Kwas laktobionowy na naczynka i trądzik różowaty najlepszy!

22. 7. 2019 · Natalia Klonowska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Kwas laktobionowy na naczynka i trądzik różowaty najlepszy!

Kwas laktobionowy to pochodna laktozy. Jest bezpieczniejszy dla skóry niż kwas glikolowy (AHA). Dlatego ma szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i medycynie. Jest jednym z najlepiej tolerowanych przez skórę składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych. Świetnie sprawdza się także w pielęgnacji skóry z AZS czy trądzikiem różowatym.

Kwas laktobionowy – działanie

Kwas laktobionowy należy do grupy hydrokwasów. Jest pozyskiwany z cukru mlekowego, czyli dobrze znanej wszystkim laktozy. Wyodrębnia się go w procesie jej utleniania.

Ze względu na określony rodzaj wiązania, które współtworzy strukturę kwasu, można go zaliczyć do grupy kwasów PHA (polihydrokwasy). Ich działanie daje podobne efekty, jak stosowanie kwasów z grupy AHA, z tą różnicą, że są łagodniejsze dla skóry.

Dzieje się tak dlatego, że PHA mają większe cząsteczki, co oznacza, że nie wnikają tak głęboko w skórę i zapewniają skuteczne złuszczanie tylko na jej powierzchni. Dzięki temu są idealne dla osób o wrażliwej skórze, które są podatne na podrażnienia spowodowane przez kwasy AHA.

kwas laktobionowy - konsystencja

Kwas laktobionowy – właściwości

Oto najważniejsze właściwości kwasu laktobionowego:

1. Antyoksydant

Badania ujawniły antyoksydacyjne właściwości kwasu laktobionowego. Oznacza to, że kosmetyki z jego dodatkiem mogą chronić skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, którę często są przyczyną wielu chorób skóry. Poza działaniem antyoksydacyjnym kwas wykazuje także silne właściwości nawilżające, higroskopijne i złuszczające.

2. Prebiotyk

Kwas laktobionowy wykazuje działanie podobne do prebiotyku. Jest odporny na enzymy trawienne i słabo wchłaniany w jelicie cienkim. Ma pobudzać rozwój prawidłowej flory jelit.

3. Leczy rany

Kwas laktobionowy sprzyja gojeniu się ran. Jest przydatny w ogólnej pielęgnacji skóry, włosów, paznokci, jamy ustnej, dziąseł oraz śluzówki pochwy.

4. Ma właściwości chelatujące

Dzięki swojej zdolności do tworzenia złożonych struktur, kwas zwiększa absorpcję minerałów. Włączenie kwasu laktobionowego do diety może stymulować wchłanianie minerałów w jelitach.

Kwas laktobionowy w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym kwas laktobionowy jest kluczowym składnikiem przeciwstarzeniowych i regenerujących produktów do pielęgnacji skóry. Badacze potwierdzają, że kwas zmniejsza widoczność fotostrzenia się skóry i zmarszczek (Grimes, 2004; Tasic-Kostov, 2010).

kwas laktobionowy

Dłuższe stosowanie preparatów z kwasem laktobionowym pomaga zredukować widoczność blizn i wyrównać koloryt skóry (w tym obszarów silnie zabarwionych przez nadmierną ekspozycję na promienie UV).

Kwas laktobionowy ma zdolność przyciągania i zatrzymywania wilgoci w skórze. Skóra pozostają nawodniona, a komórki są wypełnione, co daje efekt ujędrnionej skóry a jednocześnie zmniejsza widoczność drobnych linii i zmarszczek.

Wiadomo również, że kwas laktobionowy przyspiesza procesy odnowy komórkowej. Dzięki temu martwe komórki naskórka nie gromadzą się na powierzchni skóry − co często prowadzi do wyprysków i efektu matowej, ziemistej cery.

Od czasu, gdy został wprowadzony na rynek, użycie kosmetyków z jego zawartością wzrosło 5-krotnie (Lactobionic Acid: Significance and Application in Food and Pharmaceutical, 2017). Uznaje się go za nowatorski i niezbędny składnik preparatów do ochrony skóry.

Kwas laktobionowy dodaje się do:

kwas laktobionowy działanie

Kiedy stosować kwas laktobionowy?

Kwas laktobionowy najlepiej stosować w rutynowej pielęgnacji cery jeżeli:

  • masz skórę wrażliwą i zależy Ci na delkatnym peelingu, który rozjaśni i wygładzi Twoją cerę
  • masz problem z nadprodukcją sebum, chcesz zmniejszyć efekt błyszczącej sie skóry a przy tym stymulować odnowę komórkową
  • chcesz wygładzić delikatne zmarszczki i utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry
  • chcesz chronić skórę przez negatywnym działaniem wolnych rodników
  • potrzebujesz wyrownać koloryt blizn i obszarów nadmiernej pigmentacji
  • masz problemy z cerą naczynkową

Kwas laktobionowy na trądzik i AZS

Odkryto spore korzyści z zastosowania kwasu w przypadku atopowego zapalenia skóry, trądziku różowatego czy zabiegów przeciwtrądzikowych. Podobnie jak silniejsze kwasy z grupy AHA, kwas laktobionowy ma działanie złuszczające i pomaga wygładzić i lekko rozjaśnić skórę. Jest nie tylko lepiej tolerowany i łagodniejszy, ale również bardzo skuteczny.

kwas laktobionowy właściwości

Zespół naukowców z Londynu, Serbii i Słowenii porównał działanie kwasu laktobionowego i kwasu glikolowego. Każdy z 26 ochotników biorących udział w teście aplikował na przedramiona żel i emulsję (z każdym kwasem osobno) 2 razy dziennie przez okres 2 tygodni. Po 2 tygodniach zespół porównał zmiany w zaczerwienieniu skóry, a także stopień wysuszenia skóry u uczestników testu. badaczy wyniki testu wskazują, że kwas laktobionowy był lepiej tolerowany przez skórę niż kwas glikolowy.

Inne badanie na grupie 45 kobiet z trądzikiem o niskim lub średnim stopniu nasilenia potwierdziło, że peelingi z użyciem kwasu laktobionowego, mikrodermabrazji korundowej lub kombinacji obu mogą znacznie zmniejszyć wydzielanie łoju u pacjentów z trądzikiem pospolitym.

Potrzebnych jest jednak znacznie więcej badań, żeby określić najbardziej optymalne sposoby wykorzystania tego obiecującego kwasu.

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska