Tajemnice składników kosmetycznych: mocznik

10. 10. 2017 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • składniki roślinne
Tajemnice składników kosmetycznych: mocznik

Mocznik to jeden z najlepszych środków nawilżających używanych w kosmetykach. Istnieje mnóstwo badań dermatologicznych, które potwierdzają jego skuteczność w walce z łuszczycą i objawami AZS. Poznaj niezwykłe działanie mocznika i dowiedz się, jak dobrać zawartość procentową mocznika w kremie do potrzeb Twojej skóry.

O moczniku mówić można co najmniej w dwóch kontekstach: medycznym i kosmetycznym. Rozszyfrowując tajemnicze właściwości mocznika w kosmetykach, pozostawię na dalszym planie jego medyczne działanie i skupię się na roli, jaką odgrywa w codziennej pielęgnacji największego organu w organizmie człowieka, czyli skóry. Zacznijmy od początku...

Co to jest mocznik?

Ta tajemnicza substancja jest związkiem chemicznym, który w naturalny sposób powstaje w Twoim organizmie. Wydalasz go wraz z moczem i potem. Mocznik jest także ważnym składnikiem związków chemicznych, które występują w warstwie rogowej naskórka. To on m.in. odpowiada za utrzymanie i związanie wody w skórze. Choć kojarzony jest z wydzielinami o niezbyt przyjemnym zapachu, tak naprawdę jest bezwonnym i bezbarwnym kryształkiem.

W przemyśle kosmetycznym najczęściej stosuje się mocznik syntetyczny. Tak więc bez obaw – w kremach i lekach z mocznikiem nie znajdziesz substancji odzyskanej z ludzkiego czy zwierzęcego moczu.

Mocznik – właściwości nawilżające na piątkę z plusem!

Mówiąc w wielkim uproszczeniu: mocznik działa jak gąbka – pochłania i zatrzymuje wodę w nawet najgłębszych warstwach skóry. Uznaje się go za jeden z najlepszych znanych kosmetologii humektantów.

W 2013 roku koreańscy naukowcy z Skin Research Institute przeprowadzili badania nad działaniem preparatów nawilżających skórę. Testom poddano aż 106 różnych substancji, w tym oleje, woski, humektanty i wiele innych preparatów silnie nawilżających. 

Co wykazało badanie?
Wśród humektantów mocznik zdecydowanie najlepiej nawilża skórę.

Co więcej, badania nad łagodzeniem stanu skóry atopowej wykazały, że mocznik zdecydowanie lepiej łagodzi objawy atopii niż natłuszczająca gliceryna.

Mocznik, który występuje w kosmetykach w wyższych stężeniach, działa także złuszczająco, przez co świetnie radzi sobie z rozpuszczaniem i zmiękczaniem nawet najbardziej suchych i zrogowaciałych części skóry, np. na piętach.

 

Mocznik w kosmetykach – do jakiego rodzaju skóry je stosować?

Mocznik w kosmetyce stosuje się  najczęściej do skóry suchej i bardzo suchej. Jest także złotym środkiem w podstawowej pielęgnacji skóry atopowej.

Sprawdź, jak wybrać krem do skóry atopowej.

Skóra sucha charakteryzuje się tym, że skóra właściwa nie produkuje wystarczającej ilości tłuszczów. Przez to naskórek szybko traci wodę, jest wrażliwy, napięty, a miejscami nawet bolesny. Jeżeli masz skórę suchą, dobrym rozwiązaniem będzie dla Ciebie zastosowanie kremów z mocznikiem o niższym stężeniu.

Miejscem narażonym na przesuszenia i odwodnienie są dłonie. Dlatego też w składzie kosmetyków do rąk bardzo często możesz znaleźć mocznik w stężeniach do 10 procent, np. w Anida krem do rąk i paznokci z olejkiem arganowym głębokie nawilżanie.

Skóra bardzo sucha opisywana jest w kosmetologii jako taka, na której pojawiają się łuski i suche płatki naskórka, a także pęknięcia i wyraźna szorstkość. Związane jest to z nieprawidłowym pozbywaniem się przez organizm zrogowaciałego naskórka. Gdy masz skórę bardzo suchą, ważna jest regularna, codzienna pielęgnacja balsamami i kremami nawilżającymi, a także usuwającymi nieraz bolesne zrogowacenia.

Wskazówka
Im skóra bardziej sucha, tym większe stężenie mocznika możesz stosować.

Preparatem do skóry bardzo suchej i zrogowaciałej o stężeniu 10 procent, jest m.in. SVR Xerial 10 – mleczko do ciała.

A w jakiej postaci najlepiej stosować mocznik? Badania dermatologiczne wykazują, że kremy z mocznikiem w postaci oleju w wodzie aktywnie działają do kilkudziesięciu minut. Natomiast emulsje w postaci wody w oleju działają nawet do kilkudziesięciu godzin, a więc nawet kilkanaście razy dłużej!

Mocznik w kosmetyce – jakie stężenie będzie najlepsze?

Mocznik w kosmetyce stosuje się  w stężeniach od 2 do 20 procent. Gdy wybierasz krem nawilżający z mocznikiem, zwróć uwagę, aby jego stężenie nie przekraczało 10 procent. To właśnie w takiej postaci substancja ta najlepiej utrzymuje wodę w naskórku. Dzięki niej skóra staje się bardziej miękka i elastyczna. Odzyskuje także zdrowy koloryt i młody wygląd.

Kremy oraz leki, które zawierają większe stężenie mocznika (większe niż 10 procent), przeznaczone są zazwyczaj do walki ze zrogowaciałym naskórkiem, a także przebarwieniami. Mocznik w takiej postaci ma właściwości złuszczające. Preparaty z „silniejszym” mocznikiem dermatolodzy polecają osobom z łuszczycą oraz innymi chorobami skóry związanymi z nadmiernym rogowaceniem.

Zobacz leki i preparaty na przebarwienia.

Kremy z mocznikiem – idealne na szorstkie i suche stopy!

na szorstkie i suche stopyNadmierne zrogowacenie najczęściej występuje na stopach oraz w okolicy łokci. Bardzo często balsamy do ciała nie dają sobie rady z poskromieniem szorstkiej, pękającej i przesuszonej skóry w tych okolicach.

Co więcej, na piętach gromadzi się sporo martwego naskórka, który warto na bieżąco usuwać, żeby uniknąć narastania bolesnych modzeli czy odcisków. Możesz zrobić to za pomocą tarki (choć wielu kosmetologów odradza tę metodę – pisałam o tym w tekście: Jak wybrać krem na zrogowacenia na stopach?).

Możesz też wykorzystać złuszczającą moc wysokiego stężenia mocznika, który zawarty jest w specjalnych kremach do stóp i łokci, np. Regenerum – regeneracyjne serum do pięt czy Gehwol Lipidro Krem .

 

Najnowsze artykuły

  • Peptydy – czym są i jak działają?

    Peptydy to związek występujący naturalnie w organizmie, a jego działanie docenił między innymi przemysł kosmetyczny. Poznaj właściwości peptydów i zobacz, jakie efekty przynosi używanie kosmetyków z peptydami.
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Peptydy – czym są i jak działają?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?

    Martwią Cię nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub ciała? Skutecznym remedium może okazać się kosmetyk z arbutyną! Co to jest arbutyna i w jakich preparatach ją znajdziesz? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
    Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
  • Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?

    Bakuchiol nazywany też retinolem roślinnym to cenna substancja pozyskiwana naturalnie. Jakie ma właściwości, w jakich kosmetykach można go znaleźć i kto powinien się nim zainteresować? Sprawdź!
    • składniki roślinne
    Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?
    • składniki roślinne
  • Czym jest PEG w kosmetykach?

    PEG (glikol polietylenowy) jest związkiem syntetycznym, wykorzystywanym między innymi w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest i jakie ma właściwości? Czy PEG jest szkodliwy? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Czym jest PEG w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne

Przeczytaj też

  • Peeling solny na wrastające włoski po depilacji

    Aby pozbyć się wrastających włosków i przygotować skórę do depilacji, warto wykonać peeling. Poznaj przepis na domowy kosmetyk z soli, olejków eterycznych i oliwy z oliwek.
    • infografiki urodowe diy
    Peeling solny na wrastające włoski po depilacji
    • infografiki urodowe diy
  • Depilacja woskiem czy pastą cukrową? Poznaj wady i zalety

    Depilacja woskiem czy pastą cukrową? Która metoda jest lepsza? Czym różnią się od siebie? Jakie są ich wady i zalety? Czy istnieją przeciwwskazania? Sprawdź!
    • depilacja
    Depilacja woskiem czy pastą cukrową? Poznaj wady i zalety
    • depilacja
  • Domowy balsam brązujący do ciała – zrób to sama!

    Jeśli chcesz uzyskać efekt opalenizny bez narażania skóry na ekspozycję promieni słonecznych, koniecznie sprawdź nasz przepis na balsam brązujący. Dowiedz się więcej!
    • infografiki urodowe diy
    Domowy balsam brązujący do ciała – zrób to sama!
    • infografiki urodowe diy
  • Kosmetyki ujędniające - jak działają na brzuch? Co w nich siedzi i jakie mają właściwości?

    Ujędrnienie brzucha i ciała to nie lada wyzwanie. Sprawdź, czego poszukiwać w kosmetykach ujędrniających i które składniki powinny zwrócić Twoją uwagę! Dowiedz się więcej!
    • jędrne ciało
    Kosmetyki ujędniające - jak działają na brzuch? Co w nich siedzi i jakie mają właściwości?
    • jędrne ciało

Więcej artykułów na ten temat