Olej konopny pomaga walczyć z trądzikiem! Sprawdź jego właściwości

23. 7. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej konopny pomaga walczyć z trądzikiem! Sprawdź jego właściwości

Olej konopny najczęściej (błędnie!) kojarzy się konopiami indyjskimi i ich odurzającym działaniem. Jednak zielono-złoty olej konopny nie ma żadnych właściwości narkotycznych. Wytwarzany jest z konopi siewnych i ma bardzo dobre właściwości pielęgnacyjne. Wszystko dzięki jego składowi: posiada proporcje kwasów omega-6 do omega-3 3:1. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma olej konopny i dlaczego jest dobry na trądzik.

Olej konopny – właściwości

Olej konopny wytwarzany jest z konopi siewnych, czyli Cannabic sativa L. Jest to odmiana konopi, która nie wytwarza narkotycznego składnika THC, który znajduje się w konopiach indyjskich. Przez wiele lat, olej konopny wykorzystywany był głównie w przemyśle chemicznym, m.in. dlatego, że miał on złą reputację – uznawano go za substancję zakazaną, właśnie ze względu na rzekome powiązanie z konopiami indyjskimi. Ale nie wszędzie! Azja od lat doceniała zalety oleju konopnego i stosowała go do złagodzenia wszelkich zmian skórnych.

Olej konopny ma charakterystyczny, złoto-zielonkawy odcień. Najlepszą odmianą oleju jest ten tłoczony na zimno w temperaturze 40 stopni C. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma olej CBD, czyli kannabidiol.

olej konopny

Skład oleju konopnego to ponad 80% niezbędnych nienasyconych kawasów tłuszczowych (NNKT). Kosmetolodzy zwracają szczególną uwagę na stosunek kwasów omega-6 do omega-3, a więc 3:1. Choć bardzo często mówi się o tym, że kwasy omega są bardzo dobre dla Twojej skóry czy układu trawiennego czy krwionośnego, często pomija się to, że kwasy te muszą występować w odpowiedniej proporcji, żeby były dla Ciebie najzdrowsze. Zalecana proporcja kwasów omega-6 do omega-3 powinien wynosić 5:1. Stosunek 3:1 nie jest idealnym rozwiązaniem, ale zmierza w dobrym kierunku.

Co dokładnie znajduje się w oleju konopnym? Jak już wspomniałam olej konopny to ponad 80% NNKT, są nimi kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas gamma-linolenowy. Oprócz tego w oleju znajdują się witaminy A (karoten), E, D i K.

olej konopny w buteleczce

 

Olej konopny zastosowanie

O niezwykłych właściwościach oleju konopnego, szczególnie CBD, jest coraz głośniej w świecie medycznym. British Journal of Clinical Pharmacology opublikowało badania, według których olej CBD pomaga w zwalczaniu nudności i wymiotów, może pomagać w napadach drgawkowych u osób z epilepsją, pomaga w schorzeniach neurologicznych (w tym także pomaga w leczeniu chorób psychicznych: ma działanie przeciwlękowe czy antydepresyjne). Olej konopny działa także w leczeniu chorób zapalnych skóry – z tego właśni względu często stosowany jest kosmetyce.

Co więcej, coraz więcej naukowców bada lecznicze i przeciwzapalne działanie oleju CBD w terapii stwardnienia rozsianego. Kannabidiol nie tylko pomaga zwalczyć ból towarzyszący stwardnieniu rozsianemu, a i pomaga rozluźnić mięśnie, co przynosi ulgę chorym.

olej konopny właściwości

Kwasy omega-3 mają zdolność łagodzenia stanów zapalnych i bóli reumatycznych w ciele, a także w odpowiednich dawkach mogą dobrze wpływać na pracę układu krwionośnego. Z kolei omega-6 działają dobrze na regeneracje skóry i leczenie ran.

Olej konopny w kosmetyce

Jeżeli chcesz odnaleźć olej konopny w kosmetykach, szukaj na etykietach nazwy Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil. W opisach znajdziesz też nazwę Hemp oil.

Jak już wspomniałam olej konopny dobrze wpływa na regenerację skóry dzięki zawartości kwasów omega-6 i regenerującej witaminy E. Witamina ta to także skuteczny antyoksydant, który zapobiega fotostarzeniu się skóry i stresowi oksydacyjnemu. Olej konopny bardzo dobrze wpływa na ochronę Twojego płaszcza hydrolipidowego.

Olej ten sprawdza się także w pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej z problemami. Olej konopny na trądziki stosowany jest m.in. dlatego, że potrafi regulować wydzielanie sebum. Jest niekomedogenny, co oznacza, że nie zatyka porów, przez to na skórze nie będą pojawiać się nowe wypryski. Pielęgnacja skóry trądzikowej olejem z konopi sprawi, że cera będzie dobrze nawilżona, a stany zapalne i ropne wypryski będą uspokojone przez przeciwzapalne i antybakteryjne działanie oleju.

olej konopny na trądzik

Olej z konopi jest dobrze tolerowany przez wszystkie typy skóry. Działa zmiękczająco i zmniejsza zaczerwienienie na twarzy. Możesz stosować go jako samodzielny, naturalny kosmetyk lub też szukać go w składzie kosmetyków.

Olej konopny pomaga złagodzić stany zapalne przy skórze z egzemą, łuszczycą czy innymi problemami dermatologicznymi. Znajdziesz go w składzie kremu konopnego na dzień CutisHelp Egzema. W razie problemów dermatologicznych ze skórą możesz też przetestować maść konopną na noc CutisHelp Egzema.

olej konopny na skórę

Olej konopny nadaje się także do skóry atopowej i wrażliwej. Dlatego został dodany do mineralnego kremu dermo-ochronnego Pharmaceris E Emotopic. Krem ten zawiera wysoki faktor ochrony przed słońcem: SPF 50+.

Przez wiele lat olej z konopi nie cieszył się dobrą sławą. Głównie przez błędne powiązanie z konopiami indyjskimi. Całe szczęście ten krzywdzący dla tego wspaniałego, naturalnego kosmetyku mit odchodzi już w zapomnienie. Bieżące badania medyczne odkrywają coraz to nowsze zastosowanie oleju CBD. Olej z konopi siewnej to niemal uniwersalny kosmetyk do każdego rodzaju skóry. Najlepiej wpływa na skórę trądzikową, atopową, suchą i wrażliwą.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska