Opis
Natur Planet olejek cytrynowy, 10 ml wyróżnia się świeżym, orzeźwiającym zapachem i dobroczynnym działaniem na kondycję skóry trądzikowej. Olejek może być stosowany jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych, m.in. podczas masażu rozgrzewającego.
Właściwości
- Świeży, cytrusowy zapach.
- Można stosować jako dodatek do kremu, balsamu lub oleju.
- Wspomaga leczenie trądziku, kurzajek i opryszczki.
- Reguluje wydzielanie sebum i rozjaśnia przebarwienia.
- Dodaje energii i poprawia koncentrację.
- Naturalny skład.
- Wegański.
- Nietestowany na zwierzętach.
Olejek cytrynowy polskiej marki Natur Planet to olejek eteryczny pozyskiwany ze skórek cytryny, którego świeży zapach dodaje energii i poprawia nastrój. Ze względu na wyjątkowy skład olejek wykazuje wszechstronne działanie na organizm człowieka. Stosowany jest przede wszystkim na zmiany trądzikowe, kurzajki oraz opryszczki. Olejek skutecznie reguluje wydzielanie sebum i chroni przed powstawaniem zaskórników, w związku z czym świetnie sprawdza się w przypadku cery trądzikowej.
Olejek cytrynowy Natur Planet wykazuje również działanie ujędrniające i rozjaśniając przebarwienia na skórze. Warto korzystać z niego podczas aromaterapii, ponieważ charakterystyczny aromat olejku łagodzi kaszel, katar, problemy z zatokami i bóle migrenowe, a także niweluje nieprzyjemne uczucie nudności. Olejek cytrynowy zalecany jest do stosowania po uprzednim rozcieńczeniu w porcji kremu, balsamu lub oleju do masażu ciała.
Skład INCI
Citrus Limonum Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*, Citronellol*, Geraniol*
*naturalny składnik olejku eterycznego
Jak stosować
Na skórę: 2 krople olejku dodać do porcji kremu, balsamu, oleju. Masować skórę.
Kąpiele: 2-6 kropli dodać do wanny wody.
Przeznaczenie
Olejek cytrynowy otrzymywany jest przez tłoczenie na zimno skórki owoców cytryn. Jest lekko żółtawy lub przezroczysty o charakterystycznym cytrynowym zapachu. Składniki olejku pozwalają na szerokie zastosowanie olejku w aromaterapii: delikatny cytrynowy zapach działa kojąco i odświeżająco na zmysły. Działanie antyseptyczne wykorzystywane jest zarówno w przygotowaniu roztworów do płukania gardła (ok. 2-5 kropli olejku do 50 ml letniej wody), jak i w terapii przeciwtrądzikowej — jako dodatek do kremów, mydeł, olejów, balsamów. W gospodarstwie domowym może służyć do dezynfekcji powierzchni (kilka kropli olejku dodać do wiadra z wodą do mycia podłóg).
Ostrzeżenia
Przechowywanie: przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i niedostępnym dla dzieci miejscu.
Nie stosować olejku w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.
Nie stosować olejku na skórę przed ekspozycją na słońce.
Chronić przed kontaktem z oczami.
Olejek cytrynowy - przeciwwskazania i środki ostrożności
Olejku cytrynowego nie powinno stosować się: u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, u osób przebywające na słońcu (zawarte w nim związki kumarynowe wykazują bardzo dużą wrażliwość na promieniowanie słoneczne) bezpośrednio na skórę (zaleca się wcześniejsze rozcieńczenie produktu).
Producent
INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś ul. J. Baildona 24/3 40-115 Katowice