Miłorząb japoński w kosmetyce: tajemnicze właściwości boskiego drzewa życia

24. 5. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 6 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Miłorząb japoński w kosmetyce: tajemnicze właściwości boskiego drzewa życia

Czy wiesz, że miłorząb japoński ma już ponad 300 milionów lat?! Jedno drzewo ginkgo biloba może żyć nawet 1000 lat. Niezwykłe właściwości tego drzewa od wieków wykorzystywane były w medycynie naturalnej. Dziś stosowany jest m.in. w kosmetyce ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne i nie tylko. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości ma magiczne drzewo życia.

Miłorząb japoński − co to jest?

Miłorząb japoński to jedno z najstarszych drzew, jakie znamy. Można nazwać go „rośliną-twierdzą” − ma moc samouzdrawiania się: nie atakują go owady, zwalcza grzyby, bakterie i wirusy, które chcą go zmorzyć chorobą. Co więcej, drzewo to ma tak silne działanie przeciwutleniające, że potrafi przeciwstawić się ogniu! Dowodem na niezwykłą odporność tej rośliny jest to, że miłorzęby japońskie były pierwszymi drzewami, które wyrosły na zgliszczach Hiroszimy po wybuchu bomby jądrowej.

Co to jest miłorząb japoński

Być może właśnie dlatego od wielu wieków drzewa ginkgo biloba, bo tak też nazywa się miłorząb japoński, otaczają klasztory i inne ważne ośrodki religijne Chinach czy Japonii. To właśnie tam możesz dziś w spotkać oryginalne i długowieczne drzewa życia, które pamiętają jeszcze zamierzchłe czasy średniowiecza.

Drzewa te wymarły w Europie ok. XVIII wieku. Oczywiście są dziś sztucznie odzyskiwane, jednak jeżeli spotkasz miłorząb japoński w naszym klimacie, możesz mieć pewność, że jest to dość „młode” drzewko.

Miłorząb japoński

Miłorząb japoński − działanie

W azjatyckiej kulturze istnieje przekonanie, że ginkgo biloba może zapewnić nieśmiertelność. W każdym razie, drzewo to nazywano „boskim drzewem życia”. Niewątpliwie jest coś w tym stwierdzeniu. Bardzo duże stężenie flawonoidów, czyli antyoksydantów, sprawia, że liście drzewa miłorzębu japońskiego bardzo często wykorzystywane są w kosmetykach przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczowych.

Miłorząb japoński działanie

Co ciekawe, wywar z liści miłorzębu japońskiego, który przygotować można samodzielnie w domu, nie będzie miał swoich magicznych właściwości. Dlaczego? Bo liście tej rośliny nie zawierają na tyle dużej dawki składników aktywnych. Więc pełne zaufanie można mieć tylko do produktów wytwarzanych w laboratorium, gdzie z rośliny uzyskuje się skoncentrowany wyciąg.

Miłorząb japoński − właściwości lecznicze

Liście miłorzębu japońskiego, a właściwie zawarte w nich substancje, bardzo dobrze wpływają na Twój układ krwionośny. Stoją za tym laktony terpenowe. Co to takiego? To molekularne mechanizmy, które wpływają na płytki krwi. Sprawiają one, że krew krąży szybciej i może zabrać ze sobą więcej tlenu. To wpływa też na to, że Twoje narządy są lepiej odżywione i dotlenione.

Miłorząb japoński wpływa na uelastycznienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu właśnie wyciąg z miłorzębu może wzmacniać pracę serca. Kiedy Twoje naczynia krwionośne są poszerzone, serce pracuje bardziej wydajnie i nie przemęcza się. Dlatego miłorząb japoński z pewnością nie zaszkodzi osobom z problemami z wysokim cholesterolem czy zmianami miażdżycowymi.

Usprawnione krążenie wpływa także na likwidacje obrzęków nóg. Miłorząb często znajduje się w preparatach do obrzękniętych i ciężkich nóg (np. Żel do nóg z kasztanowcem i miłorzębem i babką lancetowatą).

Rozszerzanie naczyń krwionośnych wpływa także na pracę mózgu. Dlatego ginkgo biloba jest składnikiem preparatów poprawiających pamięć i koncentrację. Istnieją przypuszczenia, że wyciąg z miłorzębu japońskiego może zapobiegać demencji starczej czy chorobie Alzheimera.

Właściwości lecznicze miłorząbu japońskiego

W 2003 roku, przeprowadzono badania na grupie osób pomiędzy 50 − 65 rokiem życia. W teście, wybranej grupie podawano 240 mg wyciągu z miłorzębu japońskiego, podczas gdy pozostali dostawali placebo. Badania trwały przez 4 tygodnie. Po tym czasie, osoby, które dostawały ginkgo biloba wypadły lepiej na teście szybkości reagowania. Osoby te miały też lepszy nastrój i usposobienie do świata.

Jednak dr Eric Larson (naukowiec z Kaiser Permanente Washington Health Research Institute w Seattle) uważa, że badania nie dają na to twardych dowodów. Stąd też do takich rewelacji lepiej podchodzić z rezerwą.

Nie mniej jednak, uznaje się, że miłorząb japoński może w pewnym stopniu wpływać na neuroprzekaźniki, a co za tym idzie, poprawiać funkcje poznawcze. To właśnie przyczynia się do „nieśmiertelności” mózgu.

Miłorząb japoński wpływa także na jeszcze jedną bardzo ważną funkcję w organizmie mężczyzny. Ze względu na swoje działanie na układ krwionośny i krążenie, ginkgo biloba może być stosowany w zwalczaniu zaburzeń erekcji. Dzieje się tak, bo miłorząb japoński dostarcza tlenek azotu do krwi, który rozluźnia mięśnie gładkie. Badania z University of California w San Francisco pokazały, że ekstrakt z ginkgo biloba pomógł aż 76% badanych z zaburzeniami erekcji.

Miłorząb japoński w walce z problemami erekcji

To tylko niektóre właściwości miłorzębu. Może on pomagać także na problemy z wrzodami żołądka, bóle mięśni czy artretyzm. Miłorząb japoński stosuje się także jako wspomaganie diety u osób chorych na cukrzycę typu 2 czy retinopatię cukrzycową.

Miłorząb japoński − zastosowanie w kosmetyce

Usprawnianie krążenia krwi sprawia także, że miłorząb japoński ma zastosowanie w kosmetyce. Po pierwsze, to właśnie lepsze krążenie jest pierwszym krokiem w walce z cellulitem. Flawonoidy, dzięki temu, że są silnymi antyoksydantami, pomagają usunąć toksyny z organizmu. O tym, jak powstaje i skąd bierze się cellulit pisałam w artykule: Ujędrnianie ciała: dlaczego mój cellulit nie chce zniknąć?

Ginkgo biloba poprawia napięcie skóry, a także normalizuje spalanie tłuszczy.

To, że miłorząb japoński wpływa na uelastycznienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych, sprawia, że jest często stosowany w kosmetykach do skóry naczynkowej. Może być więc swojego rodzaju alternatywą lub wzmocnieniem działania retinolu. Więcej o retinolu przeczytasz tu: Skóra lubi witaminę A, czyli retinol w kosmetykach.

W końcu nie sposób przecenić działania antyoksydacyjnego, jakie ma miłorząb japoński. Właściwości przeciwstarzeniowe i rewitalizujące skórę roślina ta zawdzięcza flawonoidom. Zwalczają one wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny. Związki te chronią także przed rozpadem kolagen oraz kwas hialuronowy w skórze. Dodatkowo, dzięki temu, że zapobiegają utlenianiu się np. witaminy C, wspomagają syntezę kolagenu.

Miłorząb japoński w kosmetyce

Skóra dzięki lepszemu ukrwieniu staje się rozświetlona i bardziej promienna. Wykorzystano to w kosmetykach takich jak Auriga, Flavo-C Serum.Odżywienie skóry może wpłynąć także na poprawę kondycji... włosów! Lepsze krążenie w skórze głowy, sprawia, że cebulki są zdrowsze i bardziej odżywione. A przez to włosy mają dłuższy okres życia i mniej wypadają. Takie zastosowanie miłorzębu japońskiego znajdziesz m.in. w Phyto Paris - rewitalizujący szampon wzmacniający włosy.

Zastosowanie miłorząbu japońskiego w kosmetyce

Miłorząb japoński dobrze radzi sobie też z zaskórnikami. M.in. tę właściwości wykorzystano w kremie aktywnym do skóry trądzikowej Bioderma Sebium AKN Fluide.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska