Olimp Nutramil Complex Protein, smak waniliowy, 6 saszetek

Dostępny
46,93

O produkcie

100008595

Nutramil complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi uzupełnienie codziennej diety.

Właściwości

Preparat Olimp Nutramil Complex Protein zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji.

Źródłem tłuszczówoleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.

Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.

Kiedy stosować Olimp Nutramil Complex Protein?

Olimp Nutramil Complex Protein należy stosować w stanach niedożywienia lub zagrożenia niedożywieniem, zwłaszcza w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na białko*. Zalicza się do nich:

  • choroby nowotworowe,
  • choroby neurodegeneracyjne,
  • zaburzenia odżywiania (anoreksję),
  • rozległe oparzenia,
  • choroby utrudniające gryzienie i połykanie,
  • trudność w samodzielnym przygotowywaniu i spożywaniu posiłków,
  • krótkotrwałe choroby o ciężkim przebiegu (np. grypa, COVID-19),
  • przed i po operacjach związanych z chorobami zapalnymi jelit,
  • zespół jelita drażliwego w postaci biegunkowej,
  • resekcja częściowa jelit lub żołądka,
  • dieta eliminacyjna w celiakii i nietolerancji laktozy.

Saszetki Olimp Nutramil Complex Protein można stosować zarówno w czasie choroby, jak i w okresach rekonwalescencji (np. po udarze lub urazie).

* https://www.mp.pl/pacjent/leki/lek/101520,Nutramil-Complex-Protein-gran.-do-sporz.-roztworu

Dlaczego osoby cierpiące na nowotwory potrzebują diety bogatej w białko?

Niedożywienie białkowo-energetyczne może dotyczyć 15-40% pacjentów z nowotworami złośliwymi, a w zaawansowanym stadium choroby (w zależności od umiejscowienia guza) – nawet 80%**. Wpływa to niekorzystnie na stan chorego oraz skuteczność leczenia, ponieważ prowadzi do kacheksji (wyniszczenia nowotworowego). Niedożywienie zwiększa również ryzyko powikłań pooperacyjnych.

Doustna żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (np. Olimp Nutramil Complex Protein) pozwala na uzupełnienie niedoborów, jeśli zwykła dieta nie pokrywa zapotrzebowania na składniki odżywcze albo chory ma trudności ze spożywaniem posiłków.

** https://www.mp.pl/pacjent/onkologia/aktualnosci/184367,dieta-w-chorobie-nowotworowej-energia-do-walki-z-choroba

Jak stosować Olimp Nutramil Complex Protein?

Olimp Nutramil Complex Protein należy stosować pod nadzorem lekarza, który ustala indywidualne zapotrzebowanie pacjenta. Zalecane dawkowanie to 1-3 porcje po 200 ml (zawartość saszetki rozpuszczona w 150 ml ostudzonej wody). Nie może to być jedyne źródło pożywienia chorego ani środek do żywienia pozajelitowego. Proszek można dodawać nie tylko do wody, ale również do jogurtów, sałatek czy koktajli oraz innych niskobiałkowych posiłków**.

Przeciwwskazaniem do stosowania preparatu jest nadwrażliwość na jego składniki oraz galaktozemia.

Czy Olimp Nutramil Complex Protein powoduje skutki uboczne?

Nie ma dostępnych informacji na temat skutków ubocznych oraz działań niepożądanych preparatu Olimp Nutramil Complex Protein.

Tabela

Informacja żywieniowa 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona
w 150 ml wody (200 ml płynu)
100 g
Wartość energetyczna 1254 kJ/ 300 kcal 1791 kJ/ 429 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
10,7 g
4,8 g
4,0 g
15,3 g
6,9 g
5,7 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
32,2 g
3,9 g
<0,058 g
46 g
5,6 g
<0,08 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 18,8 g 26,9 g
Sól 0,43 g 0,6 g
Witamina A (mg RE) 160 μg 229 μg
Witamina D 5 μg 7,1 μg
Witamina E (mg α-TE) 4 mg 5,7 mg
Witamina K 15 μg 21,4 μg
Witamina C 16 mg 23 mg
Witamina B1 0,22 mg 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,6 mg
Witamina B6 0,28 mg 0,4 mg
Kwas foliowy 40 μg 57,1 μg
Witamina B12 0,5 μg 0,71 μg
Biotyna 10 μg 14,3 μg
Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,7 mg
Sód 170 mg 243 mg
Potas 349 mg 499 mg
Chlorki 160 mg 229 mg
Wapń 360 mg 514 mg
Fosfor 140 mg 200 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg 64,3 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg 2,9 mg
Miedź 200 μg 286 μg
Mangan 0,4 mg 0,57 mg
Molibden 10,5 μg 15 μg
Selen 22 μg 31,4 μg
Chrom 8 μg 11,4 μg
Jod 30 μg 42,9 μg
Osmolarność 290 mOsm/l

Skład

maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.

Dzienne spożycie

Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.

W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Przeznaczenie

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex Protein).

Ostrzeżenia

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.

Waga

432g

Producent

Olimp Laboratories

Ostrzeżenie: zdjęcia mają charakter wyłącznie informacyjny.

Prosimy, abyś przed zastosowaniem danego produktu przeczytał dołączoną do niego ulotkę. Wszelkie wątpliwości skonsultuj z lekarzem lub farmaceutą.