Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego

24. 8. 2017 · Olga Steliga-Dykas · 6 minut czytania
  • oleje

Olejek rycynowy to jeden z najtańszych i najbardziej dostępnych olejków. Kupisz go w aptece, a wykorzystasz do pielęgnacji każdego rodzaju cery, włosów i paznokci. Co potrafi ten kosmetyczno-apteczny bohater? Odpowiedź to tylko i aż jedno słowo: upiększa!

Co to jest olejek rycynowy?

Olej lniany powstaje z lnu, arganowy z arganii żelaznej, a rycynowy... wcale nie z rycyny! Co ciekawe, nie zawiera jej nawet w swoim składzie. Skąd zatem nazwa?

Olejek wytwarza się z nasion rącznika pospolitego. Wyciska się go na zimno, a następnie gotuje wraz z wodą, co pozwala na pozbycie się właśnie rycyny, toksycznej substancji, która może doprowadzić nawet do śmierci. Dostępny na rynku olejek rycynowy jest dla ludzi całkowicie nieszkodliwy.

Zapakowany w ciemne, szklane buteleczki jest bardzo gęstą i jasnożółtą lub bezbarwną cieczą. 30 gramów olejku można kupić już za niecałe dwa złote.

Na co stosuje się olej rycynowy?

Jeśli kupisz rycynowy olejek, przeczytasz na etykietce, że w medycynie wykorzystywany jest on jako środek przeczyszczający. Nasze babcie zawsze miały go w domowej apteczce, ale nie zawsze wykorzystywały go zgodnie z zaleceniami farmaceutów lub lekarzy, bowiem dobrze wiedziały, że oprócz leczenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pomoże on również zadbać o urodę.

Szerokie zastosowanie olejku w 1958 roku opisał brytyjski lekarz D. C. Javris w "Medycynie ludowej" (ang. Folk Medicine). Javris pisał, że na wsiach używano go nawet do usuwania brodawek, przebarwień i znamion, ale również do pielęgnacji pępka u niemowląt czy w masowaniu obolałych stóp!

 

Olej rycynowy na twarz

Olejek z rącznika pospolitego podobnie jak inne olejki nawilża skórę, ponieważ pomaga zachować wodę w jej głębokich warstwach. To jednak tylko jedna z jego cudownych mocy! Co jeszcze potrafi?

Olejek rycynowy a trądzik

Olej wykazuje działania antybakteryjne ze względu na zawartość kwasu rycynolowego, dlatego przyda Ci się w kosmetyczce, jeśli raz na jakiś czas na twarzy wyskakuje Ci jakaś niespodzianka. W takim wypadku nierozcieńczony olejek nałóż punktowo na wyprysk. 

Jeśli masz cerę trądzikową, kilka razy w tygodniu zafunduj sobie kurację z olejkiem. Po wieczornej kąpieli, zrób sobie tzw. "parówkę", aby pory skóry się otworzyły. Następnie osusz delikatnie twarz i wmasuj kosmetyk. Następnego dnia rano umyj buzię. Skóra będzie nawilżona, a zmiany trądzikowe nieco przygasną.

Sprawdź leki i preparaty na trądzik.

Olejek na blizny po trądziku i przebarwienia

przebarwienia na twarzyBlizny potrądzikowe najlepiej leczyć tuż po ich powstaniu. Im starsza blizna, tym trudniej będzie ją zredukować.

Jeśli na Twojej buzi pozostały dziurki lub brązowo-fioletowe plamy, sięgnij po olejek z rącznika.

Zawarte w nim kwasy pomogą rozjaśnić przebarwienia i zmniejszyć blizny. Nie od razu jednak Kraków zbudowano, więc uzbrój się w cierpliwość. Tylko regularne stosowanie olejku pomoże zauważyć Ci efekty.

Zobacz kosmetyki na przebarwienia skóry.

Olejek rycynowy do demakijażu

Nie każdy płyn micelarny i inne kosmetyki do demakijażu są w stanie poradzić sobie z mocno kryjącym makijażem czy wodoodpornymi kosmetykami. Spróbuj zrobić prosty eksperyment.

Wykonaj normalny demakijaż, a później nałóż nieco olejku rycynowego na wacik (ponieważ jest dosyć gęsty możesz połączyć go z innym olejkiem, np. arganowym) i przetrzyj nim twarz.

Najprawdopodobniej na watce pojawią się pozostałości makijażu, który już przecież teoretycznie zmyłaś! Jeśli zastanawiałaś się, czemu Twoja cera jest nieco zanieczyszczona, masz odpowiedź.

 

Olej rycynowy na paznokcie i skórki

Dłonie wizytówką kobiety? Owszem, ale czasem trzeba dać paznokciom odpocząć od lakieru i podratować je nie tylko drogeryjnymi odżywkami. Jeśli miałabym stworzyć listę moich ulubionych produktów do paznokci, olejek rycynowy, obok maści z witaminą A i oliwy z oliwek, stanąłby na podium.

Jak stosować olejek rycynowy do paznokci? Najlepiej wtedy gdy wiesz, że wszystkie obowiązki domowe masz już za sobą. Niewielką kropelkę olejku nałóż na dłoń, a następnie delikatnie rozetrzyj na paznokciach i skórach. Postaraj się, aby pozostał na nich chociaż przez pół godziny. Jeśli będziesz stosować go regularnie, szybko zobaczysz efekty. Skórki będą wygładzone, a paznokcie elastyczne, mocniejsze i wygładzone.

Olej rycynowy do włosów, brwi i rzęs

Prawdopodobnie Twoje pierwsze skojarzenie związane z olejkiem rycynowym dotyczy właśnie pielęgnacji włosów, brwi i rzęs. Faktycznie, tę metodę stosowano już dawno temu, by włosy szybciej rosły, stały się grube i lśniące, ale także... ciemniejsze!

Zobacz olejki do włosów.

Olejek rycynowy do włosów

Jak już wyżej wspomniałam, olejek jest dosyć gęsty, a co za tym idzie, nieco "tępy" w rozsmarowywaniu, dlatego warto mieszać go z innymi olejkami. Aby pobudzić wzrost włosów, wymieszaj go w garnuszku razem z olejem kokosowym, laurowym czy rozmarynowym. Lekko podgrzaną mieszankę nałóż na skórę głowy i wykonaj masaż. W ten sposób pobudzisz krążenie krwi, a o cebulki zadba już olejek. Pozostałą mieszankę rozsmaruj na całej długości włosów, zrób koczek, nałóż foliowy czepek i tak idź spać. Następnego dnia rano normalnie umyj włosy. Pamiętaj, że taki zabieg powinnaś stosować kilka razy w tygodniu, aby zauważyć satysfakcjonujące Cię efekty.

Jeśli nie poskąpisz olejku na całe włosy, przy okazji zauważysz, że po kilku zastosowaniach będą bardziej miękkie, elastyczne, przestaną się łamać i staną się... ciemniejsze. Dlaczego? Przypomnij sobie, jaki kolor mają Twoje włosy po kąpieli. Są o kilka tonów ciemniejsze, prawda? Olejek pozwoli włosom w swoim wnętrzu zatrzymać wilgoć i właśnie dlatego je przyciemnia.

Olejek rycynowy do brwi i rzęs

Aby brwi i rzęsy stały się ciemniejsze, szybciej rosły i były mocniejsze niż dotychczas, codziennie po kąpieli za pomocą starej, umytej spiralki wczesuj w nie olejek. Przy odpowiedniej regularności zauważysz efekty. Pamiętaj, że cykl wzrostu rzęs wynosi około 90-100 dni. Co to oznacza? Mniej więcej co trzy miesiące Twoje rzęsy się "wymieniają". Dlatego aby zadbać o odpowiedni wzrost nowych, użyj starego pędzelka od eyeliner'a i rozsmarowuj niewielką ilość kosmetyku wzdłuż linii rzęs. Uważaj jednak, by nie zatrzeć oka. Sprawdziłam: piecze!

Najnowsze artykuły

Przeczytaj także

  • Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

    Czy wiesz, że olej kokosowy wspomaga kondycję skóry i włosów? Dowiedz się, kto powinien po niego sięgnąć? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kosmetyków na bazie tego surowca!
    • oleje
    Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
    • oleje
  • HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

    Olejek z pestek malin pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, przeciwzapalnie. Sprawdź, w czym jeszcze pomaga!
    • oleje
    HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
    • oleje
  • Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?

    Chcesz wzmocnić, odżywić i zmiękczyć włosy? Sięgnij po produkty zawierające keratynę. Dowiedz się, dlaczego warto zdecydować się na kuracje kreatynowe i komu poleca się je w sposób szczególny!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Właściwości witaminy C w kosmetykach

    Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Właściwości witaminy C w kosmetykach
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne

Więcej artykułów na ten temat