całego ciała. Przynosi ukojenie także w przypadku problematycznej skóry głowy. Jeżeli masz problemy z łupieżem, możliwe, że szampon i odżywka z dodatkiem rokitnika będzie dla Ciebie skutecznym rozwiązaniem. W takim wypadku warto wypróbować serię Natura Siberica, w której pojawia się dodatek ekstraktu z rokitnika: Natura Siberica, neutralny szampon do wrażliwej skóry głowy i Natura Siberica Oblepikha Siberica, rokitnikowa odżywka do wszystkich typów włosów.

Olejek z rokitnika

Ekstrakt z rokitinika jest dostępny w aptekach w postaci olejku. Można go aplikować bezpośrednio na skórę, ale najlepiej w postaci 5% roztworu, głównie ze względu na jego intensywny kolor i właściwości barwiące − rokitnik dodaje sie do kosmetyków brązujących. Kilka kropel olejku warto dodać do gotowych kosmetyków lub na przykład do własnych kremów czy maseczek przygotowywanych według domowych receptur.

Olejek z rokitnika

Maseczka z rokitnika szczególnie polecana jest do cery suchej, zniszczonej, starzejącej się i tłustej. Z zakupionego olejku warto samodzielnie przygotować naturalną, odżywczą maseczkę do twarzy.

 

Źródło:

1. SEA BUCKTHORN, WebMed

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska