Kwasy PHA – sposób na pielęgnację cery bardzo wrażliwej

14. 10. 2021 · Natalia Klonowska · 9 minut czytania
  • tajemnicze właściwości

Polihydroksykwasy (kwasy PHA) to druga generacja kwasów AHA. Są bardziej subtelne niż inne chemiczne peelingi, nawilżają skórę i sprawdzają się przy atopowym zapaleniu skóry czy egzemie. Sprawdź, jakie efekty możesz uzyskać po 12 tygodniach stosowania kwasu PHA.

Czym są kwasy PHA?

Kwasy hydroksylowe są często stosowane w produktach do pielęgnacji skóry oraz w trakcie zabiegów klinicznych do chemicznego złuszczania naskórka. Takie złuszczanie może pomóc w przypadku niektórych problemów skórnych. Jest też często stosowane w leczeniu oznak łagodnego fotostarzenia i przy niwelowaniu widoczności zmarszczek. Jednak niektórzy mogą doświadczać różnych niepożądanych skutków działania kwasów AHA, takich jak podrażnienie skóry i zwiększona wrażliwość na promienie słoneczne.

Tak zwane polihydroksykwasy (PHA) to nowa generacja kwasów AHA. PHA zapewniają podobne efekty jak AHA, ale są bardziej subtelne, co oznacza, że nie powodują podrażnień. Dermatolodzy wymieniają glukonolakton, galaktozę i kwas laktobionowy jako najbardziej popularne kwasy PHA. Kwas laktobionowy jest substancją coraz częściej wykorzystywaną w kosmetyce oraz w preparatach do pielęgnacji domowej i profesjonalnej. Często stosuje się go w dermokosmetykach.

kwasy pha

Kwas PHA – działanie

Kwasy drugiej generacji pobudzają złuszczanie martwych komórek skóry na jej powierzchni. Takie działanie pomaga uzyskać bardziej równomierny odcień i teksturę naskórka. Ale nie tylko, bo delikatne złuszczanie umożliwia pozostałym składnikom pielęgnacyjnym wnikać głębiej w warstwy skóry, zwiększając w ten sposób ich skuteczność.

Według dermatolog P. Wexler kwasy PHA walczą również z procesem zwanym glikacją białek. Glikacja zachodzi, gdy trawiony cukier na stałe przyłącza się do kolagenu w skórze. Efektem jest przyspieszone powstawanie zmarszczek oraz stopniowy spadek elastyczności skóry. Proces nasila się przy długotrwałym i zbyt wysokim poziomie glukozy we krwi.

Kwasy PHA są również bogate w przeciwutleniacze, stymulują wzrost i naprawę naskórka.

kwas laktobionowy

Jak PHA różnią się od AHA i BHA?

Główną różnicą pomiędzy PHA a BHA i AHA jest ich struktura molekularna. Cząsteczki w kwasach PHA są znacznie większe, dlatego nie mogą wnikać tak głęboko jak kwasy BHA i AHA. Działają więc wyłącznie na powierzchni, nie naruszając głębszych, delikatniejszych warstw skóry. Jak pokazują badania, daje to znacznie mniejszy współczynnik podrażnień wśród osób o bardziej reaktywnej skórze.

Dodatkową korzyścią tak łagodnego działania jest to, że skóra nie staje się bardziej wrażliwa na światło, tym samym jest bardziej odporna na szkodliwe działanie promieni UV.

polihydroksykwas

Czy kwasy PHA są odpowiednie dla Twojej skóry?

Im lepiej zrozumiesz swój typ skóry i jej wymagania, tym łatwiej będzie Ci określić, jakie składniki są dla Ciebie najlepsze. Stwierdzono, że PHA dobrze współgrają ze skórą wrażliwą klinicznie i mogą być stosowane po zabiegach kosmetycznych. Dotyczy to również osób z trądzikiem różowatym i atopowym zapaleniem skóry.

Jeśli masz wrażliwy typ skóry, PHA mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem.

Kwasy PHA, w tym głównie kwas laktobionowy, poleca się szczególnie w przypadku:

  • suchej, odwodnionej, wrażliwej skóry,
  • płytkich zmarszczek,
  • ziemistej, szarej cery,
  • rozszerzonych porów i jednocześnie wrażliwej skóry,
  • łojotokowego zapalenia skóry i przy skórze łojotokowej,
  • trądziku różowatego,
  • zaburzeń rogowacenia.

Wyjątkowe właściwości wspomnianych powyżej PHA – większy rozmiar cząsteczek, penetracja na poziomie powierzchni skóry – sprawiają, że są one idealne dla praktycznie wszystkich rodzajów skóry. Jeśli w przeszłości doświadczyłaś wrażliwości na produkty oparte na AHA lub BHA, kwasy PHA stanowią wspaniałą alternatywę. Jeśli masz bardzo wrażliwą skórę i nie tolerujesz większości chemicznych środków złuszczających, PHA to bardzo atrakcyjna opcja do wypróbowania.

kwasy pha kosmetyki

Sprawdzają się u osób o suchej skórze, ponieważ są substancjami utrzymującymi wilgoć. To oznacza, że przyciągają wodę i zatrzymują ją. Dermatolodzy zachęcają pacjentów właśnie z suchą, swędzącą skórą, egzemą lub atopowym zapaleniem skóry do wypróbowania PHA ze względu na ich łagodne działanie. Wszystko po to, aby pomóc wygładzić i zmienić teksturę skóry bez podrażnień, przykładowo za pomocą takiego produktu jak tonik.

Wiedza w pigułce

Wiadomo też, że kwasy PHA zapewniają dodatkowe właściwości nawilżające i mogą wzmacniać funkcję bariery pełnioną przez warstwę rogową naskórka. Dzięki temu skóra staje się bardziej odporna na wyzwania chemiczne. Większość PHA posiada również właściwości przeciwutleniające, co chroni skórę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Kwasy PHA, takie jak glukonolakton lub kwas laktobionowy, stosuje się też w połączeniu z innymi produktami, składnikami lub zabiegami, takimi jak laser i mikrodermabrazja. Może to zapewnić dodatkowe korzyści w terapii lub wzmocnić efekt terapeutyczny. Na poparcie tego założenia przeprowadzono kilka badań.

  • Na przykład produkty zawierające kwasy PHA były stosowane w połączeniu z kwasem retinowym w leczeniu trądziku na twarzy dorosłych i okazało się, że są dobrze tolerowane.
  • Połączone z prowitaminą A w bazie kremu wykazywały znaczące korzyści przeciwstarzeniowe dla skóry, takie jak jej wygładzanie i wypełnianie.
  • PHA plus hydrochinon (substancja rozjaśniająca skórę) wykazały doskonałą poprawę parametrów odmładzających i rozjaśniających skórę.
  • Co więcej, wykazano, że produkty zawierające kwasy PHA przynoszą widoczną poprawę w przypadku fotostarzenia się skóry.
kwas pha działanie

Kwas laktobionowy – działanie

Wszystkie kwasy usuwają martwe komórki, przedzierając się przez skórę, co może uszkodzić jej strukturę. Z tego powodu osoby z już nadwyrężoną barierą skórną mogą skorzystać z delikatnego złuszczania kwasem laktobionowym (LA). Pozyskuje się go z laktozy w wyniku jej utleniania.

Kwas laktobionowy – właściwości

  • Nie wywołuje stanu zapalnego – szczególne właściwości kwasu LA sprawiają, że ​​po użyciu skóra staje się mniej podatna na stany zapalne, co zwykle ma miejsce w przypadku ekspozycji na słońce po zastosowaniu AHA lub BHA.

  • Chroni komórki kolagenowe – promieniowanie UV, starzenie się i stany zapalne skóry stymulują produkcję niektórych enzymów w skórze. Enzymy te nazywane są metaloproteinazami macierzy (MMP). Zbyt duża aktywność w obszarze MMPs powoduje uszkodzenie zewnętrznej warstwy skóry, bariery przez nią stworzonej i komórek kolagenowych. Powoduje to powstawanie zmarszczek oraz wpływa na obniżenie elastyczności skóry. Okazuje się, że kwas laktobionowy zapobiega szkodliwemu działaniu enzymów oraz niszczeniu komórek kolagenowych i hamuje posłoneczne uszkodzenia na skórze.

  • Ma właściwości przeciwutleniające – utlenianie i uszkodzenia w obrębie komórek wywoływane przez wolne rodniki są ważną przyczyną starzenia się skóry. Można więc śmiało powiedzieć, że kwas laktobionowy ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, ma działanie anti-age (przeciwstarzeniowe).
kwas laktobionowy działanie
  • Nawilża skórę – kwas laktobionowy ma właściwości higroskopijne – jest w stanie lepiej przyciągać i zatrzymywać wodę niż gliceryna lub sorbitol. Gdy LA wysycha, tworzy na skórze żelową warstwę, a dzieje się tak właśnie dzięki silnej zdolności do zatrzymywania wody.

  • Napina skórę – ponieważ kwas laktobionowy jest silnym humektantem ma potwierdzone działanie ujędrniające.

  • Przyspiesza gojenie ran – dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym kwas laktobionowy często dodaje się do preparatów przeznaczonych do wspomagania gojenia skóry po różnych zabiegach, np. po laseroterapii ablacyjnej lub mezoterapii igłowej.

  • Wzmacnia naczynia krwionośne – w związku z tym, że kwas laktobionowy redukuje zaczerwienienia skóry, często stosuje się go terapiach leczenia trądziku różowatego i w kosmetykach przeznaczonych do cery naczynkowej. W przypadku skóry naczyniowej i wrażliwej warto więc szukać produktów, które zawierają odpowiednie połączenie składników aktywnych. Kwas laktobionowy sprawdza się w połączeniu z witaminą K i C, pantenolem, alantoiną, wyciągiem z kasztanowca lub wyciągiem z arniki górskiej itd.
kwas laktobionowy właściwości

Kwas laktobionowy – efekty po 12 tygodniach

Działanie przeciwstarzeniowe kwasu laktobionowego przetestowano na 31 kobietach, które poinstruowano, aby stosowały krem ​​​​do twarzy z 8% kwasem laktobionowym. Kobiety stosowały kosmetyk ​​dwa razy dziennie przez 12 tygodni. Rezultaty były bardziej niż zadowalające. Zaobserwowano poprawę grubości skóry, mniejszą widoczność zmarszczek i porów oraz polepszoną jędrność skóry. Ale najbardziej imponujący był 100% wzrost jasności i blasku skóry oraz poprawa szorstkiej tekstury cery w 70% przypadków.

Więcej na temat kwasu laktobionowego przeczytasz w artykule opisującym precyzyjnie jego działanie na naczynka i trądzik różowaty. W przypadku tych schorzeń świetnie sprawdzą się też kwasy LHA.

kwasy PHA co to

Kwasy PHA – kosmetyki

Zadaniem kosmetyków z kwasem laktobionowym jest podniesienie poziomu nawilżenia skóry, często rozjaśnianie przebarwień lub po prostu poprawa kolorytu skóry oraz zniwelowanie drobnych zmarszczek. A to wszystko jest możliwe nawet przy skórze wrażliwej.

Równie często kwasy PHA pojawiają się w składzie razem z kwasami AHA i BHA, szczególnie jeśli kosmetyk jest do skóry dojrzałej i ma silne działanie anti-age, jak w przypadku odmładzającego peelingu kwasowego na noc Flos-Lek Flos-Lek Dermo Expert Anti Aging. Dlatego warto zwracać uwagę na skład i opis, oraz na przeznaczenie produktu.

Nie myl kwasu laktobionowego (lactobionic acid) z kwasem mlekowym (lactic acid). Pierwszy jest kwasem PHA, a drugi należy do grupy AHA. Kwas mlekowy jest łagodny, ale często łączy się go z bardziej intensywnymi kwasami AHA tak jak w Serum Esthedarm Intensive AHA Peel czy w cytrusowej esencji z naturalnymi kwasami AHA iossi Acerola.

Podobnie, rzadko stosowany kwas glukonowy (PHA), daje najlepsze efekty w połączeniu z innymi kwasami, np. glikolowym (AHA), jak w przypadku peelingu Iwostin Estetic z 12% kwasu glikolowego.

Bezpiecznym wyborem przy pielęgnacji skóry trądzikowej będzie krem na noc Pharmaceris T.

kwasy PHA czym są

PHA – skutki uboczne

Kwasy PHA nie są tak naprawdę znane z wywoływania skutków ubocznych – o to właśnie chodzi. Zamiast wnikać głęboko w skórę, delikatnie zmywają wszelkie zanieczyszczenia, które się na niej znajdują. To dlatego są tak uwielbiane i nadają się do każdego typu skóry. Jednak nadal to kwasy, więc jeśli masz bardzo wrażliwą cerę, zrób test płatkowy.

Oczywiście istnieją pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Należą do nich m.in.

  • czynna infekcja bakteryjna, wirusowa czy grzybicza,
  • nowotwory skóry, np. czerniak złośliwy,
  • uszkodzony naskórek, w tym świeże blizny i otarcia,
  • trądzik pospolity (w ciężkiej postaci).

W przypadku ciąży i karmienia piersią warto przed ich użyciem skonsultować się z lekarzem.

Rzadkie skutki uboczne po zastosowaniu PHA mogą obejmować łagodne kłucie, pieczenie i podrażnienie skóry. Kwasy mają stosunkowo łagodny profil, ale i tak ważne jest, aby zwrócić się o pomoc medyczną, jeśli wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy po ich użyciu. Jeśli pojawi się reakcja alergiczna po zastosowaniu PHA, taka jak ucisk w klatce piersiowej, pokrzywka lub obrzęk twarzy, ust lub gardła – natychmiast zasięgnij pomocy!

kwasy pha objawy

Kwasy PHA – co warto zapamiętać?

PHA to delikatny kwas peelingujący, który złuszcza matową skórę i pomaga usunąć martwe komórki naskórka z jej powierzchni, co poprawia fakturę i ogólny wygląd cery. Sprawniejsze złuszczanie naskórka i regularny peeling pomaga innym substancjom odżywczym wnikać głęboko w skórę. Dzięki temu możesz zoptymalizować użycie produktów do pielęgnacji, takich jak odżywcze serum do twarzy czy krem. Pamiętaj, że podczas walki z trądzikiem możesz rozważyć również kwasy LHA.

Polihydroksykwas jest dokładnie przebadany. Przeprowadzono liczne doświadczenia kliniczne w celu oceny jego korzystnego wpływu na pielęgnację skóry. Badania pokazały zwiększoną łagodność PHA oraz udowodniły, że korzyści przeciwstarzeniowe są podobne jak w przypadku użycia kwasów AHA.

Źródła:

  1. Grimes PE, Green BA, Wildnauer RH, Edison BL. The use of polyhydroxy acids (PHAs) in photoaged skin. Cutis. 2004 Feb;73(2 Suppl):3-13. PMID: 15002656. Dostęp: 11.10.2021.

  2. Warowna, M., Kręcisz, B., Sobolewska-Samorek, A., Hordyjewska, A.: Rola i działanie kwasu laktobionowego w przebiegu wybranych chorób skórnych. [W:] Kosmetologia Estetyczna [online]. vol.7. Czerwiec 2018. Dostęp: 11.10.2021. Dostępny online: http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/01/ke2018.6-3.pdf

  3. Audina, M.: A review on anti-aging properties of polyhydroxy acid. [W:] World Journal of Pharmaceutical Research 10: 137-141. Dostęp: 11.10.2021. Online: http://repository.ubaya.ac.id/38988/

  4. Edison, B.L., Green, B.A., Wildnauer, R.H., Sigler, M.L.: A polyhydroxy acid skin care regimen provides antiaging effects comparable to the alpha-hydroxyacid regimen. [W:] Cutis 73(suppl 2): 14-17. Dostęp: 11.10.2021. online: http://beauty-review.nl/wp-content/uploads/2015/06/A-polyhydroxy-acid-skin-care-regimen-provides-antiaging-effects-comparable-to-an-alpha-hydroxy-acid-regimen.pdf

Więcej artykułów na ten temat