Olej makadamia: właściwości złota Australii

24. 6. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej makadamia: właściwości złota Australii

Pochodzi głównie z odległych terenów Hawajów i Australii. Orzech, z którego jest tłoczony, jest tak twardy, że do jego rozłupania trzeba używać specjalnych maszyn. O czym mowa? O oleju makadamia, który doskonale wpływa na Twoją skórę oraz włosy. Olej makadamia to źródło cennego antyutleniacza, kwasu omega-7, który ujędrnia skórę i zatrzymuje nieco proces starzenia się. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości kryje w sobie ten olej.

Olej makadamia − właściwości

Jeżeli chcesz wydobyć orzech makadamia ze swojej skorupki bez naruszenia jego jadalnej części, musisz użyć do tego specjalnej maszyny. Wysokie drzewa, które obradzają w pyszne orzechy makadamia, rosną w lasach tropikalnych Australii, ale także na Kostaryce i w Brazylii. Nie należy do najtańszych produktów, jednak jego dobroczynnych właściwości dla zdrowia i urody nie da się przecenić.

Zacznijmy od zdrowia. Niektórzy twierdzą, że olej makadamia może przyczyniać się do zapobiegania rozwoju raka jelita grubego. Ja jednak sceptycznie podchodzę do takich informacji. Pamiętaj, że oleje są wysokokaloryczne, przez co nadużywanie ich w diecie może prowadzić do otyłości i nadwagi.

Olej makadamia zawiera w sobie kwas omega-7. Omega-3, omega-6 i omega-9 − o tych kwasach pewnie zdarzyło Ci się słyszeć niejednokrotnie. Ale omega-7? Co to takiego?

Kwas omega-7 to mieszanka oleju plamitoleinowego, transu kwasu palmitolejowego i kwasu wakcenowego. Omega-7  dobrze wpływa na poziom cukru we krwi. Sprawia też, że w osoczu krwi obniżają się markery stanu zapalnego. Zmniejsza też poziom stresu oksydacyjnego. Omega-7 jest dobrym antyoksydantem i to między innymi dlatego tak dobrze wpływa na skórę i cały organizm.

Omega-7 to kwas, który występuje naturalnie w Twojej skórze. To sprawia, że olej makadamia naturalnie uzupełnia niedobory występujące w skórze i dobrze się z nią komponuje.

Poza tym, olej makadamia bogaty jest także w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Olej makadamia, oprócz omega-7, zawiera w sobie jeszcze jeden, bardzo silny przeciwutleniacz. Jest nim skwalen.

Olej makadamia − zastosowanie w kosmetyce

Olej makadamia na twarz 

To właśnie antyoksydacyjna siła omega-7 sprawia, że olej makadamia często jest wykorzystywany w kosmetyce. W szczególności, jako składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych. Wolne rodniki, które tworzą się w Twojej skórze pod wpływem zanieczyszczenia powietrza czy promieniowania UV, powodują m.in. stres oksydacyjny, który sprawia, że skóra szybciej traci jędrność i zdrowy koloryt. Przeczytaj więcej o antyoksydantach w artykule: Antyoksydanty w kosmetyce: ochrona skóry mieszczucha!

Olej makadamia świetnie nawilża skórę, a także sprzyja jej regeneracji. Dlatego często znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do skóry suchej, bardzo suchej i wrażliwej. Za regenerację skóry odpowiadają także kwas palmitynowy i oleinowy, które naturalnie występują w oleju. Regeneracyjne właściwości oleju makadamia wykorzystane zostały np. w kremie intensywnie odbudowującym na noc Bioliq 35 +.

Olej makadamia wycisza także zaczerwienienia i podrażnienia skóry. To wszystko dzięki zawartym w jego składzie fitosterolom. Wykorzystał to m.in. Cetaphil w emulsji micelarnej do mycia twarzy, którą możesz stosować nawet do cery z tendencją do alergii.  

Olejk makadamia możesz nakładać także bezppśrednio na skórę twarzy, np. pod oczy. Dobrze nawilży i uelastyczni delikatną skórę pod oczami, a zawarta w nim witamina A rozjaśni nieco ciemne cienie pod oczami. Dowiedz się więcej o działaniu witaminy A w kosmetykach: Skóra lubi witaminę A, czyli retinol w kosmetykach.

Olej makadamia na cellulit

Substancja ta może pozytywnie wpływać na skórę pokrytą cellulitem ze względu na swoje właściwości nawilżające i ujędrniające. Olej ten bardzo dobrze też wchłania się w skórę, przez co może dotrzeć do jej głębszych warstw. Często nazywa się go nawet znikającym olejem, bo tak szybko się wchłania.

Bardzo popularne wśród urodowych blogerek jest mieszanie oleju makadamia z masłem shea i stosowanie takiej mieszanki, jako balsam ujędrniający na uda i pośladki. Oczywiście nie jest to środek, którego działanie zaobserwujesz po kilku dniach, ale systematyczność może dać niezłe efekty.

Jest naturalny i bezpieczny, dlatego chętnie stosowany jest dla ujędrnienia skóry przez kobiety w ciąży, żeby zapobiegać rozstępom.

Olej makadamia na włosy i paznokcie

Olej makadamia świetnie działa na nawilżenie włosów i paznokci. Możesz wykorzystywać go do olejowania produktów skóry. Dzięki temu płytka paznokcia pozostanie elastyczna i odporna na rozdwajanie się i łamanie. Dlatego właśnie olej makadamia znalazł zastosowanie w kremie do rąk i paznokci Anida. Sprawdź też mój przepis na domowy olejek do paznokci: By rosły zdrowe i mocne! Domowy przepis na wzmacniający olejek do paznokci.

Jeżeli czujesz, że Twoje włosy potrzebują olejowania, ale boi się, że za bardzo przetłuścisz skórę głowy, to właśnie olej makadamia będzie dla Ciebie rozwiązaniem. Posiada on dużą biozgodność z ludzką skórą, dlatego nie pozostawia on na skalpie tłustej powłoki. Łatwo zmywa się go z włosów, a podczas zabiegu olejowania szybko wnika w strukturę włosów. Olej makadamia dobrze nawilża włosy i chroni przed szkodliwym działaniem temperatury. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza w lecie.

Promienie UV mogą niszczyć włosy, dlatego zawsze stosuj odpowiednie kosmetyki, które będą temu zapobiegać. Olej makadamia działa ochronnie na Twoje włosy m.in. w szamponie chroniącym przed promieniowaniem UV, Seboradin Sun.

Ten olej pozwala także na uzupełnienie naturalnej, lipidowej ochrony włosów i także tutaj wykazuje sowje działanie regeneracyjne. Olej makadamia możesz znaleźć w intensywnie regenerującej maseczce L'Biotica Biovax.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska