Rozmaryn w kosmetyce i medycynie naturalnej − panaceum na wszystko?

27. 3. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Rozmaryn w kosmetyce i medycynie naturalnej − panaceum na wszystko?

Na skórę, na stany zapalne w jamie ustnej, na grzybicę, na układ nerwowy, a nawet na depresję! Na to wszystko można stosować rozmaryn. Ten wiecznie zielony krzaczek, znasz pewnie z kuchennej półeczki. Odgrywa jednak ogromną rolę w ziołolecznictwie, a jego działanie na skórę sprawia, że znalazł też swoje miejsce w składach niektórych kosmetyków. Zobacz, jak działa to zioło i olejek eteryczny rozmarynowy.

Rozmaryn − właściwości

Rozmaryn to krzew, który przez cały rok jest zielony − nie gubi swoich igieł i nie zmienia kolorów. Można więc powiedzieć, że to bardzo wytrwała roślina. Nic więc dziwnego, że w niektórych kulturach uznawany jest za symbol wierności i wiecznej miłości. Spalane gałązki rozmarynu wykorzystywane były także do wypędzania złych duchów z pomieszczeń. Wróćmy jednak do XXI wieku...

Właściwości rozmarynu

Możesz ją spotkać dziko rosnącą w okolicach Morza Śródziemnego. Rozmaryn stosowano już w starożytności. Z tamtych czasów pochodzi też jego nazwa. A oznacza ona mniej więcej tyle, co „róża morza”. Dziś rozmaryn stosowany jest tak w kuchni, jak i w medycynie naturalnej czy w kosmetyce. Rozmaryn działa przede wszystkim przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Rozmaryn − właściwości lecznicze

W medycynie zastosowanie ma tak olejek z rozmarynu, jak i samo ziele krzewu. Rozmaryn możesz wykorzystywać np. przy przeziębieniu czy grypie − napar z rozmarynu ma bowiem działanie rozgrzewające. Nie bez znaczenia zostają tu także jego właściwości antybakteryjne.

Olejek z rozmarynu ma szerokie zastosowanie przy leczeniu schorzeń reumatycznych. Nakłada się go głównie zewnętrznie, na miejsce występowania bólu. Dzięki właściwościom antyseptycznym, ma także zastosowanie w kosmetyce i leczeniu schorzeń skóry. Często może stanowić składnik olejku do masażu bolesnych miejsc.

Właściwości lecznicze rozmarynu

Oprócz tego rozmaryn ma bardzo pozytywny wpływ na Twój układ krążenia. Substancje rozmarynu rozszerzają naczynia włosowate, przez co poprawia się krążenie w Twoim organizmie.

Ziele rozmarynu dobrze wpływa przede wszystkim na Twój układ trawienny − dobrze działają na właściwą pracę jelit. Preparaty na bazie rozmarynu polecane są także dla osób cierpiących na cukrzycę − mogą mieć one wpływ na produkcję insuliny i obniżenie poziomu glukozy we krwi. Oprócz tego rozmaryn dobrze wpływa na pracę wątroby.

Co ciekawe, najnowsze badania dowodzą, ze rozmaryn może dobrze wpływać także na Twój wzrok. Kwas karnozowy, który wchodzi w skład rozmarynu, może zapobiegać degeneracji plamki żółtej. Dla oczu ważne jest także działanie antyoksydacyjne rozmarynu. Więcej na temat antyoksydantów możesz dowiedzieć się z mojego artykułu: Antyoksydanty: ochrona skóry mieszczucha!

Olejek eteryczny z rozmarynu − działanie

W aromaterapii olejek eteryczny z rozmarynu ma bardzo duże znaczenie. Przypisuje się mu właściwości łagodzące bóle mięśniowe i reumatyczne.

Jeżeli chcesz stosować olejek eteryczny na skórę, pamiętaj, aby zawsze robić to w rozcieńczeniu! Olejek eteryczny z rozmarynu, który jest nierozcieńczony, może podrażniać skórę.

Jak działa olejek eteryczny z rozmarynu

Olejek eteryczny rozmarynowy wykorzystuje się także w stymulacji układu nerwowego. Najlepiej działa jako składnik parówki czy inhalacji. W medycynie naturalnej przypisuje mu się działanie poprawiające pamięć, pobudzające do działania (zwalczanie apatii), a nawet podnoszące libido. Olejek rozmarynowy może nawet poprawiać nastrój i walczyć z objawami depresji.

Uwaga! Stosowania oleju eterycznego z rozmarynu nie zaleca się kobietą w ciąży, bo może on wywołać poród!

Rozmaryn − zastosowanie w kosmetyce

Olejek eteryczny działa także dobrze na skórę. Ponieważ ma działanie ściągające i antyseptyczne, sprawdzi się przy pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej. Rozmaryn znajduje się w składzie płynu micelarnego, Dermedic Normacne Preventi H2O i delikatnie złuszczającym żelowym peelingu do twarzy z płatkami róży od Nuxe. Antybakteryjne działanie zastosowano także w ziołowej pielęgnacji stóp (krem do stóp) od Sylveco.

Rozmaryn to także źródło flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Może więc być stosowany w celach detoksykacji oraz ochrony skóry przed starzeniem.

Olejek rozmarynowy działa także na rozjaśnianie skóry oraz zmiany w pigmentacji. Kwas rozmarynowy to główny składnik repigmentacyjnego kremu Pharmaceris V Viti-Melo Day. Dzięki jemu przeciwuleniającemu działaniu, krem ochrania komórki skóry przed degeneracją. Dobrze wpływa on także na regenerację skóry pokrytej bliznami.

Zastosowanie rozmarynu w kosmetyce

Rozmaryn stosuje się także w kuracji antycellulitowej − pomaga ujędrnić skórę oraz utrzymać jej odpowiednie nawilżenie. To dzięki jego działaniu pobudzającemu krążenie.

Olejek rozmarynowy stosuje się w kosmetyce bardzo często w pielęgnacji włosów. Szczególnie dobrze wpływa na włosy przesuszone i z rozdwajającymi się końcówkami. Rozmaryn stosowany na skórę głowy może mieć działanie przyspieszające porost włosów. Pamiętaj też, że olejek rozmarynowy może przyciemniać włosy − jeżeli więc jesteś rozjaśnianą blondynką, kuracja rozmarynem może nie być dla Ciebie najlepszym pomysłem. Możesz dodawać go do domowych maseczek i wcierek. Olejek rozmarynowy pomaga także w leczeniu chorób skóry, w tym chorób skóry głowy takich, takich jak łojotok czy łupież.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska