Jaśmin − cesarska pielęgnacja skóry dojrzałej

20. 9. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 4 minuty czytania
  • tajemnicze właściwości
Jaśmin − cesarska pielęgnacja skóry dojrzałej

Jaśmin to jeden z najbardziej mistycznych kwiatów, jaki istnieje. Przypisuje mu się nie tylko właściwości chemiczne i fizyczne, ale wręcz magiczne działanie na ciało i ducha. Olejek z jaśminu wykorzystywany jest w perfumach, ale także w aromaterapii i kosmetyce. Jaśmin znajduje się także w kosmetykach ujędrniających do ciała i kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Zobacz, co jeszcze skrywa w sobie ta cesarska roślina.

Jaśmin – pochodzenie z Azji czy z Persji?

Jaśmin to niezwykle mistyczna roślina. Choć istnieją spory co do tego, skąd jaśmin pochodzi, mówi się, że zdobił on ogrody cesarskie. Jedne źródła podają, że roślina ta wywodzi się z południowych Indii, inni piszą, że po raz pierwszy pojawił się w Persji czy w Egipcie.

Jaśmin najpiękniej pachnie o zmierzchu, latem, kiedy na niewielkich kwiatach zbierają się krople rosy. Pora dnia ma także znaczenie dla zbioru kwiatów jaśminu – zbiera się je tuż przed wschodem słońca.

jaśmin wielokwiatowy

Jaśmin od zawsze kusił swoim zapachem. Dlatego do dziś stosowany jest jako aromat nawet najdroższych perfum. Znajduje także szerokie zastosowanie w aromaterapii: uspokaja, relaksuje, a także… uwodzi! Jaśmin uważany jest także za afrodyzjak. Jaśmin w języku arabskim oznacza „dar od boga”. I nic w tym dziwnego, skoro roślina ta ma tak szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie, zdobi balkony i ogrody, a do tego pięknie pachnie.

Wyróżnia się ponad 300 gatunków jaśminu. Najczęściej możesz spotkać jaśmin wielokwiatowy, jaśmin lekarski (zwany też prawdziwym) i jaśmin Sambac.

jaśmin

Jaśmin w medycynie naturalnej – pomaga w depresji i pobudza libido

Choć nie wiadomo dokładnie, gdzie jaśmin pojawił się na samym początku, pewne jest jedno: jest stosowany w medycynie naturalnej od wieków. Napary z jaśminu leczyły choroby skóry, ale także dolegliwości bólowe czy problemy hormonalne u kobiet.

Z jaśminu ekstrahowany jest olejek eteryczny. Jego woń, jak już wspomniałam, wykorzystywana jest m.in. w aromaterapii. Olejek eteryczny z jaśminu stosowany do kominków do aromaterapii może poprawić Twój nastrój, zrelaksować Cię i ukoić zszarpane nerwy. Twierdzi się też, że zapach jaśminu może działać przeciwdepresyjnie. Dodatkowo, zapach jaśminu może pomagać w leczeniu bólów głowy. Jako olejek eteryczny, działa także przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Napar z jaśminu i olejek eteryczny z jaśminu są także wykorzystywane przy leczeniu bezsenności.

jaśmin w kosmetologii

Z kolei herbata jaśminowa jest nie tylko smaczna i dobra dla Twojego zdrowia, ale pomoże pielęgnować Twoją skórę. Zaparzone, suszone kwiaty jaśminu pomagają w leczeniu schorzeń skórnych, przy podrażnieniach czy obtarciach. Pomaga także przy wysypkach czy nawet… oparzeniach słonecznych.

Woń jaśminu jest niezwykle sensualna. Dlatego też w medycynie naturalnej stosowana jest jako środek pobudzający libido u kobiet i u mężczyzn.

kosmetyki z jaśminu

Jaśmin w kosmetyce – do skóry dojrzałej i suchej

Jaśmin w kosmetyce stosuje się bardzo często ze względu na jego wspaniały zapach. Dlatego też na półkach drogerii znajdziesz płyny do kąpieli, mydła i żele do kąpieli o zapachu jaśminu. Np. mydło naturalne białe Receptury Babuszki Agafii. Ale kwiat jaśminu na w swoim składzie wiele substancji odżywczych dla Twojej skóry.

Kwiaty jaśminu posiadają w sobie także naturalne flawonoidy, które doskonale wpływają na zachowanie młodego wyglądu skóry. Jaśmin jest także często stosowany w kosmetykach ujędrniających i kremach przeciwzmarszczkowych. Co więcej, olejek jaśminowy wspaniale działa na włosy: wygładza je i sprawia, że są jedwabiste, sypkie i połyskujące. Olejek jaśminowy pomaga nawilżyć skórę i złagodzić podrażnienia. Bardzo często wykorzystywany jest w olejkach do masażu, które mają również działanie aromaterapeutyczne.

W kosmetyce stosowane jest także masło jaśminowe. Ten składnik wykorzystany został w kremie przeciwzmarszczkowym Ziaja 50+ Jaśmin w kremie. Masło jaśminowe pomaga w regeneracji naskórka, przywróceniu odpowiedniego nawilżenia skóry i jej elastyczności. Krem Ziaja 50+ dodatkowo pozytywnie wpływa na pobudzenie fibroblastów do produkcji kolagenu i elastyny. Dla silniejszego efektu możesz stosować także krem Jaśmin w kremie na noc Ziaja 50+.

jaśmin wykorzystywany w kosmetykach

Nawilżające i ujędrniające działanie jaśminu zastosowane zostało także w balsamach do ciała. Marka Nuxe od wielu lat opiera swoje receptury o składniki pochodzące z natury. W ujędrniającym kremie do ciała Nuxe Body znalazł się także ekstrakt z jaśminu, który nadaje kosmetykowi niezwykły aromat, a także dogłębnie nawilża i poprawia naturalne napięcie skóry. Nawilżające i łagodzące działanie jaśminu wykorzystane zostało także w balsamie dotleniającym Lierac Hydragenist do skóry suchej (kuracja SOS).

jaśmin w olejkach

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska